Κύματα έντασης στη Μαύρη Θάλασσα

Η Μόσχα μεταφέρει δυνάμεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Ακύρωσαν οι ΗΠΑ την αποστολή δύο πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Ασφυκτική γίνεται η ατμόσφαιρα γύρω από την Ουκρανία, καθώς ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να αναπτύσσονται στα σύνορά της. Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για τις εντάσεις, καθώς πληροφορίες από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκαναν λόγο για επερχόμενη εμφάνιση δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, ύστερα από επανεξέταση της κατάστασης έγινε γνωστό μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι ΗΠΑ ακύρωσαν την αποστολή και τα δύο πλοία θα έμεναν αγκυροβολημένα στη Σούδα. Σε αυτό μάλλον συνέβαλε και η επίδειξη ισχύος του ρωσικού ναυτικού που διενέργησε πολεμικές ασκήσεις στην περιοχή.

Η Ρωσία έχει μεταφέρει στα δυτικά της σύνορα, σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή των αυτονομιστών του Ντονμπάς, περίπου 40.000 στρατιώτες και άλλα 15.000 τεμάχια πολεμικού υλικού, καθώς και τρεις εναέριες μονάδες. Επίσης έχει μεταφέρει άλλους 40.000 στρατιώτες στην Κριμαία, την οποία ελέγχει από το 2014.

Σε αναζήτηση υποστήριξης

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να βρει υποστήριξη στην προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος της συμμαχίας, κάτι που σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα «μπορεί να οδηγήσει σε μαζική κλιμάκωση της κατάστασης στα νοτιοανατολικά αλλά θα μπορούσε επίσης να επιφέρει και μη αναστρέψιμες συνέπειες για την κρατική οντότητα της Ουκρανίας»…

Σε συνάντηση των δύο αντρών ο Αμερικανός ομόλογός του Τόνι Μπλίνκεν δεν έχασε την ευκαιρία να στείλει το μήνυμα προς τη Μόσχα ότι «οι ΗΠΑ είναι σταθερά υπέρμαχοι της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η συσσώρευση στρατευμάτων στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας είναι αδικαιολόγητη και βαθιά ανησυχητική.

Θέλει με το μέρος του Γερμανία και Γαλλία

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, το έδαφος στην περιοχή του Ντονμπάς θα είναι πολύ νωπό μέχρι τα μέσα Μαΐου για να κινηθούν άνετα τα στρατιωτικά άρματα. Ετσι, η κινητοποίηση γύρω από την Ουκρανία έχει άμεσο σκοπό να «υπογραμμίσει» πόσο ευάλωτη είναι η χώρα.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιώντας απειλητική ρητορική για την Ουκρανία ο Πούτιν θεωρεί ότι μπορεί να πείσει τους μεσάζοντες της συμφωνίας του Μινσκ, Γερμανία και Γαλλία, να πιέσουν τον Ζελένσκι να τηρήσει τους όρους της, πράγμα που αμελεί συστηματικά από τότε που αναρριχήθηκε στην εξουσία. Με αυτό τον τρόπο μπορεί επίσης να αποσπάσει και κέρδη, όπως η παραχώρηση δικαιώματος βέτο για την εξωτερική πολιτική στη φιλορωσική κοινότητα του Ντονμπάς ή η ανάδειξη της Ρωσίας ως ειρηνευτικής δύναμης – όπως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στενή συνεργασία Κιέβου με Τουρκία

Η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην Τουρκία πριν από μία εβδομάδα δεν ήταν τυχαία. Ο Ερντογάν είναι υπέρ μιας μεγαλύτερης παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας είπε ότι «θα είναι ιστορικό λάθος αν την αφήσουμε να μετατραπεί σε ρωσική λίμνη».

Ετσι, Τουρκία και Ουκρανία συνεργάζονται στενά στον στρατιωτικό τομέα, κατασκευάζοντας από κοινού κορβέτες, ενώ το Κίεβο έχει προμηθευτεί από το 2018 έξι μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB2.

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την πολεμική ζώνη στην ανατολική Ουκρανία, θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δήλωσε επίσης ότι η συμφωνημένη από τον περασμένο Ιούλιο εκεχειρία έχει παραβιαστεί πολλάκις, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες από την αρχή του έτους.

Ετικέτες