Κυπριακό: Οι συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς – Αύριο βλέπει Παυλόπουλο (Video)

Κυπριακό: Οι συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς – Αύριο βλέπει Παυλόπουλο (Video)

Με τους πολιτικούς αρχηγούς συναντήθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, και συγκεκριμένα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Φώφη Γενηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Βασίλη Λεβέντη και τον Πάνο Καμμένο.

Τη σημασία των συμμαχιών της Αθήνας και της Λευκωσίας στο θέμα του Κυπριακού, ανέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια σύντομου διαλόγου που είχε, παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

«Όλα είναι ανοιχτά. Το θετικό είναι ότι έχουμε σταθερή θέση, και εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: – Δεν είμαστε μόνοι απέναντι στην Τουρκία, αλλά υπάρχει και η Ε.Ε.. – «Και η λογική» παρενέβη ο Β. Λεβέντης. – «Είναι πράγματι σημαντικό αυτό» συμφώνησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Λεβέντης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχθεί λύση χωρίς να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα σε λίγους μήνες, να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να φύγουν οι έποικοι. Ο Πρόεδρος της Κύπρου πρέπει να είναι πάντοτε Ελληνοκύπριος. Αντί για εγγυήσεις, η Ένωση Κεντρώων προτείνει διεθνή δύναμη κυανοκράνων και ομοσπονδιακή αστυνομία, παρότι όπως είπε, υπάρχουν χώρες που δεν συμφωνούν γιατί θεωρούν αυτή την λύση οικονομικά απρόσφορη. Στο εδαφικό/περιουσιακό, στόχος είναι να επιστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες και περισσότερα εδάφη και να αποζημιωθούν οι περιουσίες, όσων είναι αδύνατον να επιστρέψουν, με προτεραιότητα την Μόρφου.

Ο κ. Λεβέντης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα της Γενεύης, αφού όπως είπε η Τουρκία βρίσκει πάντα ένα τρόπο να τορπιλίζει την όποια προσπάθεια γίνεται για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος και επέστησε την προσοχή στον κ. Τσίπρα να μην πάει σε διμερή με την Τουρκία, γιατί έτσι θα δώσει την ευκαιρία στον Ερντογάν να εγείρει αξιώσεις και επί των υπολοίπων διεκδικήσεων της Τουρκίας. Ο κ. Λεβέντης ερωτηθείς αν τέθηκαν στην συζήτηση και θέματα επικαιρότητας, απάντησε καταφατικά λέγοντας, ότι “συζητήσαμε και την αξιολόγηση και τις πολιτικές εξελίξεις”, χωρίς να δώσει όμως άλλες πληροφορίες.

Η συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη

«Μέχρι στιγμής διαφαίνεται συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις» συμπέρανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, παρουσία τηλεοπτικής κάμερας. Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Επί της ουσίας των συζητήσεων για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας», ωστόσο είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία, όπως επεσήμανε.

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε εισαγωγικά, ότι καταβάλλεται προσπάθεια «να κινήσουμε τις διαδικασίες, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για λύση. Δεν μας ενδιαφέρει το blame game, αλλά δεν εξαρτάται (η λύση) μόνο από εμάς, είναι κυρίως η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία».

Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε τη σημασία μιας υπεύθυνης εθνικής στάσης μαζί με τους Κυπρίους.

«Υπάρχει ως τώρα κοινή στάση, συγκροτημένη στάση που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και από την ΕΕ, που θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις -και αυτό είναι σημαντικό», παρατήρησε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Πρέπει να υπάρξει συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις, νομίζω ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται…».

Επ’ αυτού, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πρότεινε «στα εθνικά θέματα να υπάρχει μόνιμος θεσμός, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας». Με τον τρόπο αυτό και παρά τις όποιες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων «θα γίνεται συζήτηση μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων για να βρίσκουμε εθνική γραμμή, με ευθύνη του εκάστοτε πρωθυπουργού».

«Να το κουβεντιάσουμε, δεν είναι καινούρια ιδέα», αντέτεινε ο πρωθυπουργός. «Όχι, αλλά εμείς την ξαναβάλαμε στο τραπέζι. Κάναμε και εκδήλωση, είχε έρθει και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, την συζητήσαμε και είναι η στιγμή να την κάνουμε», είπε κλείνοντας ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Τον κ. Θεοδωράκη συνοδεύουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο πρέσβης ετ Γιώργος Κακλίκης, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων, η διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Λίνα Παπαδάκη και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων, Οντίν Λιναρδάτου.

Η συνάντηση Τσίπρα-Κουτσούμπα

«Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, σε αναφορά του κ. Κουτσούμπα πως το συμπέρασμα που εκείνος έχει αποκομίσει από τις επαφές του είναι ότι πάμε σε διχοτομική λύση, ο κ. Τσίπρας απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» και υπογράμμισε: «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα».

«Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για να μιλάμε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση, σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων. Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων». Αυτό υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για το Κυπριακό.

«Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κράτος ενιαίο, βιώσιμο, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, εγγυητές, προστάτες», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση στην ουσία είναι σήμερα υπονομευμένη πρώτα και κύρια από την τουρκική, την τουρκοκυπριακή ηγεσία επίσης, με την ανάμειξη και άλλων δυνάμεων και μεγάλων συμφερόντων, όπως των ΗΠΑ, αφού διεξάγεται στην ουσία κάτω από όρους διχοτομικής λύσης».

«Απαιτείται σήμερα η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση και από τον λαό της Ελλάδας και από τον λαό της Κύπρου», κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η συνάντηση Τσίπρα-Γεννηματά

«Εμείς αγωνιούμε να βρούμε διέξοδο στο Κυπριακό και κάνουμε προσπάθειες» είπε ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την κ. Γεννηματά μπροστά στις κάμερες.

«Είναι σημαντικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες» σημείωσε από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην ανάγκη να υπάρξει λύση στο Κυπριακό δίχως κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η δική μας θέση είναι γνωστή ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης,που συνάντησε πρώτος τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Απαιτείται λύση, καθώς συνεχίζεται για 43 χρόνια η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος. Όμως, παραμένουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις».

Δείτε το βίντεο με τον δίαλογο Τσίπρα-Γενηματά:

Η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, για να υπογραμμίσει: «Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις. Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κλείνοντας εξέφρασε τη στήριξή του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Σε αυτήν τη δύσβατη πορεία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά. Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια».

Άσκησε δε κριτική στην άλλη πλευρά λέγοντας ότι «οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας. Σαράντα τρία χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».

Αύριο ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Documento Newsletter