Μια «ανείπωτη κρίση συνθηκών υποδοχής» περιγράφει στην Κω η μη κυβερνητική οργάνωση «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA), μέλη της οποίας επισκέφθηκαν το νησί στις 18 και 19 Οκτωβρίου.
Όπως περιγράφει σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο, σε μία δομή με χωρητικότητα για 816 άτομα και με 116 κοντέινερ ζουν 3.734 άνθρωποι. Καθώς στο νησί δεν υπάρχει άλλη δομή φιλοξενίας, ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει και εκείνους που ζουν σε αυτοσχέδια παραπήγματα μέσα στο hot-spot αλλά και στα ετοιμόρροπα εγκαταλελειμμένα κτίρια και σκηνές έξω από αυτό. «O σοβαρός υπερπληθυσμός έχει οδηγήσει τις αρχές να χρησιμοποιούν το προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) και ως χώρο διαμονής -υπό περιορισμό ελευθερίας- αιτούντων άσυλο συμπεριλαμβανομένων ευάλωτων ατόμων, γυναικών και οικογενειών», σημειώνει.
«Εκατοντάδες πρόσφυγες», συνεχίζει, «είναι αναγκασμένοι να ζουν σε κατασκευές από χαρτόκουτα και καλάμια και άλλα αυτοσχέδια παραπήγματα έξω και μέσα στο hot-spot σε άκρως επισφαλείς και ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε επαρκή ιατρική και νομική στήριξη». .
«Ζούμε εδώ σαν τα ποντίκια. Ψάχνουμε να βρούμε χαρτόκουτα και καλάμια για να φτιάξουμε ένα μέρος να κοιμηθούμε. Το βράδυ δεν έχει φως. Ψάχνεις να βρεις ελεύθερο χώρο ανάμεσα στους άλλους, ακουμπάς το σώμα σου και προσπαθείς να κοιμηθείς», είπε στην RSA ένα αγγλόφωνος άνδρας από το Καμερούν, ο οποίος ζει εδώ και δύο μήνες σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο έξω από το hot-spot.
Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι ο αριθμός των μεταφορών ευάλωτων προσφύγων από την Κω στην ενδοχώρα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νησιά «είναι σημαντικά μικρότερος δημιουργώντας μία αφόρητη κατάσταση εγκλωβισμού των προσφύγων».
Η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» καλεί τις ελληνικές αρχές να βάλουν τέλος «στην τοξική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης συνθηκών υποδοχής και την παροχή στους αιτούντες διεθνούς προστασίας ασφαλών και αξιοπρεπών συνθηκών όπως ορίζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο». Καλεί, επίσης, τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ «να επιδείξουν αλληλεγγύη και να σταματήσουν τις επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, καθώς ενέχεται σοβαρός κίνδυνος να εκτεθούν σε απαράδεκτες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου και την ενδοχώρα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ