Κυπριακές «επιφυλάξεις» για το κλείσιμο του εναερίου χώρου στα ρωσικά αεροσκάφη

Από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών θα εξεταστεί η ενεργοποίηση της επιφύλαξης που εξέφρασε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η Κύπρος για κλείσιμο του εναέριου χώρου της στα ρωσικά αεροσκάφη, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Κύπριος Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, με αφορμή τις δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας για μη συμμετοχή στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε πως, «προς το παρόν ισχύει η απόφασή μας, εκείνο που είχε αποφασιστεί στο Συμβούλιο, αλλά τονίζω ότι είμαστε η μόνη χώρα που είχε επιφύλαξη, η οποία καταγράφηκε και η οποία, εξ όσων έχω ενημερωθεί, εξευρέθηκε και με νομικούς τρόπους για να κατοχυρωθεί αυτή η επιφύλαξή μας».

Κατά 15% υπολογίζεται πως θα επηρεαστεί η επιβατική κίνηση της Κύπρου για το 2022, περίπου δηλαδή 1,6 εκατομμύρια επιβάτες, εφόσον η κατάσταση στην Ουκρανία παραμείνει έκρυθμη και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας συνεχίσουν να υφίστανται.

«Εκεί που πήγε το ρούβλι τούτη την στιγμή και ανοιχτές να ήταν οι πτήσεις πολύ αμφιβάλλω αν θα μπορούσαμε να έχουμε τουρισμό που αυτή την αγορά ή τουλάχιστον στους αριθμούς πού συνηθίσαμε να έχουμε», ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος.

Ισχυρό πλήγμα επιφέρει και στους ξενοδόχους ο αποκλεισμός της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ψάχνοντας μαζί και με τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς εναλλακτικές αγορές για να αναπληρωθεί το κενό.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, «να κάνουμε την χρονιά καλύτερη από την περσινή και να στοχεύσουμε σε υφιστάμενες και νέες αγορές όπως είναι οι Ουγγαρία, η Πολωνία η Γερμάνια, η Γαλλία ούτως ώστε να μπορέσουμε να μετριάσουμε τον όλο αρνητικό αντίκτυπο».

Επιπτώσεις και στη ναυτιλία

Την Ευρωπαϊκή και αναπόφευκτα την κυπριακή ναυτιλία επηρεάζουν οι απανωτές κυρώσεις που επιβάλλονται από πολλές χώρες στον κόσμο κατά της Ρωσίας με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Καταγράφουμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων και μελετούμε τα επόμενα βήματα για αντιστάθμιση των επιπτώσεων, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, χωρίς να κρύβει παράλληλα την ανησυχία του για το μέγεθος των επιπτώσεων.

«Έχουμε μεγάλο αριθμό πλοίων ρωσικών συμφερόντων στο κυπριακό νηολόγιο και δεν αποκλείεται αυτά τα πλοία να διαγραφούν από την Κύπρο με πολύ σημαντικές επιπτώσεις να είναι πάνω από 100 πλοία» τόνισε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας.

Την ίδια ώρα, η πολεμική σύρραξη στην ουκρανική επικράτεια ακινητοποίησε και τέσσερα πλοία υπό κυπριακή σημαία στην Μαύρη θάλασσα με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα πλοία και τους 51 ναυτικούς για τυχόν παροχή βοήθειας.

Πηγή: www.ant1.com.cy