Κυπριακό: Στη Γενεύη ο Τσίπρας – Αναμένεται και ο Ερντογάν

Κυπριακό: Στη Γενεύη ο Τσίπρας – Αναμένεται και ο Ερντογάν

«Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη στις συζητήσεις για το Κυπριακό γιατί είναι πολύ δύσκολο ο Τούρκος πρόεδρος να πάρει την απόφαση να μην παραστεί σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός». Ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών απέκλεισε το ενδεχόμενο αποτυχίας. «Εάν η διαπραγμάτευση σταματήσει με τη μία μορφή, θα συνεχιστεί με άλλη», είπε.

Με τη φράση αυτή, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζει στο documentonews.gr σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην μεταβούν τελικά στην Ελβετία ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν. Δημοσιεύματα τα οποία βασίζονται σε χθεσινές πληροφορίες στον Τουρκοκυπριακό Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα εξετάζει το ποιος θα την εκπροσωπήσει στην πολυμέρη στη Γενεύη.

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές η μόνο περίπτωση να μην μεταβεί ο Ερντογάν στη Γενεύη είναι να αποφασίσει από τώρα «να τορπιλίσει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού παίρνοντας και ο ίδιος την ευθύνη γι αυτό».

Νίκος Κοντζιάς: Εάν η διαπραγμάτευση σταματήσει με τη μία μορφή, θα συνεχιστεί με άλλη

Το ενδεχόμενο αποτυχίας της διαπραγμάτευσης στη Γενεύη απέκλεισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις που έκανε μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε στο υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν σε κάποιο σημείο χρειαστεί να σταματήσει η διαπραγμάτευση, αυτό δεν θα είναι η καταστροφή αλλά ένα στοιχείο της διαδικασίας για να συνεχίσει αργότερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η διαπραγμάτευση μπορεί «μόνο να αναβληθεί ή να καθυστερήσει. Έχει διαφορά.

Η αποτυχία σημαίνει ότι σταματά χωρίς αποτελέσματα μία διαπραγμάτευση» επισημαίνοντας ότι: «Έχουμε πάρει τις διασφαλίσεις μας από τον ΟΗΕ ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι αυτό που ονομάζουμε στη διεθνή συζήτηση open ended, δηλαδή θα είναι μία διαπραγμάτευση η οποία κι αν σταματήσει δεν θα θεωρείται ότι έχει καταρρεύσει αλλά ότι μπορεί να συνεχιστεί με καλύτερη προετοιμασία στο μέλλον». Εξήγησε ότι θα μπορούσε εφόσον «δώσουν τη γενική γραμμή οι τρεις ηγέτες, να συνεχίσει η συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων». Και πρόσθεσε: «Μπορεί όμως να τα βρούνε και από την πρώτη στιγμή οι τρεις ηγέτες, αλλά αυτό θα φανεί».

Ο κ. Κοτζιάς θέλησε επίσης να υπογραμμίσει ότι «εάν η διαπραγμάτευση σταματήσει με τη μία μορφή και συνεχίζεται με την άλλη, δεν σημαίνει ότι απέτυχε ή ναυάγησε η διάσκεψη. Αυτό θέλαμε να το διασφαλίσουμε για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είδαμε να εξελίσσονται πριν από αρκετό καιρό στην Ελβετία».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί εν όψει της Διάσκεψης της Γενεύης ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά και τόνισε ότι «είναι υποχρέωση του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησής μας να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει εναλλακτικές λύσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι «Ελλάδα και Κύπρος είμαστε κοινό μέτωπο» υπογραμμίζοντας ότι «ειδικά στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει- όπως έδειξε το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής- να έχουμε κοινή γραμμή ότι στηρίζουμε την Κύπρο και υποστηρίζουμε τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε χώρας στο εσωτερικό της Κύπρου καθώς και για την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού».

Συνάντηση Ν. Κοτζιά- Α. Γκουτέρες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη

Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συναντηθεί την Παρασκευή με τον νεοεκλεγέντα γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, εν όψει της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό.

Κατά την εκεί παραμονή του, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Πέτερ Τόμσον, τον εκτελεστικό διευθυντή της American Jewish Committee (AJC), Ντέιβντ Χάρις, τον επίτιμο διευθυντή της Anti-Defamation League, Αμπραχάμ Φόξμαν και τον απεσταλμένο του γ.γ. ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Documento Newsletter