Ιερές αγελάδες δεν υπάρχουν μόνο στην Ινδία, υπάρχουν και στην Ελλάδα!
Και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για όλα τα αρνητικά της πολύπαθης μεταπολίτευσης, και κυρίως για την οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία επτά χρόνια, είναι συγκεκριμένοι οι «πολιτικοί πατέρες» που τα χρεώνονται. Για παράδειγμα, ο Ανδρέας που αύξησε το χρέος με το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», τον κρατισμό και τον λαϊκισμό, ο Καραμανλής που εξαιτίας του οδηγηθήκαμε στο πρώτο μνημόνιο, ο Παπανδρέου που μας έβαλε στο μνημόνιο και το ΔΝΤ, ο Σαμαράς που από τα Ζάππεια το γύρισε στο «σφυρίζω αδιάφορα» και, τελικά, ο Τσίπρας που έκανε «την πρώτη φορά αριστερά» πρώτη φορά αριστεροδεξιά!
Ποιος λείπει από το κάδρο των ευθυνών; Ο Σημίτης, φυσικά. Γιατί, όπως πολλοί διατείνονται, εκείνος έκανε την πιο σωστή δημοσιονομική διαχείριση στη χώρα, εκείνος μας έβαλε στην ΟΝΕ, εκείνος έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έκανε τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της Ευρώπης, ισχυρό και αξιόπιστο…
Διαφθορά και ατολμία
Μήπως να το πάρουμε αλλιώς; Ο εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής Σημίτης, ο οποίος ήταν ανέκαθεν συμπαθής και στη Δεξιά, και είχε στα χέρια του το πιο ισχυρό ΠΑΣΟΚ μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου του ’80, για ποιες ακριβώς μεταρρυθμίσεις μπορεί να καυχιέται; Ενα ασφαλιστικό πήγε να φτιάξει και υποχώρησε επειδή, όπως μας είπε στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη δεκατρία χρόνια μετά τη λήξη της πρωθυπουργικής του θητείας, έβλεπε ότι δεν «περνούσε» και ήθελε να αποφύγει την πολιτική αναταραχή και την πιθανότητα εκλογών, καθώς το 2001 είχαμε μπροστά μας την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη. Αρα δεν ήταν καιρός για αναταραχές και εκλογές!
Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που, ειδικά στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, έβλεπε τα σκάνδαλα να περνούν σαν τρένα με προορισμό τις τσέπες υπουργών του χωρίς να κουνήσει το δαχτυλάκι του! Και φυσικά να μην ξεχνάμε κυρίως τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και όχι τόσο τη… δημιουργική λογιστική με την οποία μπήκαμε. Για να είμαστε ειλικρινείς, άλλωστε, τότε η Ελλάδα δεν έκανε κάτι διαφορετικό από την Ιταλία και άλλες χώρες, με τη συγκατάθεση μάλιστα της Γερμανίας. Ωστόσο, από τα επιχειρήματα της εποχής Σημίτη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης έλειπε η προειδοποίηση ή έστω η ενημέρωση για το ρίσκο –αν όχι τον κίνδυνο– που ενείχε για τη χώρα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας η ένταξη στο ευρώ. Και προβαλλόταν μόνο –ακόμη και σήμερα άλλωστε– η ένταξή μας στην ΟΝΕ ως σύμβολο του εκσυγχρονιστικού του προφίλ.
Ας θυμηθούμε, όμως, όσα σημάδεψαν τον πρωθυπουργικό βίο του εκσυγχρονιστή Σημίτη, πέρα από τα έργα που δεν ήταν… «μακέτο» και την «περήφανη» είσοδο στην Ευρωζώνη.
Χρηματιστήριο
Σωτήριο έτος 1999. Τότε που το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη καλούσε τους Ελληνες να γίνουν επενδυτές στο Χρηματιστήριο, με χιλιάδες πολίτες να παίζουν τα ρέστα τους και να χρεοκοπούν και κάποιους λίγους να παίζουν με ανύπαρκτα λεφτά σε μετοχές-φούσκες» και να κερδοσκοπούν. Ανέβαινε ο δείκτης με τις «φούσκες», για να πέσει κατακόρυφα στη συνέχεια και να αποκαθηλώσει τους πολυάριθμους επενδυτικούς συμβούλους και κυρίως την τότε κυβέρνηση Σημίτη. Παρεμπιπτόντως, το λεγόμενο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου ξεπλύθηκε χρόνια μετά, με την αθώωση και των 42 εμπλεκόμενων προσώπων που ήταν κατηγορούμενοι για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος…
Τα παιδιά της Siemens
Ενας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κώστα Σημίτη, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, που τον επέβαλε στο κόμμα ο πρώην πρωθυπουργός, ομολόγησε αρκετά χρόνια αργότερα ότι πήρε χρήματα από τη Siemens, τα οποία –όπως είπε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το 2010– παρέδωσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Ελα όμως που κανείς δεν τα βρήκε! Δεν ήταν και online το σύστημα τότε…
Ενας νομικός σύμβουλος του υπουργείου Μεταφορών επί κυβέρνησης Σημίτη είχε πει, μετά την αποχώρηση του Τάσου Μαντέλη από αυτό, την πιο χαρακτηριστική ατάκα: «Κάθε πρωί, με το που μπαίνουμε στο υπουργείο, πρέπει να… πληρώνουμε 100 χιλιάδες ευρώ εξαιτίας του Μαντέλη». Με τον τρόπο αυτό θέλησε να περιγράψει τις συνέπειες της πολιτικής Μαντέλη στο εν λόγω πόστο. Και μπορεί ο πρώην υπουργός να βρίσκεται πια στο μακρινό Αζερμπαϊτζάν προσφέροντας τις «πολύτιμες» υπηρεσίες του στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στην Ελλάδα όμως έμεινε στην ιστορία για την παραδοχή –επίσης στην Εξεταστική της Βουλής το 2010– ότι εισέπραξε προεκλογική χορηγία 200 χιλιάδων μάρκων από τη Siemens. Μάλιστα, είχε πει τότε ότι τέτοιου είδους… δωρεές είναι συνηθισμένες σε προεκλογικές εκστρατείες!
Το πάρτι των εξοπλισμών
«Λυπάμαι που έγιναν όλα αυτά τα σκάνδαλα επί διακυβέρνησής μου» είχε πει ο Κ. Σημίτης αναφερόμενος στην υπόθεση με τις μίζες του Ακη Τσοχατζόπουλου. Εκείνου που «ξέπλυνε» μια ολόκληρη εποχή παίρνοντας πάνω του όλες τις πασοκικές αμαρτίες της διακυβέρνησης Σημίτη. Ακόμη και ο Γιάννος Παπαντωνίου, για τον οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε η σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας του, όταν είχε διαδεχθεί τον Ακη στο υπουργείο Αμύνης δεν πίστευε… στα μάτια του, καθώς δεν περίμενε τόση «ρεμούλα» από τον προκάτοχό του! Και ο Σημίτης –είπαμε– λυπάται…
Στην τηλεοπτική του «πρεμιέρα», πάντως, ουδεμία λύπη εξέφρασε για τη διαφθορά επί των ημερών του, παρά μόνο για τον τρόπο αντιμετώπισής της από τη σημερινή κυβέρνηση. «Αντιμετώπιση της διαφθοράς με καταγγελίες, κουτσομπολιά, εξεταστικές, εχθρότητα και αντιπαλότητα, δεν γίνεται» όπως είπε. Ετσι είναι, θέλει και η διαφθορά τη… στοργή της!
Το πουλέν Στουρνάρας
Ο κουμπάρος του Γιάννου, Γιάννης Στουρνάρας, δεν δυσκολεύτηκε πολύ να μπει στον στενό κύκλο του Κ. Σημίτη. Επέδειξε μάλιστα τόση αφοσίωση στον πρώην πρωθυπουργό, που εκείνος τον τοποθέτησε πρόεδρο στην Εμπορική Τράπεζα – αυτήν που ήταν δεύτερη σε μέγεθος στην Ελλάδα και βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής, για να καταλήξει στη γαλλική Gredit Agricole. Μετά την Εμπορική, πάντως, ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών επί Σαμαρά υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Κάππα Χρηματιστηριακής, για την οποία πολλά ακούστηκαν αναφορικά με την περίοδο της χρηματιστηριακής «φούσκας».
Ο φέρελπις και… πρωθυπουργεύων –για διάφορους κύκλους– Στουρνάρας ήταν βεβαίως και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων (ΣΟΕ) στην κυβέρνηση Σημίτη και αυτός που αποδέχθηκε το «κλείδωμα» της ισοτιμίας μετατροπής της δραχμής σε ευρώ σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που αντιστοιχούσαν στην πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας… Και ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ ήταν υπέρμαχος –και παραμένει– της υλοποίησης των μνημονίων και φυσικά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και του «ανοίγματος» των κλειστών επαγγελμάτων, για το οποίο είχε δημοσιεύσει μελέτη που προέβλεπε ότι με το άνοιγμα θα επιτυγχανόταν αύξηση του ΑΕΠ… κατά 13% σε πέντε χρόνια. Πρόβλεψη για γέλια – αν και θα μας απαντούσε ότι τα κλειστά επαγγέλματα τελικά δεν… άνοιξαν ποτέ, για να διαπιστώσουμε το αληθές των εκτιμήσεών του.
Κεντροαριστερόκόμμα… μακέτο
Για τον χώρο από τον οποίο προέρχεται πάντως ο Κώστας Σημίτης δεν είχε να πει και πολλά, παρά μόνον ότι χρειάζεται ένας νέος ενιαίος φορέας με νέα ηγεσία. Οσο για το κόμμα… μακέτο των πρώην υπουργών Αννας Διαμαντοπούλου, Γιώργου Φλωρίδη και Γιάννη Ραγκούση, ούτε ερωτήθηκε ούτε δήλωσε κάτι ο ίδιος. Μόνο για το «συνεταιράκι» τους, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, όταν κλήθηκε να σχολιάσει ενδεχόμενες προεκλογικές ή μη συνεργασίες, είπε ότι βρίσκει «ενοχλητικές» τις κουβέντες περί συνεργασιών, όπως αυτή του Ποταμιού με τη ΝΔ για παράδειγμα, όταν δεν βασίζονται σε ένα κοινό πρόγραμμα…
Η Ωρα Αποφάσων, πάντως, είναι εδώ και ήρθε για να μείνει – όπως ισχυρίζεται, τουλάχιστον! Η Ωρα Αποφάσεων μετεξελίχθη σε πολιτικό κόμμα με τα αρκτικόλεξα ΩρΑ και μας ανακοίνωσε τη μεγάλη πρόκληση της εποχής! Η οποία δεν είναι άλλη από τη συγκρότηση και τη νίκη πάνω στις δυνάμεις του «κυβερνητικού εθνικολαϊκισμού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του παρασιτισμού και της συντήρησης». Και πρόσθεσαν ότι διεκδικούν μια διακυβέρνηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Θυμίζει Μητσοτάκη σχολίαζαν οι πρώην σύντροφοί τους στη Χαριλάου Τρικούπη, προβλέποντας ότι το κόμμα θα μείνει στο… μακέτο και θα καταλήξει ο «εκσυγχρονιστικός κεντροαριστερός ψάλτης του Κυριάκου».
Τώρα, βέβαια, στο «μακέτο» έμεινε προς το παρόν και ο ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς – ο επίσημος, ο εκ ΠΑΣΟΚ ορμώμενος! Και αυτό επειδή το επικείμενο (εάν και εφόσον γίνει τελικά) συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που προγραμματίζεται για το τέλος Ιουνίου, θα είναι… «συντακτικό και αξιακό» και ο ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, με την υποσημείωση ότι μπορεί και να… προκάνουν να τον συγκροτήσουν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήσει την τετραετία – πράγμα που όπως δηλώνουν νυχθημερόν απεύχονται μετά βδελυγμίας!
Αυτές τις μέρες πάντως απολαμβάνουν την τρίτη θέση στη Βουλή, ύστερα από μια ακόμη προσχώρηση στην κοινοβουλευτική δύναμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενός πρώην «ποταμίσου» βουλευτή. Το πιο… ξεκαρδιστικό της υπόθεσης, όμως, είναι να πετάει μπηχτές η Διαμαντοπούλου μέσω Twitter για το ΠΑΣΟΚ, που «κάποτε θεωρούσε την αποστασία ηθικό και πολιτικό αδίκημα», ενώ «σήμερα την κάνει πράξη». Ε! Να μην πει και μια κουβέντα παρηγοριάς στον Σταύρο…