Κύκλωμα εκβιαστών: Στη φυλακή δύο από τους 14 – Σήμερα η απολογία της φερόμενης αρχηγού

Κύκλωμα εκβιαστών: Στη φυλακή δύο από τους 14 – Σήμερα η απολογία της φερόμενης αρχηγού

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία δύο από τους 14 κατηγορούμενους στο κύκλωμα εκβιαστών που δρούσε εντός των υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων και στο οποίο εμπλέκονται δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, όπως αποκάλυψε το Documento.

Έξι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Συνολικά την Τετάρτη βρέθηκαν στον Ανακριτή και οι 14 συλληφθέντες δημοτικοί και άλλοι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιαστών που δρούσε στο κέντρο της Αθήνας, οι έξι από τους οποίους πήραν προθεσμία για σήμερα Πέμπτη.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που θα περάσουν το πρωί της Πέμπτης το το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου είναι και η φερόμενη ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης, προκειμένου να απολογηθεί.

Κύκλωμα εκβιαστών: Οι κατηγορίες

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, που, μεταξύ άλλων, αφορούν συγκρότηση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση για ποσό άνω των 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, οι υπάλληλοι φέρονται να είχαν αναπτύξει την παράνομη δράση που τους καταλογίζεται «τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023».

Το κύκλωμα φαίνεται να είχε πολυπλόκαμη δράση και να λάμβανε προφυλάξεις για να μην αποκαλυφθεί. Η εγκληματική ομάδα είχε αρχηγούς, οι οποίοι συντόνιζαν τις ενέργειες των μελών, όριζαν το ύψος της κάθε «είσπραξης» και κατέγραφαν τα παράνομα χρήματα που αναγκάζονταν να πληρώνουν τα θύματά τους.

Το «λογιστικό βιβλίο»

Νέα στοιχεία για το κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρηματίες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας δημοσιεύει το OPEN. Η 43χρονη φερόμενη ως εγκέφαλος του κυκλώματος κρατούσε λεπτομερείς σημειώσεις για το πόσα έπαιρνε από κάθε επιχείρηση ποια ημερομηνία , πόσα είχε να πάρει αλλά και πόσα είχε να μοιράσει στα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος.

Έτσι δρούσε η αρχηγός

Η «Νάνσυ» ήταν το πρόσωπο κλειδί της εγκληματικής οργάνωσης που έλυνε και έδενε, συντονίζοντας τα υπόλοιπα μέλη ώστε να αποκομίζουν τεράστια χρηματικά οφέλη. Η ίδια, λοιπόν, «αναλάμβανε τη διαδικασία αδειοδότησης Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.)… καθώς και την διαχείριση των μετέπειτα θεμάτων που θα προέκυπταν με αυτά, όπως είναι οι βεβαιώσεις παραβάσεων από δημόσιες υπηρεσίες, η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή Α.Φ.Μ. λόγω πολλαπλών παραβάσεων και άλλα θέματα που αφορούν στην λειτουργία καταστημάτων, ξενοδοχείων και υπό κατασκευή κτισμάτων» όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ασφάλειας.

Λόγω και της θέσης που κατείχε αλλά και της δράσης της «γνώριζε σε πολύ καλό βαθμό τις απαραίτητες διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει στις δημόσιες υπηρεσίες και είχε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο γνωριμιών που αποτελούνταν από καταστηματάρχες και από δημοσίους υπαλλήλους όλων των φορέων που εμπλεκόταν στην αδειοδότηση και τον έλεγχο των ανωτέρω επιχειρήσεων». Επί της ουσίας πλησίαζε τους καταστηματάρχες και τους προσέφερε προστασία από τυχόν ελέγχους, με ένα φυσικά υψηλό αντίτιμο.

Για να είναι σίγουρη πως θα αποκομίσει κέρδος και πως οι καταστηματάρχες τελικά θα πέσουν στην παγίδα έστελνε άλλα μέλη της μαφιόζικης παρέας της να κάνουν ελέγχους στα εν λόγω καταστήματα, καθώς «γνώριζε ότι μετά τον έλεγχο θα ζητούσαν την συνδρομή της για να αποφύγουν την βεβαίωση παραβάσεων».

Έτερο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο αδερφός της «Νάνσυ», ο οποίος παραλάμβανε τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, κατόπιν φυσικά εντολής της. Έπειτα κάποια από τα παράνομα κέρδη τα έκρυβαν στο σπίτι της μητέρας τους ενώ κάποια άλλα τα μοίραζαν στους δημοσίους υπαλλήλους και τα μέλη της οργάνωσης.

Μάλιστα, τα δύο αδέρφια «είναι δηλωμένοι ψευδώς ότι εργάζονται σε συμβουλευτική εταιρεία, προκειμένου να φαίνονται ασφαλισμένοι και ότι έχουν «νόμιμο» εισόδημα, ενώ στην πραγματικότητα δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες δίχως να πληρώνουν τους απαιτούμενους φόρους, αναφορικά με τα έσοδα τους εκτός του πλαισίου της εγκληματικής οργάνωσης».

Γνώριμη των αρχών

Άξιο λόγου, βέβαια, είναι και το γεγονός πως η συγκεκριμένη έχει μπει και κατά το παρελθόν στο στόχαστρο των αρχών, χωρίς να φαίνεται πως η ίδια πτοήθηκε. Το 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης, καθώς παριστάνοντας την μεσίτρια αποπειράθηκε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αξίας άνω των 120.000.

Ένα χρόνο μετά, το 2010 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση του ποσού των 124.831,38 ευρώ ως εργαζόμενη σε γραφείο γενικών ασφαλίσεων. Και για τις δύο υποθέσεις της επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Ο αδερφός σε ρόλο εισπράκτορα- ταμία- οδηγού

Ο αδερφός της φερόμενης ως ηγέτιδας είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία της οργάνωσης. Η αδερφή είχε αναλάβει να καθοδηγεί τον αδερφό της, ο οποίος πήγαινε στα επίμαχα καταστήματα και παραλάμβανε τα χρηματικά ποσά, απόρροια εκβιασμών και εξυπηρετήσεων. Ωστόσο, η χάρη του αδερφού δεν σταματούσε εκεί… αλλά εκτελούσε και χρέη οδηγού και συνοδού της αδερφής του, την οποία και συνόδευε στις συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους και τους εκβιαζόμενους.

Η μητέρα συνεργός

Η μητέρα των δύο, μέλος επίσης της εγκληματικής οργάνωσης όχι μόνο ήξερε τα πάντα αλλά βοηθούσε τα παιδιά της να αποθηκεύουν το μαύρο χρήμα, καθώς λόγω ηλικίας ήταν ένα άτομο «υπεράνω υποψίας». Είχε ακόμα την αρμοδιότητα να βγάζει λεφτά από το ταμείο και να τροφοδοτεί την αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης ώστε εκείνη με τη σειρά της να δωροδοκεί δημόσιους υπαλλήλους και να πληρώνει τα υπόλοιπα μέλη. Ως καλή μάνα συμβούλευε το γιο της «να είναι προσεχτικός και να μην αναφέρει στο τηλέφωνο για τα χρηματικά ποσά που μεταφέρει στην οικία της».

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Ούτε λέξη για τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο κύκλωμα εκβιαστών – Τι είπε για την υποψηφιότητα Δούκα (Video)

Κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρουλάκη στην υπόθεση χρηματισμού – Η αποκάλυψη του documentonews.gr

Πού είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης; – Κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση χρηματισμού στον δήμο Αθηναίων

«Φαμίλια» η μαφία των εκβιαστών στο δήμο Αθηναίων: Στο κόλπο μητέρα, γιος και κόρη – Ποια είναι η αρχηγός «Νάνσυ»

«Σημαντικό μέλος» της παρέας των μαφιόζων η υπάλληλος του ΥΠΠΟ – «Δίχως αυτήν θα ήταν αδύνατο να επιτευχθούν οι σκοποί της»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter