Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν, ως αντίδραση για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί, ενώ εντείνεται η αστυνομική καταστολή. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι 31 θάνατοι διαδηλωτών, ενώ ανεξάρτητοι ρεπόρτερ κάνουν λόγο και για θάνατο 16χρονου αγοριού, με δεκάδες ακόμα τραυματίες και συλληφθέντες. Παράλληλα, καταγράφονται υλικές ζημιές σε 40 κυβερνητικά κτήρια και τραυματισμός σωμάτων ασφαλείας και οχημάτων. «Όταν θα ακούτε λιγότερο τη φωνή μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ξέρετε ότι οι συγκρούσεις με την αστυνομία θα γίνονται πιο αιματηρές», αναφέρει χαρακτηριστικά ιρανή ακτιβίστρια.
Οι διαδηλώσεις φτάνουν το μέγεθος αυτών του 2019, όταν οι Ιρανοί και Ιρανές διαδήλωναν εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των καυσίμων. Οι περισσότερες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στα βόρειο-δυτικά, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι, αλλά και στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη, όπως σε άλλες 50 πόλεις και χωριά στο υπόλοιπο Ιράν.
Κρατικό μέσο ενημέρωσης έκανε λόγο χθες, Πέμπτη, για τον θάνατο 17 ανθρώπων στις διαδηλώσεις, όμως ΜΚΟ όπως το Κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) με έδρα τη Νέα Υόρκη, αναφέρουν μεγαλύτερους απολογισμούς. «Ανεξάρτητες πηγές μιλούν για 36» θανάτους, ανέφερε χθες βράδυ στο Twitter το CHRI. «Η κυβέρνηση απάντησε με πραγματικές σφαίρες, πιστόλια και δακρυγόνα, σύμφωνα με βίντεο που διαμοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το CHRI.
Η κουρδική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw αναφέρει πως οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας με “‘ημιβαρέα’ όπλα κατά των διαδηλωτών.
Young women across Iran are risking their lives protesting the country’s morality police following the death of 22-year-old Mahsa Amini, explains Iranian American journalist @NegarMortazavi, who says the protests represent an unprecedented “collective pushback” against the state. pic.twitter.com/FmZgpm132Y
— Democracy Now! (@democracynow) September 22, 2022
Η χρήση του διαδικτύου είναι ακόμα περιορισμένη από την κυβέρνηση σύμφωνα με το NetBlocks, περιορισμός μεγαλύτερος από αυτόν του 2019, στο προηγούμενο μεγάλο «κύμα» διαδηλώσεων. Ταυτόχρονα λογαριασμοί στο Twitter συνδεδεμένοι με τους ακτιβιστές-χάκερ των Anonymous εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές και ομολόγησαν κυβερνοεπιθέσεις προς 100 ιρανικές ιστοσελίδες, εκ των οποίων κάποιες κυβερνητικές, τραπεζικές καθώς και την ιστοσελίδα του πνευματικού ηγέτη, Αγιατολλάχ Αλί Χοσσαϊνί Χαμενεΐ.
Σύμφωνα με τη Nagmeh, Ιρανή που διαδηλώνει τις τελευταίες μέρες χωρίς χιτζάμπ, οι διαδηλώσεις κατά της αστυνομίας Ηθών και του θρησκευτικού ηγέτη δεν «έπεσαν από τον ουρανό». Η αστυνομία σταματά τις Ιρανές συχνά στο δρόμο, είτε για να συμβουλεύσει για το ντύσιμο είτε για έλεγχο και πολύ συχνά τους επιβάλλει πρόστιμα ή τις κρατά στο τμήμα για κάποιες μέρες, όπου υπόκεινται σε παρενοχλήσεις και κακοποίηση.
Περισσότερα από 200 πανεπιστήμια τοποθετούνται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να διαλέγουν ελεύθερα την εμφάνιση τους και κατά του συστηματικού εξευτελισμού και βασανιστηρίου της υποχρεωτικότητας της χιτζάμπ, σύμφωνα με την Ηumanité. Επίσης, δημόσια πρόσωπα εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στους διαδηλωτές και ανεβάζουν φωτογραφίες χωρίς να φορούν μαντίλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τη Figaro, η αφαίρεση της χιτζάμπ είναι σύμβολο για τις Ιρανές, οι οποίες διαδήλωναν αυθόρμητα και το 2017 κατά της αστυνομίας Ηθών όμως οι διαδηλώσεις σταμάτησαν απότομα.
Από την άλλη πλευρά, σήμερα διοργανώθηκαν «κυβερνητικές» διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής. Στην πρωτεύουσα, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες φορώντας τσαντόρ διαδήλωσαν κρατώντας σημαίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας και πανό υποστήριξης και ευχαριστιών προς τις δυνάμεις της τάξης, και κατά των «συνωμοτών», σύμφωνα με το Reuters. Ακολούθησε και προειδοποίηση του στρατού για διάλυση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μια κίνηση που σηματοδότησε την παύση των διαδηλώσεων στο παρελθόν.
Women of Iran-Saghez removed their headscarves in protest against the murder of Mahsa Amini 22 Yr old woman by hijab police and chanting:
death to dictator!
Removing hijab is a punishable crime in Iran. We call on women and men around the world to show solidarity. #مهسا_امینی pic.twitter.com/ActEYqOr1Q
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) September 17, 2022
Ο Εμπραχίμ Ραΐσι, πρόεδρος του Ιράν, συμμετείχε στη συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη και κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με τις διαδηλώσεις και το θάνατο της 22χρονης που τις πυροδότησε. Εγγυήθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τα αίτια θανάτου αλλά ταυτόχρονα «έδειξε» τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για αντίστοιχα περιστατικά από αστυνομικά πυρά, ενώ και άλλα στελέχη της κυβέρνησης έκαναν λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» από πλευράς Δύσης, σύμφωνα με τη Guardian.
Ο Ραΐσι, ο οποίος εκλέχθηκε τον προηγούμενο χρόνο σε εκλογές με χαρακτηριστικά τη μεγάλη αποχή αλλά και τον αποκλεισμό πολλών υποψηφίων, θεωρείται ως «προστατευόμενος» του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, σύμφωνα με το Associated Press. Επίσης, τo 2019, υποβλήθηκαν κυρώσεις στην κυβέρνηση Ραΐσι από τις ΗΠΑ λόγω της συμμετοχής του στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατούμενων το 1988, σχεδόν μια δεκαετία μετά από την Ιρανική Επανάσταση η οποία ανέτρεψε τον Σάχη και εγκαθίδρυσε το παρόν θεοκρατικό σύστημα της χώρας.
Την Πέμπτη στην Αθήνα, η συγκέντρωση αλληλεγγύης προσπάθησε να πλησιάσει την ιρανική πρεσβεία αλλά κατεστάλη από την αστυνομία.
Διαβάστε επίσης: Οργή λαού στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί – Μαζικές κινητοποιήσεις και άγρια καταστολή (Photos & Videos)