Δεν έχει τέλος ο χορός των Ρίχτερ στις Κυκλάδες. Το βράδυ της Κυριακής, λίγο μετά τις στις 9, σημειώθηκαν δύο νέοι σεισμοί 4,7 και 5 Ρίχτερ στην ίδια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με εστιακό βάθος 41 χιλιόμετρα.
Σημειώνεται πως νέοι σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ ακολούθησαν στην ίδια περιοχή ανοιχτά της Σαντορίνης, ενώ στη συνέχεια και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν μικρότερες δονήσεις με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 3,9 Ρίχτερ.
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τόσο στη Σαντορίνη όσο και στην Ίο, στην Ανάφη και την Αμοργό μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με απόφαση των ειδικών Επιτροπών για τους σεισμούς.
Οι Ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
«Ανακοίνωση σεισμού της 09/02/2025: Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού
Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:05 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 226 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού».
«Ανακοίνωση σεισμού της 09/02/2025: Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού
Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 20:53 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού».
Είχαν προηγηθεί στις 21.16 σημειώθηκε και νέα δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιόμετρα και επίκεντρο 13χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Στις 20.53 σημειώθηκε δόνηση 4,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 21 βόρεια – βορειοδυτικά της Ανάφης. Νωρίτερα στις 20.41 έγινε σεισμός 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
To απόγευμα της Κυριακής και συγκεκριμένα στις 17.16 σημειώθηκε σεισμός έντασης 4,4 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με το επίκεντρο να προσδιορίζεται 21 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το Ευρωμεσογειακό ανέφερε ότι ο σεισμός είχε ένταση 4,6 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο τα Δωδεκάνησα. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 14 χιλιόμετρα.
Τσελέντης: Μην πιστεύετε στο αφήγημα ότι εκτονώθηκε το φαινόμενο
Ο Άκης Τσελέντης, ο γνωστός σεισμολόγος, με ανάρτησή του στα social media το βράδυ της Κυριακής σημείωσε: «Σας έλεγα το πρωί, να προσέχετε και να μην ακούτε το αφήγημα ότι εξασθενεί η ακολουθία» έγραψε αρχικά ο Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Ο σεισμολόγος στη συνέχεια, και αφού παρουσιάζει τα μεγέθη των σεισμών που σημειώθηκαν σήμερα, αναφέρεται σε πρωινή του ανάρτηση, σύμφωνα με την οποία:
«Από χθες παρατηρούμε μία μικρή ελάττωση τον σεισμών. Μην πιστεύετε στο αφήγημα ότι εκτονώθηκε το φαινόμενο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των σεισμικών ακολουθιών» ανάφερε
Κλειστά τα σχολεία
Σε εγρήγορση παραμένουν αρχές, σεισμολόγοι και κάτοικοι των νησιών, με τις δονήσεις, πάντως, να είναι πιο αραιές.
Οι αυτοψίες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές σε κτίρια. Εκτός από τη Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη σε Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο.
Έρευνες στα πετρώματα
Μετρήσεις βαρύτητας των πετρωμάτων έχουν ξεκινήσει οι ερευνητές στο Καμάρι της Σαντορίνης.
«Οι μετρήσεις αυτές μας δείχνουν την πυκνότητα των πετρωμάτων μέσα στα έγκατα της γης για να συγκριθούν με τις μετρήσεις του 2011 – 12 και να πάμε σε βαθύτερα και όχι μόνο στην επιφάνεια που εξετάζουμε μέχρι στιγμής», εξηγεί η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές
Τα κτίρια δεν έχουν υποστεί καμία επίπτωση εκτός από κάποια παλιά ερειπωμένα τα οποία ως επι των πλείστων δεν κατοικούνται. Τα κτίρια δεν επιβαρύνονται με τέτοιες δονήσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο Βασίλης Καραστάθης επανέλαβε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα ηφαιστειακής έκρηξης, ενώ οι μετρήσεις στους σταθμούς των επιστημόνων μέσα στην καλντέρα δείχνουν σταθεροποίηση της ανύψωσης.
«Είχανε σημειωθεί περίπου 4 εκατοστά ανύψωσης. Από 2-3 Αυγούστου περίπου του 2024 μέχρι και σήμερα ηταν 4 εκατοστά στο σταθμό στο Ημεροβίγλι. Όσο απομακρυνόμαστε από το Ημεροβίγλι και πιο νότια αυτό μειώνεται σε 2 εκ. και 1 εκατ.», είπε ο Αθανάσιος Γκανάς.
Σεισμογράφοι έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων που θα βοηθήσουν στην ανάλυση του φαινομένου.
Δείτε επίσης:
Αποκαθήλωση Μητσοτάκη μέσω Τεμπών – Η τακτική διάχυσης των ευθυνών εντείνει την κοινωνική οργή
Καιρός: Τσουχτερό κρύο, χιόνια και ισχυροί άνεμοι – Περαιτέρω επιδείνωση από την Τρίτη (LIVE)
Αποκάλυψη Νίκου Πλακιά: «Υπήρχε και τρίτο σημείο που πέταξαν τα χώματα από τη τραγωδία» (Video)