Κυβέρνηση: Κάνουμε δύσκολη τη ζωή των προσφύγων

Να εξωραΐσει τις νέες διαδικασίες για το άσυλο που προβλέπει το νομοσχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση και οι οποίες κάνουν δύσκολη την ζωή των προσφύγων και αφετέρου να καθησυχάσει το ακροδεξιό κοινό του κόμματος, που ήδη δυσανασχετεί με την διόγκωση του προβλήματος επί των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης, επιχειρεί το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Έτσι η κυβέρνηση προβάλλει ότι εισάγει και επισήμως την έννοια του «προσφυγικού προφίλ» για τους δικαιούχους ασύλου και δεν παραλείπει βέβαια να υπογραμμίσει ότι «επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία». Πρόκειται για ένα πλέγμα διατάξεων που καθιστούν δύσκολη την απόδοση ασύλου ακόμη και στους πρόσφυγες και ακολούθως ακόμη και εκείνους που το δικαιούνται, τους θέτει υπό διαρκή επιτήρηση και παρακολούθηση των αρχών σε κλειστές δομές ενώ τους εμποδίζει στην εξεύρεση και διατήρηση της εργασίας.

Σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική άποψη με τις νέες ρυθμίσεις εντάσσονται στο σύστημα μόνο εκείνοι που έχουν προσφυγικό προφίλ και διατηρούνται μόνο εκείνοι που συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους.

Οι εθνικές ρυθμίσεις

Τι προβάλλει η κυβέρνηση ως θετικές ρυθμίσεις:

– Αλλοδαποί που κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται στις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές θα θα παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής.

– Οι αιτούντες άσυλο μπορεί να τεθούν υπό κράτηση αρχικά από 50 ημέρες μέχρι 18 μήνες.

– Δικαίωµα παραµονής έχουν οι αιτούντες µέχρι την ολοκλήρωση της διοικητικής εξέτασης της αίτησής τους στον πρώτο βαθμό.

Η Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Κ.Υ.Π.Α.) η οποία όμως πλέον συνδέεται με την ισχύ των δελτίων τους. Επίσης, καθιερώνεται η υποχρέωση των ανήλικων προσφύγων να πηγαίνουν σε δημόσιο σχολείο, τόσο για λόγους ένταξης και ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία, όσο και για λόγους κοινωνικής προστασίας, καθώς και μέτρα σε βάρος των ενηλίκων μελών της οικογένειας, στις περιπτώσεις που ο ανήλικος δεν εγγράφεται, ούτε και παρακολουθεί τα αντίστοιχα σχολικά μαθήματα. Ήδη όμως η προσπάθεια για ένταξη προσφύγων, ενηλίκων και ανηλίκων προκαλεί έντονες αντιδράσεις των γαλάζιων δημάρχων αλλά και τοπικών παραγόντων όπως η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης.

Όσο για τις δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών -που είχε πει ότι θα καταργηθούν-, διατηρούνται αλλά “αλλάζει η σύνθεση τους με τρεις δικαστές. “Προβλέπουμε μονομελείς και τριμελείς συνθέσεις στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών Το Συμβούλιο της Επικρατείας, παραμένει ως τελικός εγγυητής” αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα «μειώνουμε τη διάρκεια ισχύος των δελτίων διεθνούς προστασίας. Συνδέουμε -για πρώτη φορά- την διάρκεια των δελτίων με την έκδοση της απόφασης και όχι με την επίδοσή της όπως συνέβαινε έως σήμερα. Υποχρεωνουμε έτσι τους αιτούντες να έρχονται πιο τακτικά σε επαφή με τις Αρχές και να γίνεται ευχερέστερος ο εντοπισμός τους».

Η άδεια παραμονής

– Για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες η άδεια παραμονής θα έχει τριετή διάρκεια, ενώ για τους δικαιούχους επικουρικής προστασίας θα έχει ισχύ ενός έτους με διετή διάρκεια για κάθε ανανέωση.

– Μαζί με τις απορριπτικές αποφάσεις θα εκδίδονται και οι αποφάσεις επιστροφής. Κι αυτό για να μην δαπανάται άσκοπος χρόνος σε διοικητικές διαδικασίες.

– Η προσφυγή στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών προϋποθέτει δικόγραφο με λόγους και όχι ένα προεντυπωμένο έγγραφο που έως σήμερα χορηγείτο από την ίδια την υπηρεσία στους αιτούντες. Καταργείται η δυνατότητα πρόσβασης στην απασχόληση αμέσως με την λήψη του δελτίου αιτούντος. Δικαίωμα πρόσβασης χορηγείται μόνο 6 μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος εφόσον δεν έχει ληφθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό από την αρμόδια αρχή και η καθυστέρηση δεν μπορεί να αποδοθεί στον αιτούντα.

Προβλέπουμε την αυτοπρόσωπη παράσταση αυτών που κάνουν αίτηση σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την Υπηρεσία Ασύλου μέχρι και στα δικαστήρια. Έτσι στο σύστημα ασύλου παραμένουν μόνο όσοι πραγματικά επιθυμούν την προστασία, βρίσκονται στη χώρα και δείχνουν την πρέπουσα επιμέλεια. Επίσης οι επιδόσεις μπορούν να γίνουν όχι μόνο στους αιτούντες, αλλά και στους πληρεξούσιους δικηγόρους τους που καθίστανται αυτοδικαίως και αντίκλητοι.