Εντός της εβδομάδας αναμένουν Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο να εκδηλωθεί μια πρωτοβουλία από την Κομισιόν με στόχο την άρση των όποιων εμποδίων και την επίτευξη συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Με τα μηνύματα εντός και εκτός συνόρων, και από το χώρο της οικονομίας, να δείχνουν ότι ουδείς αυτήν τη στιγμή δεν επιθυμεί την επαναφορά ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα της ελληνικής κρίσης χρέους, η Αθήνα θεωρεί ότι έχει στείλει το δικό της μήνυμα πως δεν πρόκειται να νομοθετήσει τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.
Ωστόσο, όπως έγραψε και στο χθεσινό του φύλλο το Documento, είναι έτοιμο σε μία κίνηση καλής θέλησης να τα εντάξει ονομαστικά εντός του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί και στην ποσοτικοποίησή τους.
Αν η πρωτοβουλία που αναμένεται από πλευράς του κ. Γιούνγκερ είναι προς αυτήν την κατεύθυνση μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες, ωστόσο ήδη κάποια δημοσιεύματα θέλουν την Κομισιόν αν ζητά από την Αθήνα συγκεκριμένες κινήσεις όπως η άρση των περιορισμών όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, η μείωση του αφορολόγητου και η επίσπευση των αλλαγών στην ενέργεια, είναι όμως προφανές ότι από τα παραπάνω μόνο η μείωση του αφορολόγητου μπορεί να νομοθετηθεί με ρήτρα απόκλισης από τα τώρα. Οι απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα έρθει για να μείνει ενώ η αποκρατικοποίησης στην ενέργεια είναι προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Το παραπάνω σενάριο πάντως δεν ακούγεται αδιάφορα από την κυβέρνηση στο μέτρο που θα αποφύγει νέα μείωση των συντάξεων και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει μια πρώτη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων.
Τζανακόπουλος: Ευφάνταστα σενάρια τα περί αυξημένης πλειοψηφίας στη Βουλή
Εκείνο που αποκλείει το Μαξίμου είναι τα εκλογικά σενάρια που διακινούνται εκ νέου στον Τύπο. Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί νέων μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών έκανε λόγο για «κατασκευασμένα σενάρια».
«Τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος, κυκλοφορεί ένα κατασκευασμένο σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας:
«Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ευφάνταστο για έναν πολύ απλό λόγο: Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές».