Κύπρος: Αντιδράσεις για τη χρήση βρετανικών βάσεων για τον βομβαρδισμό των Χούθι

Κύπρος: Αντιδράσεις για τη χρήση βρετανικών βάσεων για τον βομβαρδισμό των Χούθι

Εντείνονται οι αντιδράσεις απέναντι στην κυπριακή κυβέρνηση για τη χρήση των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στο νησί ως ορμητήριο αεροπορικών επιθέσεων κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη από τις βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Χριστοδουλίδης κατηγορείται από ακτιβιστές ότι έκλεισε τα μάτια στους κινδύνους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η χώρα της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά από όλα τα κράτη-μέλη στην φλεγόμενη Μέση Ανατολή, εάν οι στρατηγικές εγκαταστάσεις στο νησί συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν «πιστεύει» σε ένα  μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος – Νεκρός Ισραηλινός όμηρος (Video)

Σύμφωνα με τον Guardian, τόσο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ όσο και ο Βρετανός ύπατος αρμοστής ενημέρωσαν τον Κύπριο πρόεδρο για επικείμενη στρατιωτική δράση στην Υεμένη πριν από τον πρώτο γύρο αεροπορικών επιδρομών την περασμένη εβδομάδα.

«Υπάρχουν όλο και περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη που απογειώνονται κάθε μέρα», είπε στον Guardian ο Τάσος Κωστέας, γνωστός Ελληνοκύπριος ακτιβιστής της ειρήνης. «Οι κίνδυνοι να γίνει η Κύπρος στόχος είναι προφανείς».

Οι δύο εγκαταστάσεις, που διατηρήθηκαν από τους Βρετανούς μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1960 μετά την τερματισμό της αποικιακής κυριαρχίας δεκαετιών, λειτουργούν ως κυρίαρχα υπερπόντια εδάφη πέρα από την εμβέλεια της κυπριακής δημοκρατίας. Και οι δύο εκτείνονται σε μια επιφάνεια που αποτελεί το 3% της γης της Κύπρου, ή 98 τετραγωνικά μίλια.

Διαβάστε επίσης – Βρετανός ΥΠΑΜ: Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της Κύπρου από τους Χούθι – «Τα όπλα τους δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο»

Αν και δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, διπλωμάτες της ΕΕ στη Λευκωσία, λένε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι παρούσες στη στρατιωτική εγκατάσταση. «Αν κοιτάξετε πάνω από τον φράχτη στο Ακρωτήρι, θα δείτε αμερικανική στρατιωτική επιτήρηση και άλλα αεροσκάφη», είπε ένας.

Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τόνισε ότι το νησί της ανατολικής Μεσογείου δεν εμπλέκεται σε καμία στρατιωτική επιχείρηση, υπογραμμίζοντας ότι βάσει της συνθήκης ίδρυσης των βάσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποχρεούται να ενημερώσει τις κυπριακές αρχές για δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί σε σχέση με τη χρήση των βάσεων», είπε.

Διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα αφότου η περιοχή του Ακρωτηρίου χρησιμοποιήθηκε από τη RAF ως χώρος απογείωσης  για μαχητικά αεροσκάφη Typhoon που πραγματοποιούσαν στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές σε προπύργια των Χούτι στην Υεμένη ως αντίποινα για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Η φιλοπαλαιστινιακή πολιτοφυλακή έχει δικαιολογήσει τις επιθέσεις της -με έναν από τους πύραυλους της να χτύπησε πρόσφατα ένα ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο- λέγοντας ότι ενεργούσε ως απάντηση στη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ.

Σε μια προφανή προσπάθεια να περιορίσει την ένταση στην Κύπρο, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς, βρέθηκε στο νησί την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο. «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Κύπρου, η οποία είναι προς το συμφέρον όλων. Εκτιμούμε ότι βρίσκεστε σε μια δύσκολη γειτονιά και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το κάνουμε πιο εύκολο», είπε. Οι Χούτι, υποστήριξε, «δεν αποτελούν άμεση απειλή για την Κύπρο».

Τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας έχει γίνει μια ευρύτερη περιφερειακή πυρκαγιά. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις αεροπορικές επιδρομές εάν χρειαστεί.

Κύπριοι ακτιβιστές τονίζουν ότι ανησυχούν βαθύτατα για το γεγονός ότι οι βρετανικές βάσεις μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, έναν ισχυρισμό που καμία χώρα δεν έχει επιβεβαιώσει.

Σε πρόσφατη διαμαρτυρία, κύπριοι διαδηλωτές φώναξαν «έξω οι βάσεις του θανάτου» σε διαδήλωσής τους έξω από την είσοδο της RAF Ακρωτηρίου, κοντά στην παραλιακή πόλη της Λεμεσού στα νότια του νησιού.

«Με απλά λόγια, δεν θέλουμε η χώρα μας να χρησιμοποιηθεί σε έναν πόλεμο που έχει αφήσει περισσότερους από 24.000 νεκρούς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά», είπε ο Κωστέας που προεδρεύει του Κυπριακού Συμβουλίου Ειρήνης, μιας δικοινοτικής ΜΚΟ που βοήθησε στην οργάνωση του συλλαλητηρίου. «Ξέρουμε τι σημαίνει σύγκρουση. Πριν από πενήντα χρόνια η Κύπρος διχάστηκε από τον πόλεμο».

Documento Newsletter