Κυπριακό: Τουρκική αδιαλλαξία και στο βάθος συνομιλίες – Επίσκεψη Φιντάν στα κατεχόμενα

(AP Photo/Petros Karadjias)

Αν και πληθαίνουν οι συναντήσεις για το Κυπριακό δεν φαίνεται πως η Τουρκία αλλάζει τη στάση της, ενισχυμένη μετά την αναζωπύρωση των περιφερειακών οραμάτων της και των «επιτυχιών» της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή μετά και την «κατάρρευση» του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στα κατεχόμενα με τον τουρκοκύπριο ψευδοπρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν εναλλακτικές, μόνο δύο κράτη. Δεν υπάρχει καμία τύχη και κανένα μοντέλο όπου οι Τουρκοκύπριοι θα είναι μειονότητα».

Ο ίδιος μίλησε για «αγνοία της υπάρχουσας πραγματικότητας» προσθέτοντας ότι η «προσπάθεια να παραχθεί λύση στο Κυπριακό από το 50χρονο status quo είναι πραγματικά μάταια χάσιμο χρόνου».

Η τουρκική πλευρά εμμένει στη θέση της αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και επιρρίπτει τις ευθύνες για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό στην ελληνική πλευρά που είχε απορρίψει το Σχέδιο Αννάν και τις διαβουλεύσεις του Κραν Μοντανά.

Από την πλευρά της η Λευκωσία μίλησε για παράνομη επίσκεψη και μήνυμα αδιαλλαξίας από τα κατεχόμενα.

«Η εν λόγω ενέργεια συνιστά ακόμα μια παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία προστίθεται στις συνεχιζόμενες, εδώ και 50 χρόνια, παραβιάσεις της Τουρκίας εις βάρος της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Λευκωσία επεσήμανε την προσήλωσή της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κάλεσε την Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά σε αυτήν την προσπάθεια και να απόσχει από ενέργειες, οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και προκαλούν εντάσεις.

«Η άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων τον περασμένο Οκτώβριο από τους δύο ηγέτες, και η επάνοδος σε διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ εντός του συμφωνημένου πλαισίου παραμένει η μόνη επιλογή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καλεί τις δυο πλευρές να επαναλάβουν τις συνομιλίες, να ρίξουν μια κριτική ματιά στην πορεία προς τα εμπρός και να εξετάσουν ειλικρινά πώς θα διασφαλίσουν ότι μια αμοιβαία αποδεκτή πορεία προς τα εμπρός είναι ακόμα δυνατή.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν για άτυπη πενταμερή συνάντηση στα μέσα Μαρτίου, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο πως θα γίνει κάποια διαφορετική προσέγγιση.

Ωστόσο και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις θέσεις τους, με την Τουρκία να συγκρατεί τους Τουρκοκυπρίους στη σκληρή γραμμή ενώ η τριμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αίγυπτο με τη συμμετοχή πέραν του ιδίου και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη μπορεί να ερμηνευτεί -πέραν των άλλων- ως μια ανασύνταξη των δυνάμεων.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν θα υπάρξει κάποια διαφορετική προσέγγιση ή αν η αλλαγή στην Ουάσιγκτον θα οδηγούσε σε άλλα δεδομένα.

Διαβάστε επίσης:


Ντόναλντ Τραμπ: Ορκωμοσία με ηγέτες κρατών και… ακροδεξιούς – Ποιοι έλαβαν προσκλητήριο


Λος Άντζελες: «Πού μπορώ να πάω;» – Χάος στους δρόμους του Χόλιγουντ ενώ μαίνεται η πύρινη λαίλαπα (Videos)


Πήγε με σημαία του Μεταξά στην κηδεία του Κώστα Σημίτη (Photos)


Γιατί ο Τραμπ έχει… εμμονή με τη Γροιλανδία; – Τα παιχνίδια εξουσίας με φόντο τους πάγους


Οι γκρίζες ζώνες στα όπλα που φεύγουν για Ουκρανία – Ποιοι και πώς αποφασίζουν


Οι Καναδοί «τρολάρουν» τον Τραμπ – Πάρτι με… χάρτες στο Twitter