Κύπελλο Ελλάδας: Ιστορίες για αγρίους αλλά και «γιορτές» made in Greece! (Photos)

Κύπελλο Ελλάδας: Ιστορίες για αγρίους  αλλά και «γιορτές» made in Greece! (Photos)

Πολλά ειπώθηκαν και γράφηκαν για το τελικό του τρόμου στον Βόλο και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έπεσαν από τα σύννεφα με τις εικόνες ντροπής που διαδραματίστηκαν στο Πανθεσσαλικό, καθώς είχαν πιστέψει τις υποσχέσεις της ΕΠΟ, των δύο φιναλίστ και ενός υπόδικου πρώην παράγοντα, ότι τάχα θα είχαμε μια ανεπανάληπτη γιορτή για το ποδόσφαιρο…

Ο τελικός του Κυπέλλου, μπορεί να αποτελεί (και να είναι) πραγματική γιορτή στα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη, όμως για την Ελλάδα αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για φαιδρές αντιπαλότητες και κυρίως (ειδικά στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου) τον ιδανικό στίβο μάχης των στρατών της αλητείας και της τρομοκρατίας. Μια αναδρομή στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας θα σας πείσει. Ας θυμηθούμε λοιπόν, για να ξέρουμε για ποια… γιορτή μιλάμε:

1931: Ηταν ο πρώτος τελικός του θεσμού και τότε ακούστηκε για πρώτη φορά το παράπονο «γιατί να κατέβουμε να παίξουμε στην Αθήνα;». Το διατύπωσε ο Αρης που τελικά κατέβηκε, έπαιξε κι έχασε από την ΑΕΚ 5-3 στο γήπεδο της Λεωφόρου.

1949: Ο τελικός ΑΕΚ-Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο καθυστέρησε να ξεκινήσει και τελικά διακόπηκε στο πρώτο ημίχρονο γιατί έπεσε σκοτάδι κι ενώ το σκορ ήταν 0-0. Ορίστηκε σχεδόν ένα μήνα μετά και η ΑΕΚ νίκησε 2-1.

1960: Ο διπλός τελικός Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού έγινε Αύγουστο στη Λεωφόρο (1-1) και η ρεβάνς… Σεπτέμβριο στο «Καραϊσκάκη» (3-0)!

1962: Ο επεισοδιακός τελικός Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού (είχε τρεις αποβολές) στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχε πολλές διακοπές έως ότου έπεσε το σκοτάδι και ο Ελβετός ρέφερι Μελέ αναγκάστηκε να τον διακόψει στην παράταση (97ο λεπτό). Ο τελικός δεν συνεχίστηκε και δεν ξανάγινε ποτέ!

1964: Η ΑΕΚ είχε προκριθεί στον τελικό, όμως ο ημιτελικός Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στην Λεωφόρο διεκόπη λόγω επεισοδίων και η ΕΠΟ διέκοψε τη διοργάνωση…

1966: Ο Ολυμπιακός αρνήθηκε να παίξει στον τελικό, γιατί η ΕΠΟ αποφάσισε να διεξαχθεί ο ημιτελικός Καβάλας – ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη και όχι στο γήπεδο της Καβάλας. Η ομώνυμη ομάδα δεν κατέβηκε να αγωνιστεί διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της Ομοσπονδίας και την ακολούθησε ο Ολυμπιακός που δεν κατέβηκε στο τελικό…

1969: Ο τελικός των «αιωνίων» στο «Καραϊσκάκη» τελείωσε 1-1, πέναλτι δεν υπήρχαν τότε και νικητής αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός με.. στρίψιμο της δεκάρας!

1975: Ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε να παίξει στον τελικό με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκη» αλλά η ΕΠΟ δεν άλλαξε απόφαση. Τελικά οι «πράσινοι» παρατάχθηκαν με ενδεκάδα αναπληρωματικών για να γελοιοποιήσουν τον τελικό και οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 1-0 με διαιτητή τον Ιταλό Μενεγκάλι

Στην εποχή των χούλιγκαν

Τη σεζόν 1979-80 το ελληνικό ποδόσφαιρο περνάει σε επαγγελματικά πρότυπα και ταυτόχρονα, το ξύλο σταματάει μεταξύ των ποδοσφαιριστών στους αγωνιστικούς χώρους και μεταφέρεται στις εξέδρες μεταξύ των οπαδών…

1981: στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Ολυμπιακός κερδίζει τον ΠΑΟΚ 3-1 εν μέσω πολέμου οπαδών και αστυνομίας στην «Σκεπαστή», με ξύλο, φωτοβολίδες, κροτίδες και δακρυγόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί οπαδοί του Ολυμπιακού που ήταν στην συγκεκριμένη εξέδρα, δεν είδαν (ελέω επεισοδίων) το γκολ του ΠΑΟΚ (μείωσε σε 2-1) και στο τέλος νόμιζαν ότι το ματς είχε λήξει 3-0…

1983: Η «γιορτή» ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 στο ΟΑΚΑ συνοδεύεται από πολύ ξύλο και αίμα μέσα και γύρω από το Ολυμπιακό στάδιο. Τραυματίες, δακρυγόνα και μάχες σώμα με σώμα μέσα κι έξω από το στάδιο

1989: Παναθηναϊκός – Πανιώνιος 3-1 στο Ολυμπιακός στάδιο με διαιτητή τον Ναζίρη. Ο τελικός του Κυπέλλου έγινε χωρίς τηλεοπτική μετάδοση για πρώτη φορά, επειδή απεργούσαν οι υπάλληλοι της ΕΡΤ.

1991- 1992: Οι τελικοί έγιναν διπλοί γιατί διαμαρτύρονταν οι ομάδες της Βορείου Ελλάδας επειδή διεξάγονταν διαρκώς στην Αθήνα. Τελικά το ’91 έπαιξαν Αθηναϊκός – Παναθηναϊκός 0-3 και 1-2 και το ’92, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-1 και 0-2

1995: η έδρα του τελικού Παναθηναϊκου-ΑΕΚ 1-0 έγινε πάλι σίριαλ. Τελικά διεξήχθη στο ΟΑΚΑ και κρίθηκε στο 119’ της παράτασης με πέναλτι (που αμφισβητήθηκε έντονα) του Βαζέχα. Μεγάλης έκτασης επεισόδια πριν το ματς, κατά την διάρκεια του αλλά και στο φινάλε πέριξ του σταδίου. Διαμαρτυρίες, αποβολές, συμπλοκές οπαδών και 21 συλλήψεις ο τελικός απολογισμός. Η ΑΕΚ δεν πήγε στην απονομή και λίγους μήνες μετά, ο διαιτητής του τελικού Κώστας Μπάκας, έπεσε σε ενέδρα στη Λεωφόρο Αλίμου, όπου έξι φουσκωτοί με κράνη τον έβγαλαν έξω από το ταξί που επέβαινε και τον ξυλοφόρτωσαν στη μέση του δρόμου!

1996: Μια νέα πρωτοτυπία, αφού ο τελικός διεξήχθη Τετάρτη μεσημέρι γιατι δεν ήθελε να χαλάσει το πρόγραμμα της η ΕΡΤ. Η ΑΕΚ συνέτριψε στο ΟΑΚΑ τον Απόλλωνα Αθηνών με 7-1

2001: ο τελικός έγινε τη Νέα Φιλαδέλφεια και ο ΠΑΟΚ νίκησε 4-2 τον Ολυμπιακό. Κι εδώ επεισόδια και δακρυγόνα και όλη η χώρα στο πόδι για τα (δήθεν) μέτρα ασφαλείας λόγω της μετακίνησης 9.000 οπαδών από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Ο αγώνας έγινε υπό το βλέμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να φωνάζουν διαρκώς το σύνθημα «Ελλάς-Ελλάς η χώρα της πουστιάς»!

2003: Στο γήπεδο της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-0 τον Αρη, με το δεύτερο ημίχρονο του τελικού να διεξάγεται με φόντο τις φωτιές στις εξέδρες του γηπέδου, που είχαν ανάψει οι οπαδοί του Αρη. Ξύλο, μάχες με τα ΜΑΤ, δακρυγόνα και δεκάδες τραυματίες. Το ματς δεν τόλμησε να διακόψει ο ρέφερι (Δούρος) και το τοπίο θύμιζε την «κόλαση του Δάντη». Στο φινάλε την παράσταση έκλεψαν οι δηλώσεις των επισήμων για «τον ωραίο τελικό που παρακολουθήσαμε»!

2004: Το νέο «Καραϊσκάκη» δεν ήταν ακόμη έτοιμο λόγω Ολυμπιακών αγώνων, η Νέα Φιλαδέλφεια είχε γκρεμιστεί κι έτσι ο τελικός Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού 3-1 αποφασίστηκε να γίνει στη Νέα Σμύρνη. Πόλεμος με δεκάδες τραυματίες, σπασμένα αυτοκίνητα και καταστήματα από τις οδομαχίες των κάφρων!

2005: η γιορτή του ποδοσφαίρου μεταφέρθηκε στην περιφέρεια! Ο τελικός Ολυμπιακού-Αρη έγινε στην Πάτρα και ολόκληρη η πόλη ισοπεδώθηκε από τις ορδές των βαρβάρων, πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον τελικό, παρά τα… δρακόντεια μέτρα της Αστυνομίας!

2006: Στο Παγκρήτιο, ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 την ΑΕΚ, το ξύλο στο Ηράκλειο έπεσε σε αρκετές περιοχές αλλά το κορυφαίο συμβάν ήταν η λεηλασία του επιβατικού-οχηματαγωγού «Ιεράπετρα» που είχε ναυλώσει η ΠΑΕ ΑΕΚ για τους οργανωμένους οπαδούς της. Κατά την επιστροφή, οι κάφροι δεν άφησαν τίποτε όρθιο στο πλοίο. Σαλόνια, τραπεζαρίες, καναπέδες, καθίσματα, σωσίβια, λέμβοι, τζαμαρίες αλλά και καταστήματα του πλοίου, δεν γλίτωσαν από το μένος των χούλιγκανς. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να απειλήσει ο καπετάνιος Βασίλης Πασχάλης, ότι το πλοίο δεν θα γυρίσει στην Αθήνα αλλά θα επιστρέψει στο Ηράκλειο. Τελικά το καράβι μόλις και μετά βίας έφθασε στη Ραφήνα! Οι ζημιές ξεπέρασαν τις 150.000 ευρώ, ενώ τραυματίστηκαν μέλη του πληρώματος αλλά και του λιμενικού. «Το πλήρωμα φύλαγε τη γέφυρα και τον καπετάνιο» τόνισε ο πρόεδρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενώ ο πλοίαρχος Βασίλης Πασχάλης δήλωσε ότι «αυτοί ήρθαν για να λεηλατήσουν και να κλέψουν».

2010: Παναθηναϊκοί και Αρειανοί το έριξαν στο ξύλο μέσα κι έξω από το ΟΑΚΑ. Ειδικά μάλιστα μέσα στον αγωνιστικό χώρο την ώρα του τελετουργικού!

2011: Μια ακόμη γιορτή της μπάλας made in Greece! Εκατοντάδες οπαδοί της ΑΕΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ μετά τη νίκη της ομάδας τους και πήγαν στην απέναντι εξέδρα που βρίσκονταν οι φίλοι του Ατρόμητου για να τους δείξουν πόσο… μάγκες είναι! Στο άγριο ξύλο οπαδών –αστυνομικών, τη νύφη πλήρωσαν αθώοι, γυναικόπαιδα αλλά και παίκτες του Ατρόμητου που έτρεξαν να προστατέψουν τις οικογένειες τους… Οσο για την απονομή στους νικητές, αυτή έγινε κανονικότατα σα να μη συνέβη τίποτα…

2014: Ο τελικός Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ στη «μεγαλύτερη μετακίνηση ναρκωτικών στην Ελλάδα», όπως έγραφε και το τεράστιο πανό των 20.000 οπαδών του «δικεφάλου» κρεμασμένο στο πάνω διάζωμα του ΟΑΚΑ. Ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση στήθηκε σε όλη τη χώρα για την κάθοδο (και άνοδο) των οπαδών του ΠΑΟΚ. Εστίες φωτιάς υπήρξαν αρκετές, έλεγχοι για.. πυρομαχικά δεκάδες σε όλη τη διαδρομή. Ξύλο πριν το ματς και δακρυγόνα..

2016: Ο τελικός ΑΕΚ-Ολυμπιακού έγινε το σύγχρονο «γεφύρι της Αρτας». Ο φόβος επεισοδίων οδήγησε σε αναβολή ενός μήνα και τελικά με απόφαση Σταύρου Κοντονή έγινε χωρίς θεατές στο ΟΑΚΑ, υπό τις έντονες διαμαρτυρίες των «ερυθρολεύκων». Κι εδώ είχαμε μια ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία: σε αγώνα δίχως θεατές είχαμε σοβαρά επεισόδια! Την παράσταση έκλεψαν οι μπράβοι, οι φουσκωτοί και οι παράγοντες των δύο ομάδων…

2017: ο τελικός της (ακόμα μιας) ντροπής στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τον γνωστό πόλεμο του Βόλου… 

To be continued…

Documento Newsletter