Κύπρος: Ανησυχία από τις μαζικές αφίξεις μεταναστών

Κύπρος: Ανησυχία από τις μαζικές αφίξεις μεταναστών

Ανησυχία προκαλούν οι συστηματικές και μαζικές αφίξεις μεταναστών, που παρουσιάζουν αυξητική τάση και μετατρέπουν την Κύπρο σε μεταναστευτικό προορισμό.

H Κύπρος έχει ήδη αποδώσει μέχρι σήμερα καθεστώς προστασίας σε περίπου 7.500 άτομα. Σε 1.065 άτομα αποδόθηκε το «καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα», ενώ σε πάνω από 6.500 άτομα αποδόθηκε το καθεστώς της «συμπληρωματικής προστασίας», στη συντριπτική πλειονότητα από τη Συρία.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται να εκκρεμούν επίσης ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου άλλες περίπου 2.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μπορεί η Κύπρος να μη θεωρείτο για πολλούς μέχρι σήμερα χώρα πρώτης γραμμής για τους μετανάστες, εντούτοις παρουσιάζεται πλέον μια συστηματική και συχνή ροή μεταναστών προς την Κύπρο που αλλάζει τα δεδομένα.

Ενδεικτική είναι η σύγκριση των αριθμών των αιτήσεων που εκκρεμούσαν τον Αύγουστο του 2016 (1.212 υποθέσεις – 1.642 άτομα), με τον Αύγουστο του 2017 (2.262 υποθέσεις – 2.762 άτομα). Σε ένα μόνο χρόνο η αύξηση, με βάση τον αριθμό των ατόμων, ανέρχεται στο 68%.

Αύξηση 61% παρατηρείται και στον αριθμό των αιτήσεων, οι οποίες το 2016 ανέρχονταν στις 1.307 υποθέσεις για 1.632 άτομα, ενώ τον Αύγουστο «σκαρφάλωσε» ο αριθμός στις 2.229 υποθέσεις για 2.629 άτομα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος αποτελεί την τέταρτη χώρα αιτήσεων πολιτικού ασύλου σε αναλογία πληθυσμού (894 αιτήσεις στο ένα εκατ.) από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Μάλτα, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, με διαφορά μάλιστα πολύ μικρή από τις πρώτες τρεις χώρες. Η μεγάλη απόκλιση στους κατ’ αναλογία πληθυσμούς σε αριθμούς αιτήσεων στο σύνολο της Ενωμένης Ευρώπης είναι όντως εκπληκτική, με τα μισά περίπου κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν από μονοψήφιο μέχρι και διψήφιο αριθμό αιτήσεων, ενώ άλλα κράτη μέλη να αγγίζουν πλέον τον τετραψήφιο αριθμό.

Ακόμη ένα πολύ πρόσφατο στοιχείο καταδεικνύει ότι, ενώ τον τελευταίο χρόνο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά 54%, στην Κύπρο παρουσιάστηκε αύξηση κατά 43%, μια τάση που προβληματίζει σοβαρά την κυβέρνηση Ανστασιάδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τους αυξημένους αριθμούς των προσώπων που υποβάλλουν αίτηση, το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων στην Κύπρο αγγίζει το 57%, σημαντικά μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυμαίνεται στο 39%.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Πετρίδης, ο οποίος πρόσφατα μετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για θέματα μετανάστευσης, έθεσε τις ανησυχίες της Κυπριακής Κυβέρνησης τόσο στους ομολόγους του, όσο και σε συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Επίτροπο της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος αναμένεται ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο τον Ιανουάριο.

Πέραν των απευθείας αφίξεων μεταναστών στην Κύπρο, στο πλαίσιο του μηχανισμού μετεγκατάστασης της Ε.Ε., και ενδεχομένως λόγω της άποψης μέχρι σήμερα ότι η Κύπρος δεν επηρεάζεται από τη μεταναστευτική κρίση, η Κύπρος δέχθηκε κατά το 2016 και 2017 επιπλέον 96 άτομα από την Ελλάδα και 34 από την Ιταλία, από την οποία και αναμένονται ακόμη περίπου 30 άτομα, ενώ κατά καιρούς τίθεται από κύκλους της Ε.Ε. το θέμα αύξησης των ατόμων που δέχεται η Κύπρος στο πλαίσιο του μηχανισμού.

Documento Newsletter