Την έρευνα του Documento για την κωλυσιεργία των Αρχών στην έρευνα για το κύκλωμα της Πολεοδομίας Ρόδου, επιβεβαιώνει με την ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία.
Η ΕΛΑΣ παραδέχεται πως είχε λάβει την επίμαχη επώνυμη καταγγελία του Υποστράτηγου ε.α. της Αστυνομίας και ότι είχε αξιολογηθεί με τέτοιο τρόπο που κατέληξε να «βαλτώνει» στα συρτάρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου.
Διαβάστε επίσης: Από το 2023 γνώριζαν στην ΕΛΑΣ για το κύκλωμα της Ρόδου
Όμως, έναν χρόνο μετά, αξιολόγησαν διαφορετικά μια ανώνυμη καταγγελία για το κύκλωμα στην Πολεοδομία του νησιού και ξεκίνησαν τάχιστα την έρευνα. Στο ίδιο μήκος κύματος φυσικά ήταν και οι απαντήσεις που έδωσε στο πλαίσιο της έρευνας και ο νυν Αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, Παναγιώτης Πούπουζας, ο οποίος από την πλευρά του, ως ο τότε επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, ανέφερε πως με εντολή της, εποπτεύουσας την υπηρεσία, Εισαγγελέως διαβιβάστηκε η επώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών του νησιού.
Συγκεκριμένα η ΕΛΑΣ αναφέρει πως η «καταγγελία αξιολογήθηκε και, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου ως καθ’ ύλην αρμόδια».
Με τον τρόπο αυτό φαίνεται η ΕΛΑΣ να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών εμμέσως στη Δικαιοσύνη, την οποία «σέβεται» παρά ταύτα και η οποία θα έχει τον «τελευταίο λόγο» στην υπόθεση διαφθοράς στην Πολεοδομία Ρόδου.
Σε ό,τι αφορά τη συγγενική σχέση του κ. Πούπουζα με πρόσωπο που συνδέεται με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού, μετά από ερωτήματα που του θέσαμε απάντησε πως ουδεμία σχέση έχει και το καταγράψαμε στο ρεπορτάζ ως οφείλαμε. Ήταν όμως ένα συστατικό της έρευνας και ένα στοιχείο το οποίο έχει καταθέσει ενόρκως και ο καταγγέλλων, υποστράτηγος ε.α. Δημήτρης Δημητρακόπουλος.
Υπενθυμίζεται πως η «καταγγελία» που η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι αξιολογήθηκε, ήταν επώνυμη. Ενώ η πορεία της υπόθεσης απέδειξε πως ονόματα που εμπεριέχονταν στην «ανώνυμη» επιστολή που εμφανίστηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά στα γραφεία της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, είχαν πολλαπλώς καταγγελθεί από τον απόστρατο αξιωματικό, εντούτοις δεν είχε γίνει καμία κίνηση να ερευνηθούν επί ένα χρόνο, ούτε απ’ την ΕΛΑΣ, πόσο μάλλον από τη Δικαιοσύνη.
Όπως αναλύεται και στο ρεπορτάζ, που κίνησε τα άμεσα επικοινωνιακά αντανακλαστικά της ΕΛΑΣ, μέχρι την εξάρθρωση της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης στην Πολεοδομία Ρόδου, υπήρχαν δύο ανοιχτές έρευνες που εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως αφορούν το ίδιο ακριβώς ζήτημα.
Το βασικό όμως ερώτημα από το ρεπορτάζ είναι ποιος φέρει την ευθύνη για τον ένα και πλέον χρόνο που το κύκλωμα δρούσε ανεξέλεγκτο αποκομίζοντας τεράστια κέρδη σε βάρος της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας και όχι μόνο.
Η απάντηση της ΕΛΑΣ:
Η καταγγελία αξιολογήθηκε και, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου ως καθ’ ύλην αρμόδια. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ενεργεί πάντοτε υπό την εποπτεία Αντεισαγγελέα Εφετών, βάσει θεσμικού πλαισίου, και δεν υπήρξε καμία απόκλιση από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η διερεύνηση του κυκλώματος στην πολεοδομία Ρόδου ξεκίνησε ύστερα από αξιολόγηση σωρευτικών στοιχείων. Η ποινική αξιολόγηση, η λήψη καταθέσεων και η συσχέτιση φακέλων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Εισαγγελίας και της Ανακριτικής Αρχής.
Οι αναφορές περί συγγενικών σχέσεων είναι ατεκμηρίωτες και προσβάλλουν αδίκως την επιχειρησιακή ακεραιότητα της Υπηρεσίας και των στελεχών της.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχει αποδείξει ότι ερευνά με συνέπεια και αμεροληψία κάθε καταγγελία, ανεξαρτήτως ιδιότητας των εμπλεκομένων. Η εξέλιξη της έρευνας για το κύκλωμα της Ρόδου επιβεβαιώνει τη θεσμική αποτελεσματικότητα και την προσήλωση στη διαφάνεια.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία σέβονται απόλυτα τον ρόλο της Δικαιοσύνης, η οποία θα έχει τον τελευταίο λόγο.
Διαβάστε επίσης:
Απεργία 9 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν μετρό, ηλεκτρικός, λεωφορεία
Επελαύνει η κακοκαιρία: Χιόνια στη βόρεια Ελλάδα – Κλειστά σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο