Κυνηγοί μετεωριτών στην Κίνα

Κυνηγοί μετεωριτών στην Κίνα

Όπως οι χρυσοθήρες στην «Άγρια Δύση» έτσι και σήμερα άνθρωποι, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, οι οποίοι είτε βρίσκονται σε απόγνωση είτε επιζητούν το εύκολο κέρδος έχουν επιδοθεί ένα νέο κυνήγι, την εύρεση υπολειμμάτων μετεωριτών.

Ένας από αυτούς είναι ο Ζανγκ Μπο, από την Κίνα, ο οποίος εδώ και 7 χρόνια, κάθε μέρα προσπαθεί να εντοπίσει κομμάτια μετεωριτών που έπεσαν στη γη και να τα πουλήσει είτε σε συλλέκτες είτε σε επιστημονικά Ιδρύματα.

Οι τεράστιες πεδιάδες της Κίνας είναι περιοχές εξαιρετικά δημοφιλείς για τους νέους χρυσοθήρες. Σε αυτές έχουν βρεθεί μερικοί από τους μεγαλύτερους μετεωρίτες και σ’ αυτές έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους.

Ο Ζανγκ Μπο κατάφερε να εντοπίσει μόνος του μία περιοχή στην οποία, σύμφωνα με υπολογισμούς του, έχουν πέσει οι περισσότεροι μετεωρίτες. Η περιοχή αυτή που έχει εμβαδόν 425 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται στην Βορειοανατολική Κίνα, κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία και το Καζακστάν, και στο ελάχιστο εκείνο σημείο των ανατολικών συνόρων της Κίνας με τη Ρωσία.

Πριν από λίγους μήνες έγινε γνωστό ότι έπεσε ένας μετεωρίτης στη νότια πλευρά της Κίνας, κοντά στα σύνορα με τη Βιρμανία και το Λάος. Λίγες μέρες αργότερα άρχισε διαδικτυακός πλειστηριασμός και η τιμή του έφθασε σε ποσό αντίστοιχο των 7.800 δολαρίων ΗΠΑ, το γραμμάριο.

Ο Χου Ουεϊμπιάο, ερευνητής του Παρατηρητηρίου Purple Mountain Observatory, δήλωσε στο διεθνές δίκτυο CNN ότι η τιμή του, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και τις 10.000 δολάρια ανά γραμμάριο.

Το CNN, επικαλούμενο ανακοίνωση της NASA, αναφέρει ότι περίπου 44 τόνοι υλικού από μετεωρίτες πέφτουν στη Γη κάθε μέρα. Οι περισσότεροι καίγονται όταν μπαίνουν στην ατμόσφαιρα, αλλά μερικοί επιβιώνουν της πτώσης και προσγειώνονται.

Οι περισσότεροι μετεωρίτες πιστεύεται ότι προέρχονταν από τους πυρήνες των μεγάλων αστεροειδών που περιστρέφονταν γύρω από τη ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία και σε απόσταση περίπου 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Αυτοί οι αστεροειδείς θεωρούνται τα κατάλοιπα της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες τούς θεωρούν πολύτιμους και σημαντικούς για τις έρευνες τους αναφορικά με την πρώιμη προέλευσή μας.

Ετικέτες

Documento Newsletter