Κτηνωδία 
με το κράτος
 προκλητικά απόν

Κτηνωδία 
με το κράτος
 προκλητικά απόν

Πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες 
του Λιμενικού στην υπόθεση του Αντώνη

Πέταξαν ανυπεράσπιστο άνθρωπο στη θάλασσα και τον άφησαν να πνιγεί. Είναι τέτοια η απανθρωπιά τους που όχι μόνο δεν έκαναν κάτι για να τον σώσουν, αλλά απέπλευσαν για τον προορισμό τους λες και δεν είχε συμβεί τίποτε. Ολα αυτά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όπου για ακόμη μία φορά το κράτος ήταν απόν, καθώς η παρουσία του Λιμενικού στο περιστατικό ήταν ανύπαρκτη με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος. Εάν υπήρχε λιμενικός, τότε πολύ πιθανόν να μην είχε συμβεί τίποτε από όλα αυτά και ο 36άχρονος Αντώνης Καρυώτης σήμερα να ζούσε. Δεν υπήρχε όμως, γεγονός που συνεπάγεται εκτός από πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για τους αρμόδιους του Λιμενικού Σώματος, τις οποίες θα πρέπει να αναζητήσει η Δικαιοσύνη. Ολα αυτά την ώρα που φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξουν τα ευρήματα από το «μαύρο κουτί» του πλοίου, το οποίο ήδη εξετάζεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ.

 

Στο μικροσκόπιο 
το «μαύρο κουτί»

Το αποκαλούμενο «μαύρο κουτί» του πλοίου «Blue Horizon», το σύστημα καταγραφής ταξιδιού (VDR), είναι ήδη σύμφωνα με πληροφορίες στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ. Το σύστημα αυτό είναι εγκατεστημένο στη γέφυρα του πλοίου και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία όπως συνομιλίες και ενδοεπικοινωνίες. Από το υλικό θα φανεί εάν είχε ενημερωθεί ο καπετάνιος για το γεγονός ότι ένας άνθρωπος είχε πέσει στη θάλασσα ή όχι, ενώ απαντήσεις θα δοθούν και σε άλλα κρίσιμα ερωτήματα για το περιστατικό.

Την εξέταση του «μαύρου κουτιού» αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον και η οικογένεια του αδικοχαμένου Αντώνη, όπως υπογραμμίζει στο Documento ο δικηγόρος της οικογένειας Απόστολος Λύτρας. Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι οι υπάλληλοι του πλοίου γνώριζαν τι συνέβη.

«Θα πάρουμε αντίγραφα της δικογραφίας και θα δούμε όλο το υλικό που υπάρχει μέχρι στιγμής. Είμαι πολύ περίεργος εάν έχει γίνει κατάσχεση υλικού από το πλοίο, που ονομάζεται media rest, που ουσιαστικά είναι σαν “μαύρο κουτί” όπου υπάρχουν πληροφορίες για το πλοίο και οπτικοακουστικό υλικό. Είμαι πεπεισμένος, με την κοινή λογική, ότι μέσα σε πέντε λεπτά όλοι οι υπάλληλοι του πλοίου γνώριζαν τι έχει συμβεί και παρ’ όλα αυτά δεν πήρε ένας την πρωτοβουλία να επιστρέψει το πλοίο μέσα όταν γνώριζαν ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα, παρά έβαλαν τις μηχανές μπρος και ξεκίνησαν. Μιλάμε για ένα αδιανόητο έγκλημα. Είναι μια γροθιά στο στομάχι κάθε Ελληνα» αναφέρει ο Απ. Λύτρας.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά. Ηδη μέχρι στιγμής έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο στον ύπαρχο που έσπρωξε τον 36άχρονο, ενώ για το αδίκημα της συνέργειας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατηγορούνται ο λοστρόμος και ο αξιωματικός του καταστρώματος. Σε ό,τι αφορά τον καπετάνιο του πλοίου, είναι αντιμέτωπος με το αδίκημα της επικίνδυνης παρέμβασης στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας ποινικές ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν και για τους αρμόδιους του Λιμενικού Σώματος.

Καταρχάς, από το οπτικοακουστικό υλικό που έχει δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει λιμενικός μπροστά στο καράβι κατά την αναχώρησή του από τον Πειραιά. Επίσης, ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα προκύπτει για την αναχώρηση του πλοίου με ανεβασμένο τον καταπέλτη. Αυτό απαγορεύεται ρητά από τον Ευρωπαϊκό Διεθνή Κανόνα για τις διαδικασίες του απόπλου, καθώς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια επιβατών που επιχειρούν να ανέβουν στο πλοίο την τελευταία στιγμή. Οπως έγινε με τον αδικοχαμένο Αντώνη.

 

ΕΔΕ Βαρβιτσιώτη μετά 
την κατάπτυστη δήλωση

Σημειώνεται ότι ήδη διενεργήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση των ευθυνών του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Μετά την παράδοση του πορίσματος ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έδωσε εντολή να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τέσσερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για τους οποίους προκύπτουν ευθύνες, ενώ καρατομήθηκαν ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και ο διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Η καρατόμηση έγινε λίγα 24ωρα μετά την κατάπτυστη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας που εξίσωνε τους θύτες με το θύμα και η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. «Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους, να φέρουν ένα μεροκάματο και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία» είχε τονίσει ο υπουργός Ναυτιλίας, για να ανασκευάσει λίγες ώρες μετά τον σάλο που προκλήθηκε κάνοντας λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση».

Σε κάθε περίπτωση όσα συνέβησαν στον Πειραιά δείχνουν την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στον κρατικό μηχανισμό και εν προκειμένω στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, όταν ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του με αυτό τον τρόπο στο μεγαλύτερο και πιο εμπορικό λιμάνι της χώρας.

Ετικέτες

Documento Newsletter