Περίπου στις 23.30 το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, να τονίζει σε δήλωσή του πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στις 18 Ιανουαρίου, σε επίπεδο τεχνοκρατών.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, τότε θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν και όταν ετοιμάσουν ένα σχετικό πόρισμα που αφορά όλα αυτά τα θέματα, θα υπάρξει συνέχιση της Διάσκεψης με την ίδια σύνθεση όπως ξεκίνησε.
Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι οι τεχνοκράτες θα προέρχονται από τα μέρη που συμμετέχουν στη Διάσκεψη. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε εξάλλου ότι συνεχίζεται ο δικοινοτικός διάλογος στην Κύπρο για τα θέματα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.
Κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση της Διάσκεψης, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ είπε ότι «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση».
Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών “βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών.
Σε δηλώσεις του στη Γενεύη μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι ως εγγυήτριες δυνάμεις, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία για την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης πολιτικού επιπέδου. “Ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους”, είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα επί του θέματος.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, οι δύο πλευρές συζήτησαν σοβαρά πέντε κεφάλαια, και υπήρξαν συμφωνίες σε ορισμένα θέματα, αλλά σε ορισμένα άλλα υπάρχουν στοιχεία που παραμένουν ανοιχτά. Μέσα στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι και αυτό της εναλλασσόμενης κυπριακής προεδρίας.
ΟΗΕ: Για μια συνολική λύση δεσμεύτηκαν οι συμμετέχοντες
Στη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στέκονται σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις συζητήσεις υπογραμμίστηκε η πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη στάθηκαν στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων.
Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.
Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, η Διάσκεψη θα συνεχιστεί, με τα ακόλουθα βήματα:
• Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.
• Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.
• Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο, αμέσως μετά, αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.
Μιλώντας στο Reuters, ο γ. γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε βέβαιος πως οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη ήταν αποφασισμένοι να κάνουν μία «τελευταία προσπάθεια», προκειμένου να βρεθεί λύση. Μετά τη συνάντηση για το Κυπριακό χθες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων – των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας – πρόσθεσε.