Κτηνοτρόφοι: Θα ψάχνετε με το …κιάλι ελληνικά αμνοερίφια το Πάσχα!

Κτηνοτρόφοι: Θα ψάχνετε με το …κιάλι ελληνικά αμνοερίφια το Πάσχα!

Με το “κιάλι” θα ψάχνουν φέτος στην περίοδο των εορτών του Πάσχα ελληνικά αμνοερίφια οι καταναλωτές, ενώ η μείωση της παραγωγής γάλακτος σε ποσοστό άνω του 50%, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, πολύ σύντομα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα ράφια, εξέλιξη από την οποία οι παραγωγοί δεν πρόκειται να ωφεληθούν στο ελάχιστο, δήλωσαν Έλληνες κτηνοτρόφοι.

“Ή θα φάνε τα ντουβάρια ή αμφιβόλου ποιότητας κρέατα την περίοδο των εορτών του Πάσχα οι Έλληνες καταναλωτές” τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, σημειώνοντας ότι η παραγωγή αμνοεριφίων καταγραφόταν το 2016 μειωμένη σε ποσοστό 30% έναντι του 2015 και φέτος “αναμένουμε ότι θα υπάρξει επιπλέον συρρίκνωση κατά 15% τουλάχιστον”.

‘Οπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες κτηνοτρόφοι “μπαίνουν μέσα διαρκώς, αφού οι έμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω των 5 ευρώ/κιλό, όταν ο παραγωγός για να έρθει “ίσα βάρκα ίσα νερά”, χωρίς να βγάλει κέρδος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ/κιλό το λιγότερο”. Διευκρίνισε δε, ότι το 10κιλο αρνί στοιχίζει 45 ευρώ στους εμπόρους, ενώ για τον Έλληνα κτηνοτρόφο που το μεγαλώνει, το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 53 ευρώ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος, τόνισε: “μπορώ να αποδείξω με απλά μαθηματικά ότι το κόστος παραγωγής για ένα 10κιλό αμνοερίφιο ξεπερνά τα 90 ευρώ/κεφάλι” και στο πλαίσιο αυτό, αλλά και με βάση τη δεινή κατάσταση των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, “δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι φέτος οι παραγωγοί μας θα βγάλουνε αρνιά στην εγχώρια αγορά”.

Με τη φράση “θα κλάψουμε όλοι”, η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Ελπίδα Σιδηροπούλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελλείψεις ελληνικών αμνοεριφίων στην εγχώρια αγορά θα είναι “πιο αυξημένες από ποτέ φέτος” και πρόσθεσε: “δεν μας έφταναν οι χαμηλές τιμές τα προηγούμενα χρόνια, τώρα και με τις ζημιές που έχουμε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το μόνο που κάνουμε είναι να ταΐζουμε λύκους με τα νεκρά μας ζώα”. Και οι τρεις προαναφερόμενοι συνέστησαν στους Έλληνες καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το κρέας που βάζουν στο τραπέζι τους.

“Όχι” στον ΕΛΓΑ και στα ΠΣΕΑ, άμεση ενίσχυση “τώρα” ζητούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι

Δηλώνοντας κατηγορηματικά την απογοήτευσή τους για τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, περί αποζημίωσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ (όπου υπάρχει απώλεια ζωικού πληθυσμού) και από το εθνικό πρόγραμμα “Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών” -ΠΣΕΑ (όπου υπάρχει καταστροφή υποδομών), οι τρεις κτηνοτρόφοι δήλωσαν χαρακτηριστικά: “προφανώς δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι εμείς μιλάμε για την επιβίωσή μας τώρα”. Πρόσθεσαν ότι “μετά από τρία και πέντε χρόνια η αποζημίωση μέσω των προαναφερομένων οργάνων θα είναι άχρηστη, καθώς δεν θα υπάρχει κτηνοτρόφος να τις πάρει”.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, οι ίδιοι τόνισαν ότι ακόμη και η στοχευμένη ενίσχυση από de minimis δεν αρκεί, αφού όπως εξήγησαν “τα λεφτά είναι πολύ λίγα να καλύψουν τις τεράστιες ζημιές που έχουμε πάθει τόσο σε επίπεδο ζωϊκού κεφαλαίου, όσο και σε υποδομών” (σ.σ. ο κανόνας De Μinimis ορίζει ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση σε μια τριετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ. Ένα ανώτατο όριο 100.000 ευρώ εφαρμόζεται ειδικά για τον τομέα των οδικών μεταφορών. Ο κανόνας de minimis διέπει μεταξύ άλλων και το επενδυτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Ελλάδας, ενώ εφαρμόζεται μόνο στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που είναι απόλυτα “διαφανείς”).

“Οι άνθρωποι του ΕΛΓΑ δεν έχουν ούτε πετρέλαιο να βάλουν στα αυτοκίνητά τους προκειμένου να μπορέσουν να τα κινήσουν και να ξεκινήσουν τις εκτιμήσεις, ενώ σε πολλές περιοχές ακόμη, δεν μπορούν να φτάσουν στις σταβλικές εγκαταστάσεις, λόγω του χιονιά”, είπε η κα Σιδηροπούλου (Σέρρες), προσθέτοντας δε ότι “στο μεταξύ, ζητούν από εμάς να κρατάμε τα νεκρά ζώα στους χώρους μας, για να έρθουν όταν έρθουν να τα δουν και να μας αποζημιώσουν”.

“Ακόμη δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ” υποστηρίζει ο κ.Μόσχος (Καστοριά), προσθέτοντας ότι με βάση τα όσα έχουν κυκλοφορήσει “δεν αποζημιώνονται αποβολές που ξεπερνούν το 35%, ούτε και οι θάνατοι ζώων κάτω των επτά ημερών, τη στιγμή που τεράστια μερίδα ζώων αν καταφέρουν να γεννηθούν πεθαίνουν και στην πρώτη ώρα”. Περαιτέρω, ο ίδιος πρόσθεσε, “είναι ηθική υποχρέωση του υπουργείου να τρέξει τις διαδικασίες. Τόσα χρόνια εμείς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα πληρώνουμε με συνέπεια τα ποσά που οφείλουμε στον ΕΛΓΑ, και μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει δραχμή πίσω”.

Με τη φράση “θέλω φέτος να επιβιώσω” ο κ.Τσέρνιος (Νευροκόπι) επισήμανε: “δεν ποντάρουμε για να επιβιώσουμε ούτε στον ΕΛΓΑ, που υπολειτουργεί, ούτε στα ΠΣΕΑ, που αφορούν σε αποζημίωσή μας μετά από 100 χρόνια, ούτε και στα de minimis. Σε καμία περίπτωση οι προαναφερόμενες αποζημιώσεις δεν μπορούν να καλύψουν το μέγεθος της καταστροφής που έχουμε πάθει”. Ο ίδιος ζήτησε να δοθούν άμεσες ενισχύσεις, όπως έγινε με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θάσου λόγω φωτιάς. “Με 13 ευρώ/κεφάλι στην προβατίνα και 88,4 ευρώ/κεφάλι για την αγελάδα, υπάρχει μια πιθανότητα να μη χάσουμε το ζωϊκό μας κεφάλαιο και να καταφέρουμε να επιβιώσουμε για φέτος” είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή του ο κ. Μόσχος έθεσε τα εξής αιτήματα, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των κτηνοτρόφων από τον χιονιά και τον παγετό: κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τις ζημιές στην παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και άμεσες και 100% αποζημιώσεις στο σύνολο των καταστροφών (εγκαταστάσεις, υποδομές, παραγωγή, κεφάλαιο). Ακόμη, ζήτησε την άμεση κρατική παρέμβαση για εφοδιασμό με δωρεάν-μεταξύ άλλων- ζωοτροφές και φάρμακα, στα αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, να καλυφθούν οι απώλειες από τις περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις και κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα. Ζήτησε δε τη μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ, δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

Σε ανακοίνωσή τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ) ξεκαθαρίζουν ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι της περιοχές δεν προτίθενται να μετατρέψουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις σε “νεκροτομεία” και ζήτησαν άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο να ενεργοποιήσει όλα τα μέτρα στήριξης για αγορά ζωοτροφών, απώλειας παραγωγής και εισοδήματος, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, με την ανακοίνωσή τους ζήτησαν το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια, να προχωρήσουν σε πάγωμα, για εύλογο χρονικό διάστημα, των υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικές εισφορές) και τράπεζες. Επίσης, ζήτησαν την κάλυψη των απωλειών στο ζωικό κεφάλαιο λόγω ανωτέρας βίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να μην προκύψουν προβλήματα ποινών στην καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου.

Τονίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας σε συνάντησή του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του επισήμανε ότι κρίνεται επιτακτική η αποζημίωση των κτηνοτρόφων για απώλεια παραγωγής μέσω προγραμμάτων για έντονα καιρικά φαινόμενα όπως είχαν δοθεί και στο παρελθόν (de minimis), καθώς επίσης και την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που πέθαναν τα ζώα τους από την θεομηνία μέσω του ΕΛΓΑ.

Ετικέτες

Documento Newsletter