Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι του νησιού – Λύθηκε το μυστήριο

Κύπρος: Πώς εξαφανίστηκαν οι πυγμαίοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι του νησιού – Λύθηκε το μυστήριο

Στη λύση ενός προϊστορικού οικολογικού μυστηρίου φαίνεται πως έφτασαν οι επιστήμονες, σχετικά με την εξαφάνιση των πυγμαίων ελεφάντων και ιπποποτάμων που ζούσαν κάποτε στην Κύπρο.

Νέα μελέτη εκτιμά ότι τα ζώα αυτά πιθανότατα κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης από τους πρώτους κατοίκους του νησιού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Conversation, ο κυπριακός πυγμαίος ιπποπόταμος ήταν ο μικρότερος ιπποπόταμος στην περιοχή της Μεσογείου.

Οι πυγμαίοι ελέφαντες των 500 κιλών και οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι των 130 κιλών ήταν τα πιο μεγαλόσωμα ζώα της Κύπρου στα τέλη του Πλειστόκαινου (γεωλογική περίοδος που περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο 2.588.000 με περίπου 12.000 χρόνια πριν), όταν η πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων έφτανε στο τέλος της και η επανάσταση της γεωργίας μόλις ξεκινούσε στη Μέση Ανατολή.

Και τα δύο είδη διαμορφώθηκαν από το φαινόμενο του νησιωτικού νανισμού, τη σταδιακή σμίκρυνση μεγαλόσωμων ειδών όταν αποκλείονται σε νησιά με περιορισμένη τροφή. Αμφότερα εξαφανίστηκαν περίπου την εποχή που έφταναν στην Κύπρο οι πρώτοι Homo sapiens, πριν από περίπου 12-14 χιλιάδες χρόνια.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Κόρει Μπράντσοου από το Πανεπιστήμιο Flinders, η έρευνα αντικρούει προηγούμενες θεωρίες, οι οποίες υποστήριζαν ότι ένας μικρός ανθρώπινος πληθυσμός δεν θα μπορούσε να προκαλέσει γρήγορες εξαφανίσεις.

Πηγή: www.sciencealert.com

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα για να εξετάσει εάν οι κυνηγετικές πρακτικές των πρώτων κατοίκων της Κύπρου ήταν υπεύθυνες για τις εξαφανίσεις, συνδυάζοντας δεδομένα από την παλαιοντολογία και την αρχαιολογία.

Σύμφωνα με τα μοντέλα, 3.000-7.000 κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες ήταν ικανοί να οδηγήσουν στην εξαφάνιση των πυγμαίων ιπποπόταμων και ελεφάντων. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την άποψη ότι οι πρώιμοι άνθρωποι στην Κύπρο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξαφάνιση της μεγαλοπανίδας, λόγω της πίεσης που ασκούσαν στο οικοσύστημα μέσω της θήρας.

Παρόλο που πολλοί αρχαιολόγοι πίστευαν ότι ο άνθρωπος δεν έπαιξε ρόλο, καθώς θεωρούσαν ότι οι πρώτοι κάτοικοι είτε έφτασαν μετά τις εξαφανίσεις είτε ήταν πολύ λίγοι για να εξοντώσουν ολόκληρα είδη, η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, εκτιμά αντίθετα, ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες θα μπορούσαν να είχαν ωθήσει στην εξαφάνιση πρώτα τον πυγμαίο ιπποπόταμο και μετά τον πυγμαίο ελέφαντα σε λιγότερο από 1.000 χρόνια.

Οι προβλέψεις του μοντέλου ταίριαζαν με τη χρονολογική σειρά της εξαφάνισης των δύο ειδών στο αρχείο των απολιθωμάτων, λένε οι ερευνητές.

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: 865 χρόνια φυλάκιση σε εργολάβο πολυκατοικίας η οποία κατέρρευσε με απολογισμό 96 νεκρούς

Η Ιταλία συνεχίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική: Πρόστιμα σε πιλότους που βοηθούν μετανάστες στη θάλασσα

Νέες κατηγορίες κατά Αλ Φαγέντ: Ένα ολόκληρο σύστημα συνένοχο στις κακοποιήσεις κοριτσιών

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter