Κύπρος: Το ψευδοκράτος προκαλεί στη νεκρή ζώνη και μετά την επίθεση σε άνδρες του ΟΗΕ (video)

Κύπρος: Το ψευδοκράτος προκαλεί στη νεκρή ζώνη και μετά την επίθεση σε άνδρες του ΟΗΕ (video)

Το πολύ σοβαρό επεισόδιο μεταξύ τουρκοκυπρίων και ανδρών του ΟΗΕ, που έγινε το πρωί τη Παρασκευής ανεβάζει το θερμόμετρο στην Κύπρο, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμένους Βρετανούς στρατιώτες αλλά και προκλητική δήλωση του τουρκοκύπριου «υπουργού εξωτερικών» που επιμένει ότι το «οδικό έργο θα γίνει» στη νεκρή ζώνη, ενώ γελοιοποιεί τα Ηνωμένα Εθνη λέγοντας πως «παίζουν με το χρόνο».

Ταυτόχρονα ένα βίντεο από τουρκοκυπριακή πηγή δείχνει πως μια μπουλντόζα που ανοίγει τον απαγορευμένο δρόμο στη νεκρή ζώνη χτυπάει ένα αυτοκίνητο των κυονόκρανων που είχε μπει μπροστά της για να την σταματήσει.

Την επίθεση των τουρκοκυπρίων σε άνδρες της ειρηνευτικής του δύναμης, καταδικάζει η αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Σε κοινή ανακοίνωση οι πρεσβείες των τριών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην Λευκωσία, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία καλούν επιτακτικά την τουρκική πλευρά να διακόψει άμεσα το παράνομο οδικό έργο και να συμμορφωθεί με το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ (2674).

Την επίθεση στην Πύλα κατά μελών του ΟΗΕ προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, o ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ενημερώνει ότι η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια στην Πύλα υπάρχουν τραυματίες Βρετανοί στρατιώτες.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς στην Πύλα σήμερα. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα. Σε επαφή με τον Χριστοδουλίδη, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για ειρήνη στην περιοχή», έγραψε σε ανάρτηση στο twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Επεισόδια στη «νεκρή ζώνη» – Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε άνδρες του ΟΗΕ

«Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση στην UNFICYP από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς. Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσιοδοτημένη αρχή της αποστολής στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ και να συνεχίσει τις εργασίες σύμφωνα με τον συμφωνηθέντα τρόπο στην περιοχή της Πύλας. Τηλεφώνησα στον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο», έγραψε ακολούθως από πλευράς του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Βαθιά ανησυχία για τη σημερινή επίθεση εξέφρασε η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, σημειώνοντας ότι «το ΕΚ καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για επανέναρξη των συνομιλιών επανένωσης. Η εμπιστοσύνη, όχι η βία, πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός».

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας. Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, διαμηνύει η κυβέρνηση.

«Ο δρόμος θα γίνει», λέει υπουργός του ψευδοκράτους

Επιμένει ότι ο δρόμος που θα παραβιάζει τη νεκρή ζώνη είναι ανθρωπιστικό έργο και δεν υπάρχει κανένα απώτερο κίνητρο, ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υποστηρίζοντας ότι τα ΗΕ «παίζουν με το χρόνο» και το «οδικό έργο θα γίνει».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» προέβη σε δηλώσεις σε εκπομπή του «Μπαϊράκ» για την ένταση το πρωί στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας. Η βελτίωση και επέκταση του δρόμου Άρσους – Πύλας, υποστήριξε, θα διευκολύνει τη ζωή των τουρκοκύπριων κατοίκων της περιοχής, που «αφέθηκαν στο έλεος των ελληνοκύπριων, των Ηνωμένων Εθνών και των Βάσεων». Δεν προσπαθούν «να κλέψουν έδαφος», κάνουν ένα έργο ανθρωπιστικό, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε επίσης ότι παρότι εξήγησαν δεκάδες φορές στον ΟΗΕ πως δεν πρόκειται για κίνηση με στρατιωτικά κίνητρα, ούτε για κατάληψη εδαφών, αλλά για ένα «ανθρωπιστικό έργο για τη διευκόλυνση της ζωής των τουρκοκυπρίων που ζουν κι έχουν απομονωθεί στην Πύλα, αισθανόμενοι ότι εγκαταλείφθηκαν στην ε/κ πλευρά, «ο ΟΗΕ ακολουθεί την τακτική της χρονοτριβής για να αποτρέψει την υλοποίηση του έργου».

«Τα Ηνωμένα Εθνη παίζουν με τον χρόνο», υποστήριξε ισχυριζόμενος ότι η ειρηνευτική δύναμη «δεν είναι μια φιλική οργάνωση προς τους τουρκοκύπριους. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι τους, το έργο οδοποιίας θα γίνει, τέλειωσε».

Στο μεταξύ και η ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις γράφει ότι ομάδες των «ειδικών επιχειρήσεων» επενέβησαν το πρωί όταν άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρεμπόδισαν την έναρξη των εργασιών για τον δρόμο στη νεκρή ζώνη. Οι ομάδες αυτές, προστίθεται, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter