Κυβερνητικό «δώρο» στους ιδιώτες με ταξικό πρόσημο οι αλλαγές Μητσοτάκη-Κεραμέως για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Κυβερνητικό «δώρο» στους ιδιώτες με ταξικό πρόσημο οι αλλαγές Μητσοτάκη-Κεραμέως για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τρεις βασικές αλλαγές με νεοφιλελεύθερο πρόσημο, επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Και οι τρεις αλλαγές έχουν ταξικό πρόσημο, ενώ παράλληλα στέλνουν εκείνους που μπορούν οικονομικά,  στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα κολέγια όπου δεν ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί.

Και οι τρεις αλλαγές έχουν το κάλυμμα μιας λογικής επιστροφής της «κανονικότητας», είναι απορίας άξιο ωστόσο καθώς πλήττει στην ουσία τα κατώτερα οικονομικά στρώματα στερώντας από αυτά την ευκαιρία των σπουδών μειώνοντας τα όρια φοίτησης, μειώνοντας τις δυνατότητες επιλογής τμημάτων αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα αύξησης της βάσης εισαγωγής.

Οι αλλαγές:

Πρώτη, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022) εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Διαβάστε επίσης: Αστυνομοκρατία και στα Πανεπιστήμια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με προσλήψεις 1.000 ειδικών φρουρών

ΣΥΡΙΖΑ-Νίκος Φίλης: Φυσικά! χωρίς βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά κολέγια

Για την κατάσταση στην Παιδεία και τις αλλαγές που επιφέρει η κυβέρνηση μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Ο Νίκος Φίλης δήλωσε μεταξύ άλλων:

Μέσα σε όλη αυτή την ανακατωσούρα και την αβεβαιότητα, που έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στους φοιτητές, τους μαθητές, τις οικογένειές τους, έρχεται η κυβέρνηση με απίστευτη αναλγησία -δεν πιστεύω ότι παλιότερες ηγεσίες ΝΔ στο Παιδείας θα συμπεριφέρονταν έτσι εν μέσω πανδημίας- να αλλάξει τους όρους εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με νέους κανόνες για τη βάση, με τράπεζα θεμάτων σε όλες τις λυκειακές τάξεις και άλλα. Ας κόψουν το λαιμό τους οι οικογένειες, με παγωμένες τις εργασίες τους οι μισές, να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Περικοπή εισακτέων στα ΑΕΙ λοιπόν εν μέσω πανδημίας. «Ανάθεμα» στους μαθητές που πετυχαίνουν το όνειρο εισαγωγής σε κάποιο περιφερειακό ΑΕΙ με χαμηλή βαθμολογία, βάζοντας στόχο να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, να δώσουν ένα αγώνα γνώσης για να αποφοιτήσουν και να πετύχουν στη ζωή κάτι καλύτερο.

Αλλά -φυσικά!- όχι βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά κολέγια (εκεί ας μπαίνουν και με μηδέν, λέει η κυβέρνηση) την ίδια στιγμή που αναγνωρίζονται στους αποφοίτους τους επαγγελματικά δικαιώματα ίδια με των δημόσιων πανεπιστημίων!

Δυο στα δυο το κέρδος για τους κολεγιάρχες και τις οικογένειες που έχουν να πληρώσουν δίδακτρα! Αν δεν είναι αυτό κοροϊδία σε βάρος των οικογενειών των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, τότε τι είναι;

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και ο υφυπουργός για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης Άγγελος Συρίγος.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση απαντά με ταξικούς φραγμούς και καταστολή

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ:

Αποτελεί τεράστια πρόκληση να εξαγγέλλει η κυβέρνηση τόσο σοβαρές αλλαγές για τα ΑΕΙ, με τα Ιδρύματα κλειστά, με τους φοιτητές στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους να βιώνουν σοβαρά προβλήματα με τα ενοίκια και τη φοιτητική μέριμνα, αλλά και με τους μαθητές σε διαρκή ανασφάλεια και άγχος με το “άνοιξε – κλείσε” των σχολείων.

Οι μαθητές, ειδικά της Γ’ Λυκείου, υφίστανται πλέον το διαρκές άγχος που προκαλεί ο εξεταστικός μαραθώνιος, η Τράπεζα Θεμάτων που θα λειτουργήσει από φέτος, η απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης, κ.ά.

Απέναντι σε αυτά η κυβέρνηση απαντά με σχέδια έντασης των ταξικών φραγμών και καταστολής.

• Πρώτον: Με τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης για τα ΑΕΙ, βάζει νέα εμπόδια στους μαθητές προκειμένου να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια. Περιορίζει τις επιλογές τους και επισημοποιεί πια τα πτυχία των πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών που εισάγονται στα ΑΕΙ είναι υποκριτικό. Γιατί αυτή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν υποβαθμίσει το σχολείο σε “κέντρο” εκγύμνασης δεξιοτήτων και αρένα ενός ψυχοφθόρου ανταγωνισμού. Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι οι αλλαγές στον αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό, δεν θα ισχύσουν φέτος, παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού, δείχνει ότι η δυσαρέσκεια και οι κινητοποιήσεις των μαθητών υπολογίζονται σοβαρά από την κυβέρνηση…

• Δεύτερον: Με τις αλλαγές στον καθορισμό της διάρκειας φοίτησης βάζουν σφραγίδα στον αποκλεισμό από τη συνέχεια της φοίτησης νέων που, για μια σειρά κοινωνικούς λόγους, αργούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Θυμίζουμε άλλωστε ότι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+2 χρόνια στις σπουδές τους, στερούνται -κακώς- τα δικαιώματά τους σε δωρεάν συγγράμματα, πάσο, φοιτητική μέριμνα. Κατάσταση που συνεχίστηκε απρόσκοπτα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόβλεψη του Υπουργείου Παιδείας για διαφορετική αντιμετώπιση των φοιτητών που εργάζονται “αποδεδειγμένα” προκαλεί! Πρώτον, γιατί, είναι “γνωστόν τοις πάσι” ότι οι νέοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας για να τα βγάλουν πέρα και δεύτερον, γιατί η δυνατότητα για μερική φοίτηση, ισοδυναμεί με διπλασιασμό του χρόνου σπουδών. Αντί, δηλαδή, να στηριχτούν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι φοιτητές με πρόβλεψη καθορισμού μαθημάτων σε ώρες που θα μπορούν να παρακολουθούν, τους θέτουν εμπόδια.

• Τρίτον: Επιδιώκει να επιβάλει “σιγή ιχθύος” στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών. Δημιουργεί όρους παρακολούθησης σε μια μεγάλη γκάμα των δραστηριοτήτων στα ΑΕΙ. Ποινικοποιεί ακόμα και συλλογικά αποφασισμένες μορφές πάλης. Κυρίως δημιουργεί αλλεπάλληλα σώματα καταστολής και ελέγχου της πρόσβασης στα ΑΕΙ, με αποκορύφωμα ομάδες της αστυνομίας, οι οποίες έχουν διευρυμένες δυνατότητες παρέμβασης και καταστολής.

Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τις ανάγκες των φοιτητών, γι’ αυτό και δεν παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα για να ανοίξουν τα Ιδρύματα επιτέλους, με ασφάλεια, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατρακύλα απαξίωσης των σπουδών. Η υποκρισία της κυβέρνησης φαίνεται κι απ’ το γεγονός ότι, ενώ τα ΑΕΙ είναι κλειστά για τους φοιτητές, λειτουργεί απρόσκοπτα και δια ζώσης ό,τι έχει να κάνει με την επιχειρηματική δράση, ακόμα και τα επί πληρωμή προγράμματα σπουδών!

Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και το λαό να αντιπαλέψει τους επικίνδυνους και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, που επιδιώκει να μετατρέψει σε νόμους η κυβέρνηση.

Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, οι πανεπιστημιακοί, έχουν τη δύναμη να τους αφήσουν στα χαρτιά. Να μην περάσει η τρομοκρατία.

Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ζωντανά κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια

Ανακοίνωση για την μείωση εισακτέων στα πανεπιστήμια, ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, πανεπιστημιακών δικαστηρίων και διάλυσης των Α.Ε.Ι.

Την ώρα που τα Α.Ε.Ι. παραμένουν κλειστά σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, γεγονός με πολύ σημαντικές συνέπειες τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και στους ίδιους τους/τις φοιτητές/ριες, η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί σοβαρά με το πώς θα επιστρέψουν με ασφάλεια οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στα αμφιθέατρα, σχεδιάζει το πως θα αφήσει περισσότερους νέους και νέες εκτός των Πανεπιστημίων, πως θα μετατρέψει τα ΑΕΙ σε άβατο χώρο για την επιστήμη και την κοινωνία εγκαθιστώντας την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ τέλος, εισάγει ένα νέο πειθαρχικό δίκαιο θεσπίζοντας πανεπιστημιακά δικαστήρια για τους/τις φοιτητές/ριες.

Το σχέδιο νόμου που σήμερα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και που περιλαμβάνει τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ , το ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ, την Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημίων αλλά και ένα νέο πειθαρχικό δίκαιο για καταλήψεις, αντιγραφές, καταστροφές κ.α., είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη του πως αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία τη νέα γενιά και τους/τις φοιτητές/ριες.

Μας αντιλαμβάνεται ως εγκληματίες, αντιγραφείς και ανάξιους να έχουμε δικαίωμα πρόσβασης σε ένα αναβαθμισμένο, δημόσιο δωρεάν και ποιοτικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ζωντανά κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια υποτίμησης και αστυνομικής περιφρούρησης τους με σκοπό την απονέκρωσή τους.

Καλούμε το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας να καταδικάσει ένα πανεπιστήμιο που αντί για καθηγητές θα προσλαμβάνει αστυνομικούς και αντί για νέες αίθουσες και εργαστήρια θα ανοίγει δικαστήρια.

Documento Newsletter