Κύματα αντιδράσεων για το Χονγκ Κονγκ

Κύματα αντιδράσεων για το Χονγκ Κονγκ

Ο νέος νόμος εθνικής ασφάλειας περιορίζει το ημιαυτόνομο καθεστώς της περιοχής και ξεσηκώνει αντιδράσεις εντός και εκτός

Αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης το Πεκίνο αποκάλυψε τις λεπτομέρειες του πολυαναμενόμενου νόμου εθνικής ασφάλειας, σε μια προσπάθεια, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, να προλάβει τυχόν επανάληψη βίαιων επεισοδίων όπως αυτά που συγκλόνισαν το Χονγκ Κονγκ το 2019.

Το λιμάνι, απ’ όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Κίνας, και η σύγχρονη μεγαλούπολη των 7.500.000 κατοίκων με τους τεράστιους ουρανοξύστες από το 1997 που μεταβιβάστηκαν από τη Βρετανική Κοινοπολιτεία στην Κίνα αποτελούν ειδική διοικητική περιοχή και απολαμβάνουν μια μορφή αυτονομίας τουλάχιστον έως το 2047, στο πλαίσιο της πολιτικής «μία χώρα, δύο συστήματα».

Kινδυνεύουν οι ελευθερίες

Η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ έγκειται στο νομικό σύστημα, το νόμισμα, στην τελωνειακή πολιτική, στις πολιτιστικές αντιπροσωπείες, τις διεθνείς αθλητικές ομάδες του και στους νόμους μετανάστευσης.

Ο νέος νόμος εθνικής ασφάλειας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το πρωί της περασμένης Τετάρτης, κατά τους επικριτές του περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες και κυρίως το ημιαυτόνομο καθεστώς της περιοχής. Σύμφωνα με τον νόμο, η υποκίνηση μίσους προς την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας και την περιφερειακή κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είναι αδικήματα. Ταυτόχρονα η πρόκληση ζημιών στο πλαίσιο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, για παράδειγμα στις δημόσιες συγκοινωνίες, μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατική πράξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις απαγορευμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν την Τετάρτη η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ κρατούσε μπροστά στους διαδηλωτές ένα μοβ πλακάτ που ανέγραφε: «Κρατάτε σημαίες ή πλακάτ, φωνάζετε συνθήματα ή συμπεριφέρεστε με πρόθεση την απόσχιση ή την ανατροπή, πράγματα που ενδέχεται να συνιστούν αδικήματα υπό τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια».

Στα επεισόδια που ακολούθησαν η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 300 συλλήψεις και δέκα άτομα κατηγορήθηκαν για παραβίαση του νέου νόμου.

Έντονη αντίδραση της Δύσης

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν άμεσα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα μέτρο το οποίο τιμωρεί τις τράπεζες που συνεργάζονται με Κινέζους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Το μέτρο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού πάει στον Αμερικανό πρόεδρο, ωστόσο η σκληρή επικρίτρια του Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επίσης χαρακτήρισε τον νόμο «βίαιη, σαρωτική καταστολή εναντίον του λαού του Χονγκ Κονγκ, με σκοπό την καταστροφή των ελευθεριών που του υποσχέθηκαν».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η ψήφιση του νόμου ήταν «σαφής και σοβαρή παραβίαση» της κοινής σινοβρετανικής διακήρυξης του 1985, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα προσφέρει σε 3 εκατ. κατοίκους του Χονγκ Κονγκ την ευκαιρία να εγκατασταθούν και να λάβουν πλήρη βρετανική υπηκοότητα.

Η Κίνα από την πλευρά της απείλησε με «αντίστοιχα μέτρα» για να εμποδίσει το σχέδιο υπηκοότητας. Η ΕΕ αντέδρασε διά στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δήλωσε πως ο νόμος θα έχει «επιζήμια επίδραση στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και του κράτους δικαίου».

Ωστόσο περισσότερες από 50 χώρες, με επικεφαλής την Κούβα, υποστήριξαν την Κίνα στα Ηνωμένα Εθνη αυτή την εβδομάδα.

Ετικέτες

Documento Newsletter