Υποσχέθηκαν στον ψηφοφόρο ένα δεξιό, μικρό, ευέλικτο, φιλελεύθερο και γι’ αυτό φιλικό προς το επιχειρείν κράτος «αρίστων» που θα μας έφερνε την πολυπόθητη ανάπτυξη και μας προέκυψε μια «επιτελική» τσαπατσουλιά, μια καρικατούρα πρωινάδικου, ένα μητσοτακικό φέουδο, μια ευρύχωρη αγκαλιά για τα «δικά τους παιδιά» με ή χωρίς πτυχίο, με ή χωρίς λευκό ποινικό μητρώο, μια επιστροφή στο πελατειακό κράτος και στη διαπλοκή με την εγχώρια ολιγαρχία.
Και έπεται συνέχεια, δυστυχώς περί τα εθνικά, όπου η μια γκάφα διαδέχεται την άλλη. Το πρωί καταργούν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία, το μεσημέρι τα επαναφέρουν, τη μία ημέρα συναντιέται ο πρωθυπουργός με τον Ερντογάν, το πρωί της άλλης η τουρκική Εθνοσυνέλευση εγκρίνει το μνημόνιο κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη το οποίο παραβιάζει κατάφωρα τον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, την επομένη απελαύνουν τον Λίβυο πρέσβη αλλά για τον Τούρκο που το συνυπέγραψε λένε πως έχουν μεν μια «δύσκολη» σχέση αλλά πως θα τα καταφέρουν δε!
Ούτε μία ούτε δύο οι ανορθογραφίες και οι επικοινωνιακές τσαπατσουλιές, σε κορυφαία μάλιστα ζητήματα. Πάει το κοινωνικό μέρισμα που μετατρέπεται σε φιλοδώρημα για ελάχιστους, πάει η προστασία της πρώτης κατοικίας από τον ερχόμενο Απρίλιο, από τη νέα χρονιά και βλέπουμε οι μπουλντόζες στο Ελληνικό που θα μαρσάριζαν από την πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης, ανεβοκατεβαίνει ο πήχης της μεσαίας τάξης για να χωρέσει τις μηδενικές φοροελαφρύνσεις.
Κι όλα αυτά την ώρα που στο προσφυγικό αναστενάζουν οι «δικοί μας» δήμαρχοι και περιφερειάρχες ανά την επικράτεια από το ξενοφοβικό κλίμα που οι ίδιοι δημιούργησαν από μιντιακές υπερβολές και χαϊδεύοντας τα τέκνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο λεγόμενο μακεδονικό.
Το κράτος των «αρίστων» ρετάρει και ρετάρει επικίνδυνα προτού ακόμη μας αποχαιρετήσει το 2019 που ήρθε στην εξουσία. Τόσο επικίνδυνα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απολέσει το χαρτί των δίδυμων εκλογών το 2020, όπως απείλησε προ εβδομάδων ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Τα τρία θέματα που αναδεικνύει σήμερα το Documento είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικά. Το ένα είναι η παραίτηση του εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα» στις ΗΠΑ και πρώην πλέον υφυπουργού Εσωτερικών Αντώνη Διαματάρη.
Ο άνθρωπος που εδώ και χρόνια πλασαριζόταν στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία ως κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Columbia, μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν είχε ούτε πτυχίο!
Η υπόθεση αυτή έπληξε βαθύτατα το κράτος που προπαγάνδιζε προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο «άριστος» ομογενής αποδείχθηκε παπατζής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που έσπευσε να τον καλύψει αρχικά διέπραξε ένα βασικό σφάλμα για τον έχοντα την ευθύνη της επικοινωνίας: είπε ψέματα διά ασήμαντον αφορμή.
Εκείνο το «ο κ. Διαματάρης εξέφρασε τη λύπη του για την παρερμηνεία και την παρανόηση που συνέβη με τον όρο “σπούδασε”, τον οποίο χρησιμοποιούσε στο βιογραφικό του, και το θέμα έχει λήξει για την κυβέρνηση» θα διδάσκεται στους πρωτοετείς της επικοινωνίας ανά τον πλανήτη ως παράδειγμα προς αποφυγή.
Το γεγονός ότι ένα εικοσιτετράωρο μετά τον παραίτησαν απλώς τα λέει όλα.
Συμπέρασμα πρώτο: το προεκλογικό αφήγημα περί «αριστείας» πήγε περίπατο.
Το δεύτερο αγγίζει το βαθύ κράτος μιας από τις τρεις εξουσίες, της δικαστικής.
Η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που αυξάνει τις οργανικές θέσεις των προέδρων εφετών κατά 86 με αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων των εφετών είναι φωτογραφική για τους «δικούς μας δικαστές», οι οποίοι κερδίζουν ακόμη δύο χρόνια παραμονής στον κλάδο, μία προαγωγή, καλύτερο μισθό και καλύτερη σύνταξη.
Τι θα δώσουν για την κυβερνητική εξυπηρέτηση είναι γνωστό. Τα είπε όλα ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χριστόφορος Σεβαστίδης, σημειώνοντας πως μια από τις στοχεύσεις αυτής της κίνησης είναι να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην ΕΔΕ! Συμπέρασμα δεύτερο: έπεα πτερόεντα τα περί ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.
Τα τρίτο θέμα έχει λίγο από το γκροτέσκο του υπουργού τον οποίο αφορά. Του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος προ ημερών έσπευσε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους μιας εταιρείας με την ονομασία Parkpine Capital με έδρα το Μένλο Πάρκ της Καλιφόρνιας που είναι κατάστημα UPS, άρα σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει έδρα-φάντασμα.
Οπως αποκαλύπτει το Documento σήμερα, οι εν λόγω «επενδυτές» του κ. Γεωργιάδη είναι πολύ πιθανόν να ζήλεψαν τη δόξα του αλήστου μνήμης Τσάκα. Αλλά ο υπουργός συνεχίζει απτόητος, δεν έχει κανένα πρόβλημα να ξανασυναντηθεί μαζί τους.
Συμπέρασμα τρίτο: μαζί με τους επενδυτές χάθηκε και η σοβαρότητα.
Το οξύμωρο με όλα τα παραπάνω είναι ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση ξιφουλκούσε με σφοδρότητα κατά όσων πράττει σήμερα η ίδια. Ο 80χρονος Κωνσταντίνος Πατέρας, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως ο διοικητής νοσοκομείου για μία ημέρα, μες στην αφέλεια και στον θυμό του για το άδειασμα από τον πρωθυπουργό αποκάλυψε ότι όλα τα παραπάνω ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο ανακατάληψης της εξουσίας από τους ελέω Θεού ιδιοκτήτες της (κι ας χρεοκόπησαν τη χώρα). Δυστυχώς, με τις ίδιες πάντα πρακτικές ενός πελατειακού και διεφθαρμένου κράτους, πασπαλισμένες από φυσιογνωμιστές, αστρολόγους, χαρτορίχτρες, δημοσκόπους και λοιπούς επώνυμους και επώνυμες «αρίστους»!
Το επιτελικό κόλπο με τη Δικαιοσύνη
Γράφει η Σοφία Αναστασίου
O λόγος για την κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας που µε µια πραξικοπηµατική τροπολογία υπέρ «γαλάζιων» εφετών–µε στόχο να πάρει τον απόλυτο έλεγχο στους κόλπους της ∆ικαιοσύνης– κατάφερε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
Ετσι η «βελούδινη» µέχρι την υλοποίησή της µεθόδευση γύρισε µπούµερανγκ, καθώς απελευθερώθηκαν «άνεµοι» δυσώδους παρασκηνίου το οποίο, όπως καταδεικνύεται, όρισε πλείστες φορές και την απόλυτη, πρωτοφανή αντίδραση της… ανεξάρτητης και «θεσµικής» Ενωσης ∆ικαστών και Εισαγγελέων (Ε∆Ε) απέναντι σε κάθε ενέργεια της προηγούµενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επίµαχη τροπολογία του υπουργείου ∆ικαιοσύνης που έφερε τα πάνω κάτω στις τάξεις των δικαστών κατατέθηκε στο… παρά πέντε στο νοµοσχέδιο για τη διαµεσολάβηση και αυξάνει τις οργανικές θέσεις των προέδρων εφετών κατά 86, µε αντίστοιχη µείωση των οργανικών θέσεων των εφετών.
Μια τροπολογία που συνιστά έµµεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ευνοεί συγκεκριµένους δικαστές, µεταξύ των οποίων, όπως καταγγέλλεται, βρίσκονται και µέλη του ∆Σ της Ε∆Ε, οι οποίοι µε αυτό τον τρόπο αναβαθµίζονται και κερδίζουν ακόµη δύο χρόνια παραµονής τους στον κλάδο. Με αυτές τις εν κρυπτώ αλλά και εκτός χρόνου προαγωγές, που έγιναν χωρίς να υφίσταται έκτακτη περίσταση, η κυβέρνηση χτίζει «το επιτελικό κράτος της ∆ικαιοσύνης» µεθοδεύοντας, όπως εκτιµάται, την απόλυτη άλωσή της.
Αλλαγή συσχετισµών
∆εν είναι τυχαία η καταγγελία του προέδρου της Ε∆Ε Χριστόφορου Σεβαστίδη ότι µια από τις στοχεύσεις αυτής της κίνησης είναι να αλλάξουν οι συσχετισµοί στην Ε∆Ε στις αρχαιρεσίες της ερχόµενης άνοιξης, µε την εκλογή προφανώς στο ∆Σ µόνο των απολύτως «δικών της» δικαστικών λειτουργών.
Στο εσωτερικό της Ε∆Ε ξέσπασε εµφύλιος µε δηµόσιες καταγγελίες ανάµεσα σε µέλη του ∆Σ, µε συνταρακτικό περιεχόµενο για τον τρόπο λειτουργίας του ισχυρότερου συνδικαλιστικού οργάνου δικαστών και εισαγγελέων. Το αποκορύφωµα ήρθε µε τις βαρύτατες και άκρως αποκαλυπτικές καταγγελίες του ίδιου του προέδρου της Χριστ. Σεβαστίδη σε βάρος του γενικού γραµµατέα Νικόλαου Σαλάτα και του Α΄ αντιπροέδρου Παναγιώτη Λυµπερόπουλου. Με άρθρο του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ε∆Ε ο κ. Σεβαστίδης εµφανίζει τους κ. Λυµπερόπουλο και Σαλάτα από απόλυτα σύµφωνους έως… ευτυχείς όταν η ένωση συγκρουόταν σφοδρά µε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ αντιθέτως επί Ν∆ «η στάση τους έχει απολύτως µεταβληθεί».
Αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Σεβαστίδης: «Η Ενωση ∆ικαστών και Εισαγγελέων τα προηγούµενα τρία χρόνια υιοθέτησε µια στάση ασυµβίβαστη µε την εκτελεστική εξουσία σε κάθε τι που θεωρούσαµε ότι πλήττει τον πυρήνα της δικαστικής ανεξαρτησίας. Εκδώσαµε εκατοντάδες Ανακοινώσεις και ∆ελτία Τύπου και συγκρουστήκαµε όχι µόνο µε Υπουργούς της τότε Κυβέρνησης (κκ. Πολάκη και Κοντονή), αλλά και µε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα η αντιπαράθεση ήταν τόσο σφοδρή και πρωτόγνωρη που η τότε Κυβέρνηση χαρακτήρισε την Ενωσή µας ως “Γραφείο Τύπου της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης”. Μέχρι εκείνο το σηµείο ο κ. Λυµπερόπουλος αισθανόταν ιδιαίτερα ευτυχής και υποστήριζε όλες τις θέσεις µας. Από το καλοκαίρι του 2019 και µετέπειτα η στάση του όπως και του κ. Σαλάτα µεταβλήθηκε. Σε όλα τα θέµατα που εισάγονταν προς συζήτηση στο ∆Σ παρατηρήσαµε µια πλήρη µεταστροφή. Αλλαγή στάσης στο θέµα της ιδιωτικής διαµεσολάβησης, άρνηση να αποστείλουµε στη Βουλή –όπως µας ζητήθηκε– τις θέσεις µας για τις τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες, άρνηση να λάβουν θέση για την επαναφορά της Γενικής Γραµµατείας Αντεγκληµατικής Πολιτικής στο Υπουργείο ∆ικαιοσύνης, άρνηση του κ. Λυµπερόπουλου να εκδώσουµε ∆ελτίο Τύπου για την περικοπή της χρηµατοδότησης του ΤΑΧ∆ΙΚ και τώρα άρνηση να αντιταχθούν σε µια τροπολογία που ανατρέπει την ισορροπία στον δεύτερο βαθµό της ∆ικαιοσύνης, που εισήχθη στα κρυφά και για την οποία δεν έγινε καµία διαβούλευση του Υπουργείου µε την Eνωση. Η Eνωση δεν µπορεί να έχει στόχο την διαφύλαξη του κυβερνητικού γοήτρου. Σε µια τέτοια προοπτική που την είδαµε από νωρίς να καλλιεργείται, αντιταχθήκαµε και αρνηθήκαµε να συναινέσουµε. Ο πόλεµος που γίνεται αυτή τη στιγµή, αυτήν ακριβώς την αιτία έχει. Θα συνεχίσουµε να έχουµε µία ανεξάρτητη Eνωση από κάθε Κυβέρνηση, µία Eνωση σταθερή στις θέσεις και στις αρχές της ή µία Eνωση υπάκουη ή αντιδραστική ανάλογα µε τις συγκυρίες;».
Μάλιστα σε απάντηση της λάβρας ανακοίνωσης του κ. Λυµπερόπουλου που του καταλογίζει προσπάθεια «χειραγώγησης» των µελών της Ε∆Ε υποστηρίζοντας ότι προκαλεί και «τεχνητή κρίση», ο κ. Σεβαστίδης αναφέρει συγκεκριµένα περιστατικά για να καταδείξει ότι ο κ. Λυµπερόπουλος δεν είναι αµερόληπτος κριτής των πεπραγµένων της κυβέρνησης σε σχέση µε τον χώρο της ∆ικαιοσύνης.
Θέλουν κριτική αλά καρτ
Οπως προκύπτει από τα λεγόµενά του, στην Ε∆Ε όλα έβαιναν καλώς όσο η πλειοψηφία και ο ίδιος ο κ. Σεβαστίδης προφανώς συµφωνούσαν στην οξύτατη κριτική επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα που ο πρόεδρος επιδεικνύει την ίδια διάθεση και απέναντι στη νέα κυβέρνηση, προβάλλοντας αντιρρήσεις σε συγκεκριµένες επιλογές, έχει µπει στο στόχαστρο των διαφωνούντων.
Αναφέρει επί λέξει ο πρόεδρος της Ε∆Ε:
«Ο κ. Λυµπερόπουλος θυµήθηκε προφανώς την παλιά ιδιότητά του ως αποσπασµένος σύµβουλος του Υπουργού ∆ικαιοσύνης κ. Αθανασίου και απαντά στην επιστολή του µε ύφος περισσότερο πολιτικού παρά δικαστή. Ας δούµε όµως πώς διαστρεβλώνει τα γεγονότα και πώς αυτά τον διαψεύδουν πεισµατικά: Με κατηγορεί για ηγεµονισµό και για προσπάθεια χειραγώγησης της Ε∆Ε. Αλήθεια, το γνώρισµα αυτό του χαρακτήρα µου, το ανακάλυψε ο κ. Λυµπερόπουλος τους τελευταίους 5 µήνες, επειδή προβάλαµε αντιρρήσεις σε κυβερνητικές επιλογές; Τολµά να ισχυριστεί ότι αρνήθηκα προσωπικά να εκδώσω ∆ελτίο Τύπου σε “εισβολή” αντιεξουσιαστών στον 7ο όροφο του Εφετείου, οι οποίοι έριξαν τρικάκια και αποχώρησαν, χωρίς να ασκηθούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις, όταν όλοι οι συνάδελφοι γνωρίζουν τα δεκάδες ∆ελτία Τύπου που εκδόθηκαν αυτά τα χρόνια προς υποστήριξη συναδέλφων που δέχτηκαν ανοίκειες και συκοφαντικές επιθέσεις από πολιτικούς, οργανωµένες οµάδες, ΜΜΕ και δηµοσιογράφους (µόνο αυτό το έτος εκδόθηκαν 7). Αυτό που έκανα ήταν να µη συναινέσω στην έκδοση ανακοινώσεων που θα γίνονταν αντικείµενο κοµµατικής εκµετάλλευσης και θα εξέθεταν την Eνωση ως προς την αντικειµενικότητά της. Σε µια εποχή που το θέµα της “ασφάλειας” είχε γίνει κύριο πολιτικό διακύβευµα ο κ. Λυµπερόπουλος επέµενε στην έκδοση ∆ελτίων Τύπου ακόµα και όταν δηµιουργούνταν κάποιο µικροεπεισόδιο στην οδό Λουκάρως, έξω από το Εφετείο Αθηνών. Σήµερα βέβαια κανένα ζήτηµα ασφάλειας δεν βλέπει να τίθεται και γι’ αυτό δεν ζητάει την έκδοση ∆ελτίων Τύπου».
Στον κ. Σεβαστίδη είχε απαντήσει και ο κ. Σαλάτας µε άρθρο στο οποίο µιλούσε για ένα άκρως ευεργετικό για τους δικαστές µέτρο, ενώ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ε∆Ε γνώριζε για την τροπολογία και ήταν σύµφωνος. Από την ανακοίνωση Σαλάτα προέκυπτε βέβαια ότι ο ίδιος προσωπικά είχε κάνει πολλές επαφές µε αρµοδίους προκειµένου να περάσει το συγκεκριµένο µέτρο. Γι’ αυτό και ο κ. Σεβαστίδης τον κατήγγειλε ευθέως για «υπόγειες και κρυφές µεθοδεύσεις» ενώ ως προς την τροπολογία τόνισε ότι «ήταν ο διακαής πόθος µόνο των κκ Σαλάτα και Λυµπερόπουλου, οι οποίοι δεν ασχολήθηκαν ποτέ µε το κύριο αίτηµα της Ενωσης για αύξηση των οργανικών θέσεων σε όλους τους βαθµούς».
Οι ενστάσεις
Με την εν λόγω τροπολογία δεν διαφώνησε όµως µόνο ο πρόεδρος της Ε∆Ε αλλά και πολλά άλλα µέλη του ∆Σ της ένωσης που τοποθετήθηκαν δηµόσια, κάποια από τα οποία προέρχονται και από διαφορετικές συνδικαλιστικές παρατάξεις.
Λάβρες ανακοινώσεις εξέδωσαν ή συνυπέγραψαν η Μαργαρίτα Στενιώτη, ο Χαράλαµπος Σεβαστίδης, ο Παντελής Μποροδήµος, ο Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης ο Γρηγόρης Κοµπολίτης, ο Χαράλαµπος Μαυρίδης, η Σταµατίνα Γκαρά-∆ηµουλέα και η Αικατερίνη Ντόκα.
Κοινή συνισταµένη είναι πως πρόκειται για τροπολογία που όχι µόνο δεν απαντά στο πάγιο αίτηµα των δικαστών για αύξηση του αριθµού των εφετών (πρώτου και δεύτερου βαθµού) που συνόδευε τους νέους ποινικούς κώδικες, αλλά δεν ήταν και σε γνώση της πλειονότητας των δικαστών. Υποστηρίζεται ότι συνιστά ουσιώδη µεταβολή στην παγιωµένη εδώ και δεκαετίες δοµή διάρθρωσης του δεύτερου βαθµού δικαιοδοσίας, ενώ παρατείνει µε έµµεσο και τεχνητό τρόπο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στην αλυσίδα των αντιδράσεων προστέθηκε και αυτή της Ενωσης Εισαγγελέων, η οποία κατήγγειλε ότι εγείρονται θέµατα ισότητας µεταξύ των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ως προς την υπηρεσιακή τους εξέλιξη, ενώ επισήµανε ότι διαταράσσεται η συνταγµατικά κατοχυρωµένη υπηρεσιακή ευρυθµία και ισορροπία στη ∆ικαιοσύνη.
Υπενθυµίζεται ότι η σηµερινή κυβέρνηση ως αξιωµατική αντιπολίτευση είχε ανέβει στα κάγκελα αντιδρώντας στην πρόταση της προηγούµενης κυβέρνησης για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης δικαστικών.
Η τροπολογία, η ολομέλεια και η Τουλουπάκη
Σκοπός της κυβέρνησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι και η αφαίρεση –με τη βοήθεια των ευεργετηθέντων από την τροπολογία της δικαστών– της μεγάλης δικογραφίας του σκανδάλου της Novartis από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Τη δύσκολη απόφαση, καθώς δεν έχει έρεισμα στις ισχύουσες διατάξεις, καλείται μετά το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα να λάβει η ολομέλεια του εφετείου που έχει οριστεί να συγκληθεί επ’ αυτού την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου.
Το μέγα ζητούμενο δεν είναι τόσο η αφαίρεση των σκελών της δικογραφίας που μετά την άσκηση ποινικών διώξεων (π.χ. περιπτώσεις Φρουζή και Μανιαδάκη) έχει διαβιβαστεί για τα περαιτέρω σε ανακριτές κατά της διαφθοράς. Αυτό το σκέλος της παραγγελίας Πλιώτα εκτιμάται ότι είναι πιο εύκολο να γίνει δεκτό με το σκεπτικό ότι πράγματι υπάρχει καθυστέρηση στη διερεύνηση και ότι θα περάσει στα χέρια εμπειρότερων ανώτερων δικαστών, δηλαδή εφετών. Σε ό,τι αφορά όμως την αφαίρεση της δικογραφίας που είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και βρίσκεται στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, που εποπτεύεται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Η αφαίρεση αυτή είναι πιθανό να δημιουργήσει ακυρότητα των δικονομικών ενεργειών που θα ακολουθήσουν.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και τις ειδικές/μεταβατικές διατάξεις, στις περιπτώσεις των εγκλημάτων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς η διαδικασία που ακολουθείται στην προδικασία είναι όλως εξαιρετική και είναι αυτή του ν. 4022/2011, σύμφωνα με τον οποίο η προκαταρκτική διεξάγεται από τον εισαγγελέα διαφθοράς και η ποινική δίωξη ασκείται έπειτα από παραγγελία του. Εν προκειμένω μάλιστα δεν υφίσταται καν το επιχείρημα ότι η υπόθεση θα φύγει από πρωτοδίκη για να πάει σε εμπειρότερο εφέτη, καθώς η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη –έχει ακόμη ανοικτή τη δικογραφία ως προς τους Αδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο– έχει βαθμό εφέτη. Υπενθυμίζεται ότι κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί να γίνει και στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας (Βγενόπουλος), αλλά τελικά εμποδίστηκε ύστερα από γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή.