Κύκλωμα προστασίας: Κακουργηματικές διώξεις στους 19 κατηγορούμενους – Ποιες κατηγορίες τους απαγγέλθηκαν

Ενώπιον του εισαγγελέα παρουσιάστηκαν σήμερα η αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και οι άλλοι 18 κατηγορούμενοι το κύκλωμα που «πουλούσε» προστασία σε λέσχες και οίκους ανοχής. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και τρεις ειδικοί φρουροί που υπηρετούσαν στην ομάδα ΔΙΑΣ.

Η 37χρονη υπεράνω πάσης υποψίας αστυνομικός φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος.

Μετά τη σημερινή διαδικασία, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών κατηγοριών σε βάρος των 19 συλληφθέντων για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση, που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής και λέσχες και στην οποία εμπλέκονται και τέσσερις αστυνομικοί,

Συγκεκριμένα κατηγορούνται κατά περίπτωση για:

– Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (αφορά σε τρεις ηλικίας 58,55 και 37 ετών)

– Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

– Διακεκριμένη απάτη κατά του δημοσίου άνω των 120 χιλιάδων ευρώ κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση

– Δωροδοκία κατά συναυτουργία

– Δωροληψία (αφορά στους τέσσερις αστυνομικούς)

– Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

– Παράνομη οπλοκατοχή

– Παράνομη κατοχή κροτίδων και φωτοβολίδων

– Κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση

Επιπλέον οι αστυνομικοί κατηγορούνται για:

– Παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου

– Παράβαση καθήκοντος

– Παροχή υπηρεσίας αντίθετη προς τη θέση και τα καθήκοντα του αστυνομικού υπαλλήλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία περιλαμβάνονται περισσότερα από 70 ονόματα εμπλεκομένων

Η δράση της οργάνωσης

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η κύρια δραστηριότητα των συλληφθέντων ήταν οι οικονομικές απάτες. Έστηναν εικονικές εταιρείες και αποκόμιζαν τεράστια κέρδη από τη μη απόδοση ΦΠΑ. Εκτιμάται ότι ο τζίρος του ξεπερνά τα 60- 70 εκατομμύρια, ενώ η ζημιά για το Δημόσιο από τον ΦΠΑ αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο σκέλος των «δραστηριοτήτων» τους αφορά την παροχή προστασίας σε οίκους ανοχής και λέσχες. Τα μέλη των δύο συμμοριών προσέγγιζαν τους ιδιοκτήτες οίκων ανοχής ή λεσχών, τους υπόσχονταν ότι θα τους παρέχουν κάλυψη για τη λειτουργία τους και εν συνεχεία λάμβαναν κάθε 15 ημέρες την πληρωμή για τις υπηρεσίες τους.

Όπως περιέγραψαν συγκεκριμένα καλά ενημερωμένες πηγές, τα μέλη του κυκλώματος υπόσχονταν στους «πελάτες» τους ότι θα φρόντιζαν ώστε να μη γίνει έλεγχος στα καταστήματά τους ή, αν επρόκειτο να γίνει, τους διαβεβαίωναν ότι αυτοί θα το γνώριζαν από πριν.

Οι ιδιοκτήτες οίκων ανοχής και χαρτοπαικτικών λεσχών, κάθε 1η και 15 του μηνός, έδιναν στην εγκληματική οργάνωση από 800 έως 2.500 ευρώ προκειμένου να ενημερώνονται για επικείμενους ελέγχους της αστυνομίας ή να αποτρέπουν ελέγχους.

Παράλληλα σύστηναν εικονικές εταιρίες, με ανύπαρκτη έδρα και δραστηριότητα, στο όνομα αχυρανθρώπων και δεν απέδιδαν στο Δημόσιο το ΦΠΑ, αλλά τον καρπώνονταν οι ίδιοι

Αρχηγός του κυκλώματος φέρεται να ήταν ένας 58χρονος επιχειρηματίας από την Κρήτη και υπαρχηγός ένας 55χρονος.
Δεσμεύτηκαν λογαριασμοί

Εκτός από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. έγινε γνωστό ότι με εντολή του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, διατάχθηκε ήδη η δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση.

Η Αρχή διενήργησε παράλληλη έρευνα και συνέταξε πολυσέλιδο πόρισμα το οποίο διαβίβασε στον εισαγγελέα για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Διαβάστε επίσης

Λος Άντζελες: 11 οι νεκροί από τις φωτιές – «Σκηνικό πολέμου», λεηλασίες και οργή για την ολιγωρία των αρχών

Με αυξήσεις-φωτιά (ξε)καθαρίζουν τους πελάτες οι ασφαλιστικές

Αποκάλυψη αυτή την Κυριακή στο Documento – Η τυχαία… απαλλαγή ενός γαλάζιου πολιτικού

Η… άφιξη της «ροζ κοκαΐνης» – Το νέο ναρκωτικό που μπαίνει στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας