Κύμα εντεινόμενης καταστολής του Τύπου στη Νικαράγουα

Κύμα εντεινόμενης καταστολής του Τύπου στη Νικαράγουα

Άνδρες της αστυνομίας της Νικαράγουας ξυλοκόπησαν, χρησιμοποιώντας ρόπαλα, τουλάχιστον επτά δημοσιογράφους, ανάμεσά τους έναν από τους γνωστότερους διευθυντές μέσων ενημέρωσης της χώρας, χθες Σάββατο, εν μέσω καταγγελιών περί εντεινόμενης καταστολής του ανεξάρτητου Τύπου, στον απόηχο των πολύνεκρων διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα νωρίτερα φέτος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία του Κάρλος Φερνάντο Τσαμόρο και σε κτίρια μη κυβερνητικών οργανώσεων η λειτουργία των οποίων απαγορεύθηκε από τις αρχές.

Δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στη Μανάγκουα. Ο Τσαμόρο απαίτησε από αστυνομικούς έξω από το αρχηγείο ενημέρωση για αυτή που αποκάλεσε παράνομη έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία του. Η αστυνομία κατέσχεσε μέρος του εξοπλισμού του και έγγραφα.

Αμέσως μετά, αστυνομικοί που φόραγαν εξαρτύσεις των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών βγήκαν από το αρχηγείο κραδαίνοντας ρόπαλα, χτύπησαν και κλώτσησαν τον Τσαμόρο, καθώς και συναδέλφους του και άλλους δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν πάει για να καλύψουν το γεγονός.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μέτρησε τουλάχιστον επτά δημοσιογράφους, που εργάζονται σε εγχώρια και ξένα μέσα και δέχθηκαν χτυπήματα από αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί κυνήγησαν κι έδιωξαν τους δημοσιογράφους, αποκαλώντας τους «πραξικοπηματίες» και απειλώντας να κατασχέσουν τα κινητά τους τηλέφωνα και τον εξοπλισμό τους.

«Με χτύπησαν τρεις αστυνομικοί», είπε ο Νέστορ Άρσε, δημοσιογράφος ο οποίος δουλεύει στο εβδομαδιαίο περιοδικό Confidencial του Τσαμόρο. «Με κλώτσησαν στο πόδι προσπαθώντας να με ρίξουν κάτω», πρόσθεσε.

Από τα τέλη του Απριλίου, η Νικαράγουα μπήκε σε μια από τις χειρότερες κρίσεις της πρόσφατης ιστορίας της μετά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1980. Διαδηλώσεις μαίνονταν επί μήνες, ώσπου έπειτα από ένα κύμα καταστολής αποκλιμακώθηκαν.

Τουλάχιστον 322 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πολύμηνες ταραχές, ενώ άλλοι 500 και πλέον έχουν φυλακιστεί, σύμφωνα με το Νικαραγουανό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια από τις ΜΚΟ που η κυβέρνηση έθεσε εκτός νόμου.

Η Άνα Μαρία Τέγιο, στέλεχος της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) στη Νικαράγουα, εξέφρασε την ανησυχία της για «την κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος των ΜΚΟ, των ανεξάρτητων ΜΜΕ και των δημοσιογράφων».

Η κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για το βίαιο επεισόδιο του Σαββάτου.

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις — που ξέσπασαν τον Απρίλιο με αφορμή μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που μπήκαν πολύ γρήγορα στο συρτάρι, αλλά αφού οι κινητοποιήσεις είχαν ήδη πάρει χαρακτήρα εξέγερσης — απόπειρα «πραξικοπήματος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter