Μια κρυμμένη «βόμβα» βρίσκεται στα θεμέλια της οικονομίας, που κάνει ακόμη και τη ΝΔ να αντιταχθεί στο ακροδεξιό DNA της. Μέχρι και ο Αδωνης Γεωργιάδης ξεκίνησε να τσιρίζει «μετανάστες, αδέρφια μας» διεξάγοντας συνομιλίες με τον αρμόδιο υπουργό του Πακιστάν για την εισαγωγή αλλοδαπών εργαζομένων. Είναι μια «βόμβα» που τοποθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και απειλεί με την έκρηξή της να τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Τρίζει ο κλάδος των κατασκευών
Την τετραετία 2019-23 πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν αναλάβει δημοπρατούμενα έργα ύψους 14 δισ. ευρώ σε ένα πρόγραμμα ύψους 15 δισ. ευρώ. Για να εκτελεστεί αυτό το πρόγραμμα απαιτείται προσωπικό. Ο κατασκευαστικός κλάδος αυτήν τη στιγμή εμφανίζει έλλειμμα 200.000 θέσεων εργασίας. Εντοπίζεται πρόβλημα τόσο στην εξεύρεση μηχανικών όσο και στον εντοπισμό εργαζομένων που θα απασχοληθούν στις ειδικότητες αιχμής (π.χ. χειριστές μηχανημάτων) αλλά και ανειδίκευτων.
Αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος που αυτές οι εταιρείες εμφανίζουν ανεκτέλεστο έργο της τάξης των 12-13 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης πιέζουν για την υλοποίηση των ενταγμένων έργων.
Μαύρη τρύπα από τη ζουγκλοποίηση
Οι κενές θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά μέρα τη μέρα γιγαντώνονται. Είναι η πολιτική μείωσης των μισθών (έμμεσης και άμεσης) που ασκεί από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της πρωθυπουργίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εξαπτέρυγα τους Γιάννη Βρούτση, Κωστή Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργιάδη, που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα.
Ηταν ο Γ. Βρούτσης που άμεσα κατήργησε στην πράξη κάθε κρατική εποπτεία στην αγορά εργασίας με συνέπεια τη νέα ζουγκλοποίησή της και την άρση των προστατευτικών διατάξεων για την υγιεινή και ασφάλεια των μισθωτών. Ετσι επικράτησαν η άρνηση πληρωμής υπερωριών, αφού ουδείς ελέγχεται, και η δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων – χρονιά-ρεκόρ το 2023 με τουλάχιστον 53 νεκρούς έως τώρα.
Ηταν ο Κ. Χατζηδάκης που έφερε το ελαστικό οκτάωρο, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ετήσιες αποδοχές αλλά και να αυξηθεί η κούραση των εργαζομένων αφού εργάζονταν και μάλιστα τζάμπα (έναντι ρεπό σε επόμενο διάστημα) δέκα με δώδεκα ώρες ημερησίως. Ολα αυτά βέβαια προστέθηκαν στα «μνημονιακά ανδραγαθήματα». Το 2009 το μέσο εισόδημα των εργαζομένων ήταν περίπου 1.420 ευρώ (μεικτά) και μειώθηκε στα 1.040 ευρώ (μεικτά) καταγράφοντας βουτιά 27% το 2023.
Πλέον η ελληνική αγορά εργασίας ασφυκτιά κάτω από το βάρος των κενών θέσεων. Αυτό από τη μια αφήνει κενά στην παραγωγική διαδικασία, δηλαδή τα προϊόντα μένουν αμάζευτα. ? Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), μόνο ο ξενοδοχειακός κλάδος εμφάνισε 53.000 κενές θέσεις εργασίας το 2023. Στο σύνολο του τουρισμού ξεπερνούν τις 100.000. Αν προσθέσουμε την εστίαση, φτάνουμε στις 200.000.
Στον πρωτογενή αγροτοδιατροφικό τομέα οι κενές θέσεις σε εργάτες γης ξεπερνούν τις 300.000. ? Ο πρόεδρος της Ενωσης Σουπερμάρκετ Αριστοτέλης Παντελιάδης έχει αποκαλύψει ότι από τον κλάδο λείπουν 8.000 εργαζόμενοι.
Στην πράξη οι Ελληνες μισθωτοί «απέχουν» από τις βαριές εργασίες καθότι δεν τους συμφέρει η εργασία σε αυτές. Πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομιμοποιεί μετανάστες ώστε να μπορέσει η αγορά να ανασάνει. Είναι προφανές ότι αυτό συνιστά μονόδρομο. Αλλωστε όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες στους μετανάστες στηρίχτηκαν για να αναπτυχθούν. Η ΝΔ έρχεται αντιμέτωπη με τον αποκρουστικό εαυτό της, είτε αυτός είναι ο ακροδεξιός που αποστρέφεται τους μετανάστες είτε ο νεοφιλελεύθερος που κονιορτοποιεί τους μισθούς, για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη των μεγάλων παικτών της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος θα το πληρώσουν η ελληνική οικονομία και κοινωνία.