Μια Αυστριακή έκφραση, «Die lage ist hoffnungslos aber nicht Ernst», που σημαίνει «Η κατάσταση είναι απελπιστική, αλλά όχι σοβαρή» χρησιμοποιούν κυβερνητικοί κύκλοι για να περιγράψουν τη στάση μερίδας του ημεδαπού Τύπου μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Σύμφωνα με τους κύκλους αυτούς «H κατάσταση με τα ΜΜΕ στη χώρα μας δεν είναι σοβαρή, είναι όμως κρίσιμη». «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τα ΜΜΕ που δίνουν τον τόνο της αντικυβερνητικής προπαγάνδας», λένε στην Κυβέρνηση, «δεν είναι τίποτα άλλο παρά κατασκευή ψευδών ειδήσεων και δημιουργία κλίματος σε βάρος όχι της κυβέρνησης, αλλά της ίδιας της χώρας».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προχθές φτιάχτηκε η είδηση ότι η Ελλάδα απομονώθηκε στο Eurogroup και ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχτηκε σφοδρή κριτική από συναδέλφους το,υ την ίδια στιγμή που κατά τη συνεδρίαση ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά και μια σειρά από κράτη μέλη της ΕΖ, έπαιρναν με σαφήνεια τη θέση υπέρ της Ελλάδας, για να αποδειχθεί την άλλη μέρα σε όλον τον διεθνή Τύπο, ότι απομονωμένος ήταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Χθες, κατασκευάστηκε η είδηση ότι ο Πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη και μια μέρα μετά την μη αποδοχή της πρότασης που κατατέθηκε από κάποιους δανειστές στο EG, έκανε πίσω στο ζήτημα του χρέους και αποδέχτηκε την παραπάνω πρόταση».
«Και όλα αυτά», συνεχίζουν «την στιγμή που έχει κάνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα διεκδικεί μια καθαρή λύση και μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές. Προφανώς τα διεθνή media παρουσιάζοντας τη θέση αυτή δεν βλέπουν καλά και πρέπει μάλλον να πάρουν μαθήματα δημοσιογραφίας από το ελληνικό μιντιακό κατεστημένο.
Το γεγονός ωστόσο ότι μέρα με τη μέρα χάνεται κάθε ίχνος αξιοπιστίας και καταπατάται η δημοσιογραφική δεοντολογία, προκειμένου να αποδομηθεί η κυβέρνηση, ‘’δεν είναι μεν σοβαρό είναι όμως κρίσιμο’’.
Και καταλήγουν ότι «σε θέματα εθνικής σημασίας όπου η διαπραγματευτική γραμμή δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, αλλά της ίδιας χώρας, πρέπει να υπάρχουν και όρια στην προπαγάνδα…».