Κώστας Κάβουρας: Το Ίλιον είναι έτοιμο να σηκώσει ανάστημα και να αλλάξει σελίδα

Κώστας Κάβουρας: Το Ίλιον είναι έτοιμο να σηκώσει ανάστημα και να αλλάξει σελίδα

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου, Κ. Κάβουρας, μιλά στο documentonews.gr για την επικείμενη εκλογική μάχη στο Δήμο. Θεωρεί ώριμες τις συνθήκες για να περάσει η πόλη σε μία νέα εποχή χωρίς μεροληπτική μεταχείριση γειτονιών και καθεστωτικές αντιλήψεις, ενώ προχωρά και στον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής παράταξης που ηγείται στα περίπου πέντε χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Επί της ουσίας, η ίδια δημοτική παράταξη διοικεί το Δήμο Ιλίου εδώ και δεκαετίες. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να «σπάσει» αυτό το «καθεστώς»;

Η δημοτική αρχή που διοικεί επί δεκαετίες τώρα το Δήμο μας δεν κατόρθωσε να αλλάξει επί της ουσίας τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. Αποδείχθηκε μια διοίκηση ανίκανη να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να θέσει τις σωστές προτεραιότητες. Επέλεξε να λειτουργήσει αυταρχικά και αντιδημοκρατικά, καλλιεργώντας στα στελέχη της μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για την πόλη. Μια αντίληψη που την οδήγησε σε μεροληπτική μεταχείριση γειτονιών και συλλόγων στη βάση της μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Μια καθεστωτική αντίληψη που εν τέλει δεν σεβάστηκε τους πολίτες. Από την άλλη, οι πολίτες πλέον αντιλαμβάνονται ότι η πόλη μας και μπορεί και πρέπει να αλλάξει σελίδα. Είναι έτοιμοι να σηκώσουν ανάστημα και να δουν με ελπίδα την επόμενη μέρα. Πλέον, έχει ωριμάσει ο καιρός το Ίλιον να γυρίσει σε μία νέα εποχή.

Ποια τα βασικά προτάγματα της υποψηφιότητάς σας;

Το κύριο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο Ίλιον είναι η ανισοκατανομή έργων μεταξύ του κέντρου της πόλης και των περιφερειακών συνοικιών. Ακόμα και τούτη την ώρα, ανύπαρκτοι ή εγκαταλειμμένοι χώροι πρασίνου και παιδικές χαρές, σχολικές μονάδες με μεγάλα κτιριακά προβλήματα, κατεστραμμένα πεζοδρόμια, ελλιπής αντιπλημμυρική θωράκιση, κοινωνικές δομές που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, συνθέτουν την εικόνα της πόλης μας. Γειτονιές «ξεχασμένες» με σημαντικές ελλείψεις και ουσιώδη προβλήματα ακόμη και στις βασικές υποδομές. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την εικόνα. Θέλουμε μια πόλη ικανή να προσφέρει στους πολίτες της καθαρό και όμορφο αστικό περιβάλλον. Μια πόλη που υποστηρίζει την πολιτιστική δραστηριότητα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, εξασφαλίζοντας ίση πρόσβαση όλων των πολιτών, με σύγχρονες υποδομές αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. Μια πόλη με επαρκείς κοινωνικές δομές που θα λειτουργούν με σχέδιο και αποτελεσματικότητα.

Τι αποκόμισε η δημοτική σας παράταξη τα περίπου πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση; Δηλώσατε πρόσφατα ότι κάποια από τα σημεία του προγράμματός σας υλοποιήθηκαν, ποια είναι αυτά;

Από την πρώτη στιγμή ως παράταξη επιλέξαμε να αντιπολιτευτούμε ακολουθώντας το «δύσκολο δρόμο», το δρόμο της συνεπούς αντιπολίτευσης που δεν εξαντλείται στον καταγγελτικό λόγο. Η κριτική για εμάς δεν έχει ουσία, αν δεν υπάρχει αντιπρόταση και μάλιστα ρεαλιστική. Τέσσερα χρόνια τώρα πολιτευθήκαμε ως δημοτική παράταξη εντός του δημοτικού συμβουλίου -κι όχι μόνο- με βαθιά πίστη στη δημοκρατία και στο διάλογο, με συνέπεια στις θέσεις και το πρόγραμμά μας, με διάθεση για συνεργασία. Οι παρεμβάσεις μας στα συμβούλια σε συνδυασμό με τις πολύπλευρες δράσεις μας και την ενεργή συμμετοχή στα τοπικά κινήματα των μελών μας, μπόρεσαν να φέρουν στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα, να πετύχουν νίκες και να κάνουν αντιληπτό στο σήμερα το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα στην πόλη μας. Σημαντικές νίκες με έμφαση στην ποιότητα ζωής των πολιτών του Ιλίου, όπως η διάσωση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» από τον κατήφορο συνειδητής υποβάθμισης, υπονόμευσης και απαξίωσης που επέλεξε η δημοτική αρχή τα προηγούμενα χρόνια και η δημιουργία ενός Πάρκου-Μουσείου Ραδιοφωνίας στο χώρο των παλαιών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στη γειτονιά της Ραδιοφωνίας, που αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων του Ιλίου. Πετύχαμε και νίκες μικρότερες, εξίσου όμως σημαντικές. Ήταν δεκάδες οι περιπτώσεις που αναδείξαμε μικρότερα θέματα καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε σε συγκεκριμένα σχολικά κτίρια με εισροή υδάτων και σε συνέχεια δικών μας παρεμβάσεων, η δημοτική αρχή εξαναγκάστηκε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να την επιλύσει.

Τι επιρρίπτετε και τι αναγνωρίζετε στην τωρινή διοίκηση του Δήμου;

Δε μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι οι υπηρεσίες του δήμου Ιλίου, σε σύγκριση με άλλους δήμους, βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς διαθέτουν ένα υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και λειτουργούν μέσα σε ένα καλά οργανωμένο σύστημα, που αποτελεί παρακαταθήκη των προηγούμενων του κ. Ζενέτου διοικήσεων. Σε αντιδιαστολή με αυτές τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο δήμος, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι μια διοίκηση κατώτερη των περιστάσεων. Μια διοίκηση φανερά κουρασμένη. Συχνά φαινόμενα αλαζονείας και αμετροέπειας, τόσο σε θέματα σημαντικά, όσο σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, δεν αφήνουν περιθώρια ουσιαστικής επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών στις γειτονιές του Ιλίου. Τι να θυμηθεί κανείς; Την εχθρική στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στην προσπάθεια ανάταξης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»; Τις μεγάλες καθυστερήσεις για τη θωράκιση της πόλης μας από τις πλημμύρες; Την αυταρχική συμπεριφορά της απέναντι στους εργαζόμενους του δήμου; Τις καταγγελίες των φορέων της πόλης για μεροληπτική στάση απέναντί τους ή σε κάποιες περιπτώσεις για την απόλυτη απαξίωση; Δυστυχώς για την πόλη μας αυτός ο κατάλογος είναι μακρύς.

Με βάση τα νέα δεδομένα που επιβάλλει ο «Κλεισθένης», ποιες είναι οι δημοτικές παρατάξεις με τις οποίες θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά;

Ως «Αλληλέγγυα Πόλη» έχουμε τονίσει από καιρό ότι υπηρετούμε ένα νέο συμμετοχικό δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης των δήμων, που βρίσκεται στον αντίποδα ακριβώς των όσων ισχύουν σήμερα: μακριά από δημαρχοκεντρικές λογικές και θηριώδεις πλασματικές πλειοψηφίες που λαμβάνουν αποφάσεις σε ευθεία δυσαναλογία με την βούληση των πολιτών. Γι’ αυτό το λόγο ταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή υπέρ της μεταρρύθμισης του «Κλεισθένη» που διευρύνει την δημοκρατία και δημιουργεί μια απολύτως απαραίτητη, κατά τη γνώμη μου, κουλτούρα συνεργασιών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε ότι το περιβάλλον έτσι όπως διαμορφώνεται στους Δήμους απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων μαζί με κινήσεις ή ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για το μέλλον της πόλη μας. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε σε θέση να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα βάλουν την πόλη μας πάνω από παρατάξεις και πρόσωπα με στόχο τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής συμμαχίας που θα αναλάβει την διοίκηση του δήμου Ιλίου. Περιττό να αναφέρω ότι σε αυτή την συμμαχία δεν χωράει κανείς, άνθρωπος ή φορέας, που να πρεσβεύει ακραίες, ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και φασιστικές ιδέες και πρακτικές.

Τι άλλο χρειάζεται να γίνει στο Πάρκο Τρίτση προκειμένου να αποκτήσει την εικόνα που επιθυμούν οι πολίτες; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του δεύτερου πάρκου στο χώρο της Ραδιοφωνίας;

Η σύσταση ενός νέου υγιούς Φορέα Διαχείρισης, απαλλαγμένου από τα χρέη του παρελθόντος και η εξασφάλιση σταθερής μηνιαίας χρηματοδότησης είναι αναμφισβήτητα μια πολύ θετική εξέλιξη για το Πάρκο Α. Τρίτσης. Η εικόνα του Πάρκου ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο, το πράσινο συντηρείται σε τακτική βάση, ανακαινίζονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις, αντικαθίστανται οι ξύλινες υποδομές αναψυχής (παγκάκια, καλαθάκια, κλπ.), μισθώθηκαν και άνοιξαν τα αναψυκτήρια που παρέμεναν κλειστά για χρόνια, δρομολογείται η τοποθέτηση σύγχρονων φωτοβολταϊκών συστημάτων φωτισμού. Επιπλέον, δύο σημαντικοί χώροι του πάρκου συντηρήθηκαν και άνοιξαν τις πύλες τους στους πολίτες μετά από χρόνια, η «Κιβωτός των Σπόρων» -η συμμετοχή της Ελλάδας στη 12η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής Μπιενάλε της Βενετίας το 2010- που σήμερα στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πάρκου και ο Άγιος Παύλος, το πετρόκτιστο ναΐδριο υψηλής αρχιτεκτονικής και αισθητικής, δημιούργημα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Γίνεται φανερό και στους πλέον δύσπιστους ότι το Πάρκο έχει αρχίσει να στέκεται ξανά σταθερά στα πόδια του και οι πολίτες ήδη το αναγνωρίζουν όπως αποδεικνύει η αυξημένη επισκεψιμότητά του το τελευταίο διάστημα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κι άλλες σημαντικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα. Αν έπρεπε να ιεραρχήσουμε τις πιο σημαντικές θεωρώ πως αυτές αφορούν, την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού –διοικητικού, επιστημονικού, εργατοτεχνικού – και κυρίως την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού στις τεχνητές λίμνες του πάρκου. Ευελπιστούμε την επόμενη περίοδο, ο Φορέας με την ίδια επιμονή που έχει δείξει ως τώρα να καταφέρει να επιλύσει αποτελεσματικά και αυτά τα προβλήματα. Σε ότι αφορά το Πάρκο-Μουσείο Ραδιοφωνίας, η δρομολόγηση του έργου από την ΕΡΤ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Ήδη από το Νοέμβριο, το έργο πήρε την έγκριση από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο Αττικής, έχει ήδη ετοιμαστεί η μελέτη συντήρησης των κτιρίων και έχουν ανατεθεί οι μελέτες που αφορούν στην ωρίμανση. Με την παράδοσή τους θα ακολουθήσει και η δημοπράτηση του έργου. Μέσα σε λίγους μήνες, δηλαδή, έχουν γίνει βήματα πολύ σημαντικά, που δεν μπόρεσαν να γίνουν εδώ και δεκαετίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter