Κυβερνητική παραδοχή για διψήφιο ποσοστό ύφεσης και χρέος πάνω από 200%

Κυβερνητική παραδοχή για διψήφιο ποσοστό ύφεσης και χρέος πάνω από 200%

Τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν πλέον δημοσίως για την διαφαινόμενη «κατρακύλα» της ελληνικής οικονομίας.

Στην άκρη φαίνεται ότι μπαίνει η τακτική της «στρογγυλοποίησης» και της «ωραιοποίησης», η οποία ακολουθούταν τους τελευταίους μήνες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με τα δεδομένα που θα προκύψουν στο εν λόγω πεδίο.

Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος σε τοποθέτησή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα» προανήγγειλε διψήφιο ποσοστό ύφεσης και χρέος άνω του 200%.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε λόγο για ποσοστό 204 – 206% όσον αφορά το δημόσιο χρέος, χαρακτηρίζοντας τα μεγέθη αυτά ως «δυσθεώρητα και πρωτοφανή», αν και επέλεξε να επιρρίψει την ευθύνη για τα… δυσοίωνα μελλούμενα στην πανδημία του κορονοϊού αλλά και τον τρόπο με τον οποίον υπολόγισε τα στοιχεία προσφάτως η ΕΛΣΤΑΤ.

Φυσικά, ούτε λόγος δεν έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό για ύπαρξη κυβερνητικών ευθυνών στον εκτοχιασμό της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, υπήρξαν αναφορές ακόμα και για περίπτωση επιβολής νέων μνημονίων, με την ευθύνη να «μεταπηδά» μαγικά στους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε… προειδοποιήσει και στο πρόσφατο παρελθόν τους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τη νέα οικονομική λαίλαπα. Τον Σεπτέμβριο, μιλώντας στον Alpha 98,9, είχε τονίσει πως «όσα ξοδεύει τώρα το ελληνικό κράτος για να τονώσει την οικονομία της χώρας θα αναγκαστεί να τα πάρει πίσω από τους πολίτες με τη μορφή φόρων».

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η τοποθέτηση Σκυλακάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, να σημειώνει τα εξής σε ανακοίνωσή της:

«O κ. Σκυλακάκης δήλωσε σήμερα ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει «πρωτοφανή» μεγέθη ύφεσης άνω του 10% και εκτίναξης του δημοσίου χρέους άνω του 200%. Παρέλειψε, ωστόσο, να μας εξηγήσει ποια είναι η σχέση που έχουν τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις δυσοίωνες αυτές εξελίξεις.

Αυτό που δεν παρέλειψε να κάνει, βέβαια, για μια ακόμη φορά ο κ. Σκυλακάκης, ήταν να μας απειλήσει με νέα μνημόνια, λέγοντας ότι η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.

Με μεγάλη σαφήνεια, επίσης, μας ενημέρωσε ότι από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης των 32 δισ., μόνο τα 2 δισ. θα κατευθυνθούν για τη στήριξη της κοινωνίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και τα 30 δισ. θα χρησιμοποιηθούν σε μεταρρυθμίσεις, της γνωστής προφανώς κατεύθυνσης (βλ. απορρύθμιση εργασιακών και ιδιωτικοποίηση ασφαλιστικού) προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Με απλό και σαφή τρόπο, λοιπόν, ο κ. Σκυλακάκης χρέωσε τη βαθιά ύφεση στους πολίτες απειλώντας τους με νέα μνημόνια και διαμηνύοντας ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν είναι για τους πολλούς.

Ξεκάθαρη κυβέρνηση. Σαφής στρατηγική».

Απαντώντας ο Θ. Σκυλακάκης, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στο μέσο της μεγαλύτερης παγκόσμιας ύφεσης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και σημείωσε ότι «απαιτείται σύνεση και σωφροσύνη στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών».

«Όσο για τη θεωρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υποστηρίζει τους πολλούς», να θυμίσω ότι επί τέσσερα συναπτά έτη, ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε τον κατώτατο μισθό κάτω από τα 534 ευρώ. Ποσό που, στις πρόσφατες δηλώσεις της, η κα. Αχτσιόγλου ονόμασε «επίδομα φτωχοποίησης». Να θυμίσω, τέλος, ότι το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν με μερική απασχόληση και λαμβάνουν σήμερα –όταν είναι σε αναστολή– τα 534 ευρώ, είχαν, επί κας. Αχτσιόγλου υπουργού Εργασίας, μέσο μισθό κάτω από 400 ευρώ», τόνισε, οδηγώντας την τομεάρχη Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νέα απάντηση.

Χαρακτηριστικά, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε:

«Προκαλεί το κοινό αίσθημα η ασύγγνωστη άγνοια και κυρίως το θράσος του κυρίου Σκυλακάκη να μιλά για τους μισθούς. Ίσως πρέπει να του θυμίσω τα δεδομένα, γιατί η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Ήταν η ΝΔ που μείωσε τον μισθό των εργαζομένων στα 586 ευρώ και δημιούργησε τον κατάπτυστο υποκατώτατο μισθό για τους νέους στα 510 ευρώ. Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ για όλους, καταργώντας τον ντροπιαστικό υποκατώτατο. Του θυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από τη δεκαετή κρίση ( για την οποία ευθύνεται το κόμμα του και όχι ο ΣΥΡΙΖΑπου δεν κυβέρνησε ποτέ πριν το 2010) αυξήθηκε και ο μέσος μισθός.

Δυστυχώς η ΝΔ επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και χρησιμοποιεί την πανδημία για να διαλύσει εκ νέου τους μισθούς των εργαζομένων. Με τι επιλογές της έχει ήδη καταφέρει να μειώσει τον μέσο μισθό κατά 10% αλλά και να οδηγήσει το 12 % των εργαζομένων να παίρνουν μισθό έως 200 ευρώ. Περιττό να αναφέρω τα άλλα άγρια μέτρα επίθεσης στην εργασία που θεσπίζει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, τα ζουν εξάλλου οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην καθημερινότητα τους. Στο θέμα των μισθών,όμως, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από στελέχη της κυβέρνησης της οποία ο πρόεδρος προσφάτως ανακάλυψε «ότι κάποιοι άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους».

Ως προς το αν η χώρα θα οδηγούνταν σε εκτροχιασμό αν εφαρμόζονταν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως κάποτε ο κ. Σκυλακάκης θα πρέπει να κατανοήσει ότι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, του εισοδήματος των νοικοκυριών, των εργαζομένων, της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν είναι χρήματα που πετιούνται σε μια μαύρη τρύπα αλλά ο ορισμός της αντικυκλικής πολιτικής και αναγκαίες προϋποθέσεις κοινωνικής επιβίωσης, συγκράτησης του ΑΕΠ σε περιόδους κρίσης, και ανάκαμψης. Προϋποθέσεις τις οποίες ήδη η κυβέρνηση με την οικονομική πολιτική της έχει αντικειμενικά ακυρώσει.

Τελικά και με τη δεύτερη δήλωσή του ο κ. Σκυλακάκης κατέληξε απλώς να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση πέτυχε το ακατόρθωτο: και η χώρα να«βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί» οικονομικά, και να μην έχει ενισχυθεί ουσιαστικά η κοινωνία. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο κ. Σκυλακάκης δεν μπορεί να κατανοήσει ότι είναι οι ιδεοληπτικές εμμονές του ίδιου και της κυβέρνησής του που οδηγούν τη χώρα σε μνημόνια.

Ως προς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσα στην αφέλειά του ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης: τα χρήματα που θα λάβει η χώρα, με επιλογή της κυβέρνησης δεν θα καταλήξουν στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, και παραπλανητικά εδώ και μήνες η ΝΔ τάζει πακτωλό χρημάτων στην κοινωνία. Για να καλύψει εκ των υστέρων τη ζημιά, ο κ. Σκυλακάκης επιχείρησε μια ακόμη λαθροχειρία, όπως εξάλλου μας έχει συνηθίσει: να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκές αποφάσεις, για να κρύψει πίσω από αυτές τον σαφή σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της έκθεσης Πισσαρίδη -αυτή τουλάχιστον ήταν ειλικρινής-, δηλαδή για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την ενίσχυση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι εργαζόμενοι, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι άνεργοι, το ΕΣΥ, ο κόσμος του πολιτισμού δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από το πολυδιαφημισμένο πακέτο. Για άλλη μια φορά αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι η οικονομική ολιγαρχία».

Documento Newsletter