Κυβέρνηση προς Εκκλησία: Σεβαστές οι απόψεις, ανυποχώρητοι όμως στα ατομικά δικαιώματα

Κυβέρνηση προς Εκκλησία: Σεβαστές οι απόψεις, ανυποχώρητοι όμως στα ατομικά δικαιώματα

Με «χαμηλούς τόνους» αλλά και με πλήρη σαφήνεια όσον αφορά τα ατομικά δικαιώματα «ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού» απαντά η κυβέρνηση στην Ιερά Σύνοδο που ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

«Οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές» σχολίασαν σήμερα από την κυβέρνηση τη χθεσινή ανακοίνωση των Ιεραρχών και προσθέτουν:

«Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από το διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από δύο σημαντικές κινήσεις της Ιεράς Συνόδου. Η μία, χθες το απόγευμα, με την οποία ζητούσε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η δεύτερη, νωρίτερα, που αφορούσε γενικές θέσεις των Ιεραρχών, αλλά ιδιαίτερα προκλητικές και αφορούσαν ακόμα και τις μελλοντικές συνταγματικές αλλαγές. 

Ρήγας: Δεν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου

“Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε πίσω το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου” τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας προσθέτοντας ότι “το νομοσχέδιο θα προχωρήσει στη Βουλή”.

Ο κ. Ρήγας μιλώντας στον Focus 103,6, επεσήμανε παράλληλα ότι “δεν υπάρχει εμπλοκή με το σύνολο της Εκκλησίας, υπάρχουν εκτιμήσεις της Εκκλησίας” και σημείωσε ότι “η Εκκλησία, όπως και όλοι, έχει το δικαίωμα να λέει την άποψή της και ο καθένας κρίνεται”.

“Με το νομοσχέδιο λύνονται πάρα πολλά ζητήματα για το θέμα της αλλαγής φύλου, για το δικαίωμα των ανθρώπων και τα προβλήματα που δημιουργούνταν, ενώ ταυτόχρονα γινόμαστε συμβατοί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ρήγας.

Ιερά Σύνοδος: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Χθες η Ιερά Σϋνοδος που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ζήτησε μέσω ανακοίνωσης την απόσυρσή του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Η Ιερά Σύνοδος ανέφερε συγκεκριμένα ότι «το προτεινόμενο Νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας και τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας». Παράλληλα, καλούσε τον πολιτικό κόσμο «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το Νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία». Μπορείτε να διαβάσετε όλη την ανακοίνωση στο τέλος του άρθρου.

Ιερά Σύνοδος: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί «μονομερώς»

Σε μία άνευ προηγουμένου ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, οι επίσκοποι της χώρας στέλνουν ένα ιδιότυπο τελεσίγραφο ότι δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση ούτε για διάλογο μαζί τους αλλά ούτε και της αναγνωρίζουν το δικαίωμα να νομοθετεί “μονομερώς” -όπως λένε – για τη Συνταγματική αναθεώρηση . Αντ’ αυτού απαιτούν διάλογο μόνο με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ( άραγε θέλουν και τη Χρυσή Αυγή στο τραπέζι τους;).

Οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλάδος, ο επανακαθορισμός των οποίων, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, είναι υπόθεση πολύπλοκη, ευαίσθητη και πολυδιάστατη. Εισηγητής ήταν ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, ενώ ορίστηκε επιτροπή από έμπειρους μητροπολίτες που θα παρακολουθούν το θέμα.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου ΕΔΩ

Τι έλεγε η Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακολουθεί με προσοχή την ως μη ώφειλε έντονη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Προς τούτο κατέθεσε τις απόψεις της στη γενομένη ανοιχτή διαβούλευση, παρέστη δι’ εκπροσώπου της στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και προέβη στα διαβήματα που της αναλογούν αρμοδίως.

Ως ύστατη όμως κίνηση αγάπης προς τον λαό μας και εν όψει της επικειμένης συζήτησής του στην ολομέλεια της Βουλής, επαναλαμβάνει τις βασικές της θέσεις:

(α) Το φύλο στον άνθρωπο αποτελεί ιερή παρακαταθήκη και υπηρετεί στη βάση της ψυχοσωματικής συμπληρωματικότητας το μυστήριο της ζωής και της αγάπης. Υπό την έννοια αυτήν, δεν είναι επιλέξιμο, αλλά ως δώρο αποτελεί θείο χάρισμα στον άνθρωπο που πρέπει αυτός να αξιοποιήσει για τον αγιασμό του.

(β) Θεωρεί ότι η νομολογία των δικαστηρίων της πατρίδας μας καλύπτει, όπου υπάρχει ανάγκη, υφιστάμενα προβλήματα, με το δεδομένο ότι το φύλο, ούτε επιλέγεται ελεύθερα, ούτε και μεταβάλλεται κατά βούλησιν, αλλά επί τη βάσει ανατομικών, φυσιολογικών και βιολογικών χαρακτηριστικών, που ορίζουν την ταυτότητα του ανθρώπου και βεβαιώνονται μέσω ιατρικών γνωματεύσεων προς το δικαστήριο. Ο νόμος δεν μπορεί να αρκείται απλώς στην επιστημονικά ατεκμηρίωτη δήλωση του πολίτη, που ενδεχομένως αργότερα δύναται να μεταβληθεί.

(γ) Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο. Αντί να λιγοστεύει τη σύγχυση και τις ψυχικές διαταραχές, θα τις αυξήσει και θα δώσει διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. Ιδίως όταν επεκτείνει τις δυνατότητές του και μεταξύ των μαθητών, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία.

(δ) Πίσω από όλες αυτές τις προσπάθειες δεν διακρίνει το ενδιαφέρον για τον ταλαιπωρημένο και αδικημένο συνάνθρωπο, αλλά την ύπαρξη ισχυρών ομάδων, με αποτέλεσμα τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την πνευματική νέκρωση του ανθρώπου και

(ε) Κάνει μια ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το Νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό και αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό, να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας.

Σε εποχή που η ανάγκη ταυτότητας και συνοχής αποτελεί ανάγκη εθνικής και πνευματικής επιβίωσης, η νομική κατοχύρωση της ρευστότητας της προσωπικής ταυτότητας είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Η Εκκλησία περιβάλλει με αγάπη και κατανόηση αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους, αλλά προσβλέποντας πάντοτε στη σωτηρία τους οφείλει να καταδείξει την αστοχία κρισίμων επιλογών τους.

Τέλος η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να επιδώσει εξώδικο πρόσκληση στον τέως Υπουργό και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιωάννη Ραγκούση, κατόπιν των δηλώσεών του, να καταθέσει εντός πενθημέρου στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στοιχεία που ισχυρίζεται ότι έχει για τα καταγγελόμενα από αυτόν εις βάρος Μητροπολιτών της Εκκλησίας μας, άλλως θα υποστεί την ανάλογη δικαστική βάσανο.

Documento Newsletter