Σεισμοί Κυκλάδες: Πάνω από 100 έγιναν την Τρίτη – 15.300 από τις 26 Φεβρουαρίου

Σεισμοί Κυκλάδες: Πάνω από 100 έγιναν την Τρίτη – 15.300 από τις 26 Φεβρουαρίου
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Συνεχίζει να καταγράφει τη σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ενώ ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος χαρακτήρισε τη σεισμική ακολουθία «Πρωτόγνωρη για τον ελλαδικό χώρο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του εργαστηρίου (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 11η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 09:17:20 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 4.8.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 15.300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13.200 με μεγέθη Μ³1.0.

Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.200 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 13 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.2.

Σημειώνεται επίσης ότι νωρίς το πρωί σήμερα, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου (03:14:55 τοπική ώρα) εκδηλώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 5.0 με χειρακτική λύση επικέντρου περίπου 5,5 km νοτιοδυτικά της νησίδας Ανύδρου. Σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα για την 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο.

Κώστας Παπαζάχος: Πρωτόγνωρη η σεισμική ακολουθία

«Πρωτόγνωρη για τον ελλαδικό χώρο», χαρακτήρισε την σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας το πρωί στο MEGA και στην εκπομπή «Buongiorno», είπε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης.

Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι σεισμοί συμβαίνουν στη θάλασσα και όχι σε χερσαίο έδαφος και 25 χλμ. μακριά από τα νησιά.

Ο ίδιος δικαιολόγησε την ανησυχία λέγοντας: «Ποιος είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε; Οι ανακοινώσεις που βγαίνουν από την επιτροπή, έχουν στο τέλος 7-8 οδηγίες προς τους κατοίκους. Μην κάνετε αυτό, μην κάνετε το άλλο… Δεν είμαστε σε περίοδο ειρήνης, σε περίοδο πολέμου είμαστε και σε περίοδο που έχουμε μια δύσκολη διαχειρίσιμη ακολουθία».

«Γι’ αυτό είπαμε ότι δεν πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία. Κανείς δεν κλείνει τα σχολεία με ελαφρά την καρδία. Τα παιδιά δεν είναι ενήλικες και δεν διαχειρίζονται την πληροφορία όπως εμείς και μπορεί να γίνει ατύχημα, μπορεί να έχουμε θύματα από πανικό ή τραυματισμό. Το ίδιο συμβαίνει για τις κατολισθήσεις, για τις συναθροίσεις κ.α.» πρόσθεσε.

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ ο ίδιος σεισμολόγος είπε ότι «δεν υπήρχε λόγος οι κάτοικοι της Σαντορίνης να εγκαταλείψουν το νησί».

Άκης Τσελέντης: «Το μάγμα ενεργοποιεί τα ρήγματα»

Σε νέα ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης σημειώνει και πάλι ότι οι σεισμοί συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το ηφαίστειο:

«Από τις πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί δεν έχουν 100% σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος».

Υπογραμμίζει πως «καθώς το μάγμα του ηφαιστείου ανέρχεται πιέζει τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα και ενεργοποιεί τα πολλά και μικρά ρήγματα».

Για το ρήγμα της Αμοργού σημείωσε πως δυνητικά μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό: «Το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο δεν φαίνεται μέχρι τώρα και από υπολογισμούς πού έκανα οι οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα τάσεις (τάσεις coulomb για τους γνώστες) είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησης του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο».

Λέκκας: «Πρωτόγνωρο φαινόμενο»

«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews.

Κλειστά τα σχολεία έως και την Παρασκευή

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στα τέσσερα νησιά, δηλαδή στη Σαντορίνη, στην Ανάφη, στην Ίο και στην Αμοργό μέχρι και την Παρασκευή.

Στιγμιότυπο από την Σαντορίνη, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

 

Διαβάστε επίσης:

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο δήμος Αμοργού

Σεισμός τώρα ανοιχτά της Αμοργού – Αισθητός και στην Αθήνα

Ο απρόβλεπτος μπάλος των Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Επιστήμονες εξηγούν στο Documento

Σαντορίνη: Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ τα ξημερώματα – «Το μάγμα του ηφαιστείου ενεργοποιεί τα ρήγματα» λέει ο Τσελέντης

Σεισμοί Κυκλάδες: «Στα ίδια επίπεδα η σεισμική δραστηριότητα» – Κλειστά σχολεία μέχρι και την Παρασκευή

Documento Newsletter