Κρυφτούλι με την εποπτεία

Κρυφτούλι με την εποπτεία

Από την περασμένη Πέμπτη στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν… Πανηγυρίζουν επειδή στο Eurogroup λήφθηκε η πολιτική απόφαση για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο. Στην πράξη εξουσιοδοτήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανάψει το πράσινο φως για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς μετά τις 20 Αυγούστου. Η κυβέρνηση και τα πετσωμένα ΜΜΕ υπερτονίζουν τις δάφνες για την έξοδο και κρύβουν κάτω από το χαλί το «μαστίγιο» του Eurogroup και της Κομισιόν για όσα πράττει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ηδη η Κομισιόν έχει στοχεύσει την Ελλάδα και την απειλεί με παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο αν δεν αποπληρωθούν οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες προμηθευτές του δημοσίου. Είναι ένα αγκάθι που διέπει κάθε αξιολόγηση, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ήδη από το φθινόπωρο του 2020 να κάνει λόγο για κρυφό δανεισμό συνολικού ποσού άνω των 2,3 δισ. ευρώ.

Επιστολή-τελεσίγραφο

Πριν από ένα μήνα περίπου με επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών η Κομισιόν απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη χώρα μας για τη σωστή εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας η οποία αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες προμηθευτές, καθώς δεν εξοφλούνται εντός μηνός (ή 60 ημερών για τα νοσοκομεία) όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πολιτική του μπαταχτσή που έχει υιοθετήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις, μειώνει τη ρευστότητά τους, εμποδίζει την ανάπτυξή τους και περιορίζει την ανθεκτικότητά τους και την ικανότητά τους να γίνουν πιο πράσινες και ψηφιακές.

Δόθηκε λοιπόν προθεσμία δύο μηνών προκειμένου η Ελλάδα να αποστείλει τις θέσεις της έναντι των επιχειρημάτων της Κομισιόν. Αν παρέλθει η προθεσμία ή τα όποια επιχειρήματα δεν πείσουν, τότε είναι ανοικτός ο δρόμος για την παραπομπή της χώρας μας στο δικαστήριο της ΕΕ.

Δεν είναι ώρα πανηγυρισμών

Πλέον η Κομισιόν έχει εξουσιοδοτηθεί από το Eurogroup προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Ας μην ξεχνάμε ότι κυρίως η Ολλανδία και η Γερμανία εγείρουν πλείστα όσα ερωτήματα για το αν πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, ειδικά στο περιβάλλον που διαμορφώνουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση πληθωρισμού. Ηδη ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει ακόμη δρόμο να διανύσει μέχρι να γίνει αποδεκτή ως ισότιμη με τους υπόλοιπους της ευρωζώνης. Κι αυτή η φράση δείχνει τι μας περιμένει.

Μία από τις δεσμεύσεις για την έξοδο αφορά το ότι για τα όποια μέτρα υιοθετούνται πρέπει να έχει εξευρεθεί δημοσιονομικός χώρος. Αν σ’ αυτό συνυπολογίσουμε ότι αν δεν υπάρξει κοινή πολιτική της ΕΕ στο ενεργειακό η απόφαση κάθε χώρας θα βαρύνει τον δικό της προϋπολογισμό, καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η πολιτική υπέρ των καρτέλ που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σφίξει σε επίπεδο ασφυξίας τον βρόχο γύρω από τον λαιμό της κοινωνίας (το 70% του πληθωρισμού επιμερίζεται σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα) και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι το ενεργειακό κόστος θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και το 2023, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν πρέπει να αποτελεί λόγο πανηγυρισμών αφού ουδέν αλλάζει!

Documento Newsletter