Κυκλική οικονομία: Στα υπολείμματα καφέ φυτρώνουν μανιτάρια και άλλες ιστορίες!

Κυκλική οικονομία: Στα υπολείμματα καφέ φυτρώνουν μανιτάρια και άλλες ιστορίες!

Με τα ποδήλατά τους, οι υπάλληλοι μίας μικρής μονάδας στο Βέλγιο επισκέπτονται κάθε εβδομάδα δέκα καταστήματα μίας τοπικής αλυσίδας εστίασης για να συλλέξουν περίπου 400 κιλά υπολείμματα καφέ. 

Ακολουθεί η διαδικασία ανάμειξης του καφέ με άχυρο σε συγκεκριμένες αναλογίες, και με αυτόν τον τρόπο παράγεται ειδικό κομπόστ, κατάλληλο για την παραγωγή μανιταριών. 

Στην Αγγλία, μία άλλη μονάδα συγκεντρώνει το μπαγιάτικο ψωμί που απορρίπτεται από τοπικό δίκτυο αρτοποιείων για να αντικαταστήσει την πρώτη ύλη για την παραγωγή μπύρας, το κριθάρι. Τα παλιά τζην αξιοποιεί, άλλωστε, εταιρεία στην Ολλανδία, προκειμένου, με τη χρήση νέων ποσοτήτων βαμβακιού, να δημιουργήσει νέα παντελόνια προς διάθεση στην αγορά.

Παραδείγματα κυκλικής οικονομίας, και τα τρία δείχνουν το δρόμο στον οποίο πορεύεται ήδη η Ευρώπη, δίνοντας χώρο σε πρωτοβουλίες της κοινωνικής οικονομίας να αναπτύξουν δράση, εξασφαλίζοντας τα προς το ζην για πολλούς εργαζόμενους σε αυτές αλλά και την αξιοποίηση αποβλήτων που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Τα παραπάνω αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ, «Ανατολική ΑΕ», Ιάκωβος Σαρηγιάννης, με αφορμή την ημερίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ειδικά ρεύματα ανακύκλωσης» που πραγματοποιείται απόψε εντός των εγκαταστάσεων της ΕΘ-Ηelexpo. Ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει ότι ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας αναπτύσσεται τώρα στην Ελλάδα και θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην παραπάνω λογική με τα πλεονεκτήματα ότι λειτουργεί σε μικρή κλίμακα και αξιοποιεί πόρους προς όφελος του περιβάλλοντος.

Για την κυκλική οικονομία που πρεσβεύει την επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση προϊόντων με στόχο τη μείωση των αποβλήτων, τονίζει ότι έρχεται να αντικαταστήσει τη μέχρι σήμερα γραμμική οικονομία που στηρίζεται στην αναζήτηση φυσικών πόρων, τη συλλογή χρήση και επεξεργασία τους και την τελική απόρριψή τους στο περιβάλλον ως απόβλητα. «Η κυκλική οικονομία έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία από τις προτεραιότητές της στο σχετικό σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε στα τέλη του 2015 και έχει ως βασικούς τομείς δράσης την ανθεκτικότητα των προϊόντων που παράγονται ώστε να είναι επισκευάσιμα και την πρόβλεψη να αποτελούνται από τμήματα που να είναι ανακυκλώσιμα, ώστε να περιοριστεί η παραγωγή προϊόντων μίας χρήσης» επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης. Σε ό,τι αφορά το στάδιο της κατανάλωσης, ενθαρρύνεται η λογική της επαναχρησιμοποίησης και της επισκευής, ενώ στο στάδιο της διαχείρισης των αποβλήτων προωθείται η ιδέα της μετατροπής του αποβλήτου σε προϊόν.

Το επόμενο στάδιο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ, «Ανατολική ΑΕ», είναι να εξασφαλίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση δευτερογενών πρώτων υλών, όπως το νερό βιολογικού καθαρισμού και το καύσιμο που παράγεται από τηγανέλαια.

«Η κυκλική οικονομία στην Ελλάδα εφαρμόζεται, ήδη, αλλά μπορεί να επεκταθεί στα δομικά υλικά, στα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, στα απόβλητα τροφίμων, στα ρούχα, αλλά και στον τουρισμό, όπου μπορεί να υπάρχει αξιοποίηση και διαχείριση του νερού και δημιουργία νέων προϊόντων από αξιοποίηση ανακύκλωσης σε τουριστικές μονάδες» προσθέτει.

Απαντώντας στο ερώτημα πόσο έτοιμοι είμαστε στην Ελλάδα για τη συλλογή χωριστών ρευμάτων για την ανακύκλωση, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει ότι «αυτό που έχει κινηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως με τον μπλε κάδο, και έχει καθιερωθεί είναι η συλλογή των προϊόντων συσκευασίας» και συμπληρώνει: «Από εκεί και πέρα η χωριστή συλλογή διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαλογή τους». «Αυτό στο οποίο είμαστε πολύ πίσω είναι το θέμα της ξεχωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων, των οργανικών αποβλήτων, που σήμερα είναι μεγάλο μέρος του πράσινου κάδου και είναι δεδομένο ότι μπορεί να αξιοποιηθούν και πρέπει να μπουν στη διαδικασία της ξεχωριστής συλλογής του. Σήμερα δεν υπάρχουν μονάδες να το επεξεργαστούν και η κατασκευή των μονάδων αυτών είναι το ζητούμενο, καθώς προβλέπονται από τον εθνικό και τους περιφερειακούς σχεδιασμούς» καταλήγει.

Documento Newsletter