Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ούτε μικρό, ούτε ευέλικτο το σχήμα – Και με… αναπληρωτές

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ούτε μικρό, ούτε ευέλικτο το σχήμα – Και με… αναπληρωτές

Άρχισαν οι… εκπτώσεις και οι ανακολουθίες με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος το οποίο ούτε μικρό, ούτε ευέλικτο μοιάζει.

Εντύπωση προκάλεσε και η επιλογή του νέου πρωθυπουργού να ορίσει δύο αναπληρωτές υπουργούς παρόλο που αδυνατούσε να αντιληφθεί το συγκεκριμένο αξίωμα.

Το κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 51 μέλη και συγκεκριμένα 18 υπουργούς, 29 υφυπουργούς και δύο αναπληρωτές, συν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Π. Πικραμμένο. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη περί μικρού και ευέλικτου σχήματος πήγαν… περίπατο, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση αριθμούσε 52 μέλη.

Ασυνέπεια εντοπίζεται και ως προς την ύπαρξη αναπληρωτών υπουργών στο κυβερνητικό σχήμα. Στις 13 Ιουνίου 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει στο Open ότι η κυβέρνησή του «δεν θα έχει καθόλου αναπληρωτές υπουργούς» γιατί ποτέ δεν κατάλαβε την χρησιμότητά τους. Ειδικότερα, είχε δηλώσει: «Το πρώτο νομοσχέδιό μας θα αφορά την οργάνωση της κυβέρνησης. Και δεν θα αφορά μόνο πόσα Υπουργεία θα έχουμε. Θα είναι ένα σχήμα μικρότερο από το σημερινό. Ενδεχομένως με μία εξαίρεση, δεν θα έχει καθόλου αναπληρωτές Υπουργούς. Οι αναπληρωτές Υπουργοί είναι μια θέση που δεν κατάλαβα ποτέ. Ένας Υπουργός που αναφέρεται στον πρωθυπουργό, αλλά όχι στον προϊστάμενό του. Ενδεχομένως να πρέπει να υπάρχει μια εξαίρεση, θα την καταλάβετε όταν τη δείτε. Δεν θα έχει, λοιπόν, αναπληρωτές Υπουργούς, θα έχει υπουργούς και υφυπουργούς το σχήμα αυτό. Αλλά θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην οργάνωση του κράτους και σε σημαντικές τομές».

Αξιοσημείωτη και η μειωμένη συμμετοχή γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα του Κυρ. Μητσοτάκη σε σχέση με τον αριθμό γυναικών που συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα. Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν μόλις πέντε γυναίκες έναντι των 13 που υπήρχαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, την υφυπουργό Παιδείας, Σ. Ζαχαράκη, την υφυπουργό Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, την υπουργό Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, και την υφυπουργό Ανάπτυξης, Φ. Αραμπατζή.

Ως προς τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στελέχωση του κυβερνητικού σχήματος, το πρώτο συμπέρασμα είναι το δικό του στίγμα είναι ευδιάκριτο με την τοποθέτηση πρωτοεμφανιζόμενων προσώπων. Σημαντική, όμως, κρίνεται και η «σαμαρική» επιρροή στην επιλογή των προσώπων, καθώς οι Γ. Βρούτσης, Ν. Μηταράκης, Β. Κικίλιας, Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Κ. Σκρέκας, Θ. Καράογλου θεωρούνται πολιτικά τέκνα του πρώην πρωθυπουργού. Η Λ. Μενδώνη συνδέεται τόσο με τον Αντ. Σαμαρά όσο και με τον Β. Βενιζέλο, ενώ και ο Άκης Σκέρτσος έχει σημεία πολιτικής σύνδεσης με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του σημερινού ΚΙΝΑΛ προέρχεται και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συνεργάστηκε ως υπουργός Δημόσιας Τάξεως με τον νυν υφυπουργό του και αντιστράτηγο εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ, Λ. Οικονόμου. Μόνος εκπρόσωπος της καραμανλικής «συνιστώσας» φαντάζει ο Κ. Καραμανλής του Αχιλλέα, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 

Documento Newsletter