Κυβερνητική υποκρισία: Επιμένει το State Department στην ιστορικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Κυβερνητική υποκρισία: Επιμένει το State Department στην ιστορικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Διορθώθηκε η «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών», έμεινε ιστορικό το αποτέλεσμά της – Πρωτοφανής υποκρισία από την κυβέρνηση.

Μπορεί η κυβέρνηση να ανακάλεσε τη λέξη «ιστορική» αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, από την κοινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και του State Department, οι Αμερικανοί ωστόσο συνεχίζουν να καταγράφουν ως ιστορική την ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση υποκρίνεται προς τέρψη του εσωτερικού ακροατηρίου της και υποβαθμίζοντας ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία σε «ΥΠΕΞ εσωτερικού».

Αναλυτικότερα, όχι στην επίμαχη ανακοίνωση, αλλά σε δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, αναφέρεται ότι ο κ. Πομπέο και ο Έλληνας ΥΠΕΞ «επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Με άλλα λόγια, μπορεί να διορθώθηκε άρον άρον η «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών», αλλά το αποτέλεσμά της, δηλαδή μεταξύ άλλων και η ένταξη των γειτόνων μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρέμεινε «ιστορικό».

Ξεκάθαρα προκύπτει ότι για τους δύο υπουργούς και εκ των πραγμάτων για τις δύο κυβερνήσεις, η ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί γεγονός ιστορικής σημασίας.

Εξάλλου, όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε μάχη για την ένταξη της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σημειώνεται, ότι προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης διαδήλωνε την πρόθεσή του να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, πράγμα το οποίο προφανώς δεν έκανε. Συχνά μάλιστα επικαλείτο το βέτο το οποίο είχε απειλήσει ότι θα ασκήσει ο Κώστας Καραμανλής το 2008.

Τελικά, όπως αποδεικνύεται, αναγνωρίζει τη -διεθνώς αδιαμφισβήτητη- σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμη κι αν τα προηγούμενων φορούσε την περικεφαλαία του «μακεδονομάχου» και όσο κι αν σήμερα επιλέγει να χαϊδέψει τ’ αυτιά μερίδας του ακροατηρίου του.

Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να διορθώσει την κατά Στέλιο Πέτσα αβλεψία, δηλαδή να διαγράψει τη λέξη «ιστορική» από την κοινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και του State Department, οι Αμερικανοί επιμένουν ότι το αποτέλεσμα της συμφωνίας είναι ιστορικό.

Ευλόγως συμπεραίνεται ότι ως ιστορική αντιλαμβάνονται και την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς την ύπαρξη της οποίας θα ήταν αδύνατο η Β. Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.  

Documento Newsletter