Kαταρρίπτεται το αφήγημα για στήριξη της πραγματικής οικονομίας
Μπορεί μια χειμαζόμενη και βαλλόμενη πανταχόθεν οικονομία όπως η ελληνική να στηρίζεται σε ψέματα και ανακριβείς εκτιμήσεις; Μπορεί να υπάρξει σχέδιο εξόδου υπέρ των εργαζομένων και της μικρής επιχειρηματικότητας από ανθρώπους που διατείνονται ότι κυβερνούν υπέρ των πολιτών; Μπορεί συνεχώς να κρύβεται κάτω από το χάλι η πραγματικότητα προκειμένου να αναδειχτεί η ψευδεπίγραφη αξία κάποιων που στέλνουν το καράβι στα βράχια;
Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να είναι απλές αλλά έχουν μία απάντηση: ψέματα! Μόλις προχτές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση μιλώντας για έναν προϋπολογισμό που τρέχει, όπως είπε, με σημαντικό έλλειμμα και υστέρηση εσόδων αλλά όχι για κατάρρευση!
Οι αριθμοί μιλούν
Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας όλα όσα αναδείκνυε το Documento αλλά και τα μεγάλα ψέματα του πρωθυπουργού. Ηταν 10 Μαΐου όταν σε ανάλυση για το ΑΕΠ γράφαμε: «Το βέβαιο είναι ότι για να μην κατακρημνιστεί το ΑΕΠ στα επίπεδα του 35% που αναφέρει ο ΟΟΣΑ θα πρέπει να υπάρξουν για το 2020 ενισχύσεις 20-22 δισ. ευρώ! Η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει σε πραγματικά χρήματα λιγότερα των 5 δισ. ευρώ (και άλλα 7,5 δισ. από τις χρηματοροές των κοινοτικών κονδυλίων)…».
Ηταν 20 Μαΐου 2020 όταν σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυε το κυβερνητικό σχέδιο για τους ερχόμενους μήνες για τη δήθεν προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της πραγματικής οικονομίας. Μαζί με αυτό, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα στήριζε και τον τουρισμό (έχει απώλειες πάνω από 80%), η κυβέρνηση θα έριχνε στην αγορά 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας (εργαζόμενοι και επιχειρήσεις). Προφανώς τότε ο πρωθυπουργός έλεγε συνειδητά ανακρίβειες πουλώντας ελπίδα στην κοινωνία.
Πού πήγαν και πόσα
Η πλήρης επιβεβαίωση του Documento και η παλινόρθωση της αλήθειας ήρθαν με κάθε επισημότητα μέσω της ίδιας του της κυβέρνησης. «Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 ανήλθαν στα 34,75 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 4,59 δισ. ευρώ» αναφέρεται επί λέξει στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών. Πού κατευθύνθηκαν αυτά τα 4,59 δισ. ευρώ; Μα ακριβώς στην αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Οικονομικών, αυτά τα επιπρόσθετα κονδύλια αφορούν:
1) Δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας Covid-19 (μισθωτών και επιστημόνων) ύψους περίπου 1,118 δισ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων).
2) Δαπάνη ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους περίπου 864 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών (κατηγορία μεταβιβάσεων).
3) Δαπάνη έκτακτης επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη υστέρησης εσόδων από τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές λόγω της πανδημίας, ύψους 262 και 263 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
4) Αυξημένες εκροές του ΠΔΕ κατά 2,293 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, για την επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής επιχειρήσεων και για τη σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας Covid-19.
5) Αυξημένες πληρωμές για τόκους κατά 207 εκατ. ευρώ. Οπως έγραφε το Documento στις 10 Μαΐου, η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει λιγότερα από 5 δισ. ευρώ. Στο πρώτο επτάμηνο έχει διαθέσει 4,59 δισ. ευρώ. Πού είναι άραγε τα 24 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης;