Κτηνοτρόφοι: Με τίποτα δεν δικαιολογούνται οι τιμές στα ράφια

Κτηνοτρόφοι: Με τίποτα δεν δικαιολογούνται οι τιμές στα ράφια

«Υπάρχει θέμα και με το κράτος, την Πολιτεία, δεν υπάρχει λογική για το πώς αυξάνονται τόσο οι τιμές και τα κέρδη που εμφανίζονται» λέει –μεταξύ άλλων- στην κρατική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος.  

Ο ίδιος αναφέρει πως για πρώτη φορά ως Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας δημοσιοποίησαν τις τιμές που ζητούν για να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει με την ακρίβεια στα ελληνικά προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής.

«Οι τιμές στο αγελαδινό γάλα είναι πολύ κάτω από τα 0,60 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα από κάθε εκμετάλλευση, ξεκινούν από τα 0,33 ευρώ ως τα 0,54 ευρώ στις πολύ μεγάλες μονάδες, με μεγάλη παραγωγή», όπως τόνισε, ενώ «στο αιγοπρόβειο γάλα η μέση τιμή το προηγούμενο διάστημα είναι στα 1,54-1,58 ευρώ».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ο κόσμος πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι για ένα κιλό φέτα χρειάζονται περίπου 4 κιλά γάλα», δηλαδή με τις τρέχουσες τιμές ένα κιλό φέτα έχει κόστος γάλακτος λιγότερο από 6,4 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Η φέτα 36% ακριβότερη στην Αθήνα από το Βερολίνο!

Στο γάλα δεν υπάρχει μεσάζοντας

«Η τιμή που εμφανίζεται στο ράφι πραγματικά δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που παίρνει ο παραγωγός, όπως και σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα το τελευταίο διάστημα», συνέχισε ο κ. Μόσχος -αναφερόμενος στην ακρίβεια– προσθέτοντας μάλιστα ότι «στο γάλα δεν υπάρχει μεσάζοντας».

Ωστόσο, «στη φυτική παραγωγή θα δείτε ότι είναι τριπλάσιες οι τιμές, στη ζωική παραγωγή είναι σχεδόν διπλάσιες … οι τιμές αυτές “δεν βγαίνουν” ούτε με τα εξοδολόγια ούτε με τίποτα … υπάρχει θέμα και με το κράτος, την Πολιτεία … δεν υπάρχει λογική για το πώς αυξάνονται τόσο οι τιμές και τα κέρδη που εμφανίζονται», όπως τόνισε.

 

«Εγώ είμαι από το πρωί ως το βράδυ στην παραγωγή και παίρνω μια τιμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος, «έρχεται κάποιος μέσα σε μια στιγμή και παίρνει διπλάσια τιμή … Τι να θεωρήσω; Ότι το δικό τους κέρδος είναι το 50% και το 50% είναι τα έξοδα; Εγώ δηλαδή με πόσο θα πρέπει να δουλέψω, να αντέξω στην παραγωγή 365 ημέρες το χρόνο;».

Η ανακοίνωση του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) μεταξύ άλλων επισημαίνει για τις τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, ότι οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν τους παραγωγούς να μειώσουν τις τιμές τους και προμηθεύονται γάλα δίχως να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος την τιμή. Την ίδια ώρα, ενώ μειώνονται οι τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα οι τιμές ανεβαίνουν «στο ράφι».

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι διεκδικούν οι τιμές πώλησης για την περίοδο 2023-2024 να είναι:

  • τουλάχιστον 1,7 ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα
  • τουλάχιστον 1,15 ευρώ/κιλό για το γίδινο γάλα
  • τουλάχιστον 0,6 ευρώ/κιλό για το αγελαδινό γάλα

«Αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας», όπως προειδοποιεί ο ΣΕΚ.

Διαβάστε επίσης:

Nοσοκομείο Έλενα: Πλήρης διάλυση, χωρίς θέρμανση τα νεογνά, αλλά η διοίκηση θέλει κινηματογραφικές παραγωγές

Χαλκιδική: Σε αυτοσχέδιο ξύλινο σπίτι πέρασε τη νύχτα ο 82χρονος – «Δεν φεύγω από εδώ, δεν έχω να πάω πουθενά» (Video)

Κύρτσος: Τα τρία λάθη του Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Γλυπτά Παρθενώνα: Ερωτήματα για τη θέση του Βρετανικού Μουσείου περί «εποικοδομητικών συζητήσεων»

Νέα επίθεση Σαμαρά στη διπλωματία Μητσοτάκη για τα Ελληνοτουρκικά (Video)

Κασσελάκης για τον 82χρονο που έβγαλαν από το σπίτι του: «Κοινωνική πολιτική» ενός κόμματος που χρωστάει 400 εκατ. ευρώ

Documento Newsletter