Κύπρος: «Εχθρικό κλίμα» από την αντιπολίτευση εν όψει της Διάσκεψης της Γενεύης

Άκρως εχθρικό κλίμα, κατά δήλωσή του, αντιμετώπισε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την διάρκεια τρίωρης ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου εν όψει της Διάσκεψης της Γενεύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίας, ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε δύο νομικές γνωματεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν επηρεάζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της σύνθεσης της Διάσκεψης στη Γενεύη.

Ο Πρόεδρος ανέγνωσε επίσης στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία καθιστά σαφές ότι στη Γενεύη θα παρίσταται και με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι οι γνωματεύσεις που έλαβαν η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις της Λευκωσίας και καθησυχάζουν τις ανησυχίες των κομμάτων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε σχετικά τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Τόνισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ως ο θεματοφύλακας της ενότητας, δεν πρόκειται να έρθει σε αντιπαράθεση με πολιτικούς αρχηγούς για όσα διατυπώνουν.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος αρκέστηκε να αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε πολλές ενέργειες για να διασφαλίσει τα πάντα.

Εξ άλλου, σε δηλώσεις τους οι ηγέτες των δύο κομμάτων που υποστηρίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών, Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και Άντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ, εστίασαν στις γνωματεύσεις που παρουσίασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο κ. Νεοφύτου επέμεινε στις δύο γνωματεύσεις από δύο νομικούς οίκους, τις υπηρεσίες των οποίων χρησιμοποίησαν και προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με αυτές διασφαλίζεται η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη.

Είπε ότι η νομική γνωμοδότηση παγκοσμίου φήμης οίκου, επισημαίνει πως η οποιαδήποτε αλλαγή της συνθήκης εγκαθίδρυσης προϋποθέτει και την έγκριση και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε επίσης, ότι σύμφωνα με τη γνωμάτευση οίκου, με τον οποίο και προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργάστηκαν, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να αναγνωρίζεται.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αφού αναφέρθηκε στις δύο γνωμοδοτήσεις, ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης ανέγνωσε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι θα παρίσταται στη Διάσκεψη και με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ότι το Σώμα θα έχει και ρόλο και λόγο στη Γενεύη και επανέλαβε ότι θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, συνέχισε την πολεμική του εναντίον του κ. Αναστασιάδη, επιμένοντας ότι και μετά τη σύσκεψη δεν έχει ξεκαθαρίσει η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη.

Επίσης, αμφισβήτησε τα ερωτήματα που τέθηκαν στους ξένους οίκους, υποστηρίζοντας ότι είχαν «εποικοδομητικές ασάφειες».

Ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αντιφατικές δηλώσεις και για καθημερινή αναίρεση του εαυτού του, λέγοντας ότι αυτοπροσκάλεσε τον εαυτό του στη διάσκεψη της Γενεύης και ότι προσπαθεί να κοροϊδέψει τον λαό.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι και μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου παραμένουν οι ανησυχίες του κόμματος.

Πρόσθεσε πως παρά τις διαφωνίες του, το κόμμα είναι έτοιμο να καταθέσει απόψεις και εισηγήσεις «που θα αποτρέψουν τα χειρότερα».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα συνέλθουν το απόγευμα, για να αποφασίσουν κατά πόσο η ΕΔΕΚ θα συνοδεύσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη.

Είπε πως σε περίπτωση που το κόμμα μεταβεί στη Γενεύη, δεν θα δεχθεί να έχει ρόλο θεατή.

Ο πρόεδρος του κόμματος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί, όσον αφορά τον ορισμό της διάσκεψης της Γενεύης, ως πενταμερούς, αλλά και όσον αφορά την σύνθεσή της.

Είπε ότι η Συμμαχία θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στη Γενεύη, λέγοντας πως δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο της άσκησης κριτικής εκ του μακρόθεν.

Είπε ακόμα, ότι το κόμμα κατέθεσε προτάσεις στο ζήτημα των μεταβατικών περιόδων, σημειώνοντας ότι θέση της Συμμαχίας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη ημερομηνία για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Ιδιαίτερα εχθρικός ήταν και πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, αναφέροντας πως «συνεχίζεται ο κατήφορος χωρίς σταματημό».

Είπε επίσης, πως αν ο Πρόεδρος θέλει να τυγχάνει σεβασμού, πρέπει και ο ίδιος να επιδεικνύει σεβασμό για το κόμματα.

Συμπλήρωσε δε, ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε λογοκρισία και φίμωση, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να εκφράζει δημόσια τις θέσεις του.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του κινήματος στη διάσκεψη της Γενεύης, ο Γιώργος Περδίκης παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα λάβουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος αύριο.