«Κρυφτό» τέλος για Καραμανλή: Στην Επιτροπή Θεσμών μετά τις κυβερνητικές πιέσεις – Νέες μεθοδεύσεις συγκάλυψης από Μαξίμου

«Κρυφτό» τέλος για Καραμανλή: Στην Επιτροπή Θεσμών μετά τις κυβερνητικές πιέσεις – Νέες μεθοδεύσεις συγκάλυψης από Μαξίμου

Σταματά το κρυφτό ο Κώστας Καραμανλής μετά τον σάλο για τη φυγάδευσή του από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με ευθύνη της κυβέρνησης.

Δείτε επίσης: Τραγωδία στα Τέμπη: Στην Επιτροπή Θεσμών φέρνει τον «εξαφανισμένο» Καραμανλή ο ΣΥΡΙΖΑ

O πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών τηλεφώνησε στον Κ. Τασούλα και του είπε πως «θέτει εαυτόν στη διάθεση της Βουλής», λες και όλα τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας καλούν τον πρόεδρο της Βουλής για να επισημάνουν το αυτονόητο.

Όλως τυχαίως, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του τηλεφωνήματος, κατέστη γνωστό ότι τα μέλη της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών κατέθεσαν αίτημα για να κληθούν οι πρώην υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Σπίρτζης, ο Κ. Καραμανλής και ο Γιώργος Γεραπετρίτης προκειμένου να ενημερώσουν για την «εξέλιξη των έργων της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση – σηματοδότηση».

Μόλις τη Δευτέρα ο κ. Τασούλας είχε παραμερίσει την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για σύγκληση της εν λόγω Επιτροπής. Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα η Διάσκεψη είχε ομοφωνήσει στην ανάγκη να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών, με βάση σχετική πρόταση που είχε καταθέσει η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

Ωστόσο, ο κ. Τασούλας προτίμησε προστατέψει τον κ. Καραμανλή, με τις κυβερνητικές πιέσεις να εντείνονται προς τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου τόσο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών όσο και στον ΣΚΑΪ. Από το πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να εξαιρεθεί το πρωτοσέλιδο «Απογευματινής», το οποίο μιλά για εμφάνιση Καραμανλή στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Μπορεί ως προς την Επιτροπή να έπεσε εντελώς έξω η συγκεκριμένη εφημερίδα, αλλά αποτυπώνει τις προθέσεις του Μαξίμου να σπάσει επιτέλους τη σιωπή του ο πρώην υπουργός.

Επί της ουσίας πρόκειται για μία σικέ πολιτική πρωτοβουλία του Κ. Καραμανλή, ο οποίος ενέδωσε στις κυβερνητικές πιέσεις για να βγει και να μιλήσει. Αυτό αποδεικνύεται από τον συντονισμό των ενεργειών της πλειοψηφίας, αφού αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του τηλεφωνήματος ανακοινώθηκε η επιστολή των μελών της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών. Κοντολογίς, αυτό που ήθελε να αποφύγει το κυβερνητικό επιτελείο ήταν να δώσει την εντύπωση ότι ο κ. Καραμανλής «σέρνεται» με το ζόρι στη Βουλή. Όμως, οι άτσαλοι χειρισμοί δεν μπόρεσαν να κρύψουν την αλήθεια.

«Να κληθεί ο Χατζηδάκης»

Σχετική δήλωση έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Γιώργος Κατρούγκαλος, στην οποία μεταξύ άλλων ζητά να κληθεί στην Επιτροπή, ο κ. Χατζηδάκης, «ο πρώτος που υπέγραψε σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, την 10005/2007».

Αναλυτικά η δήλωση: 

«Η Νέα Δημοκρατία, μετά την προφανή κατακραυγή για την προσπάθεια συγκάλυψης, άλλαξε εκούσα-άκουσα και για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες τη στάση της για την διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη. Χθες, στην Διάσκεψη των Προέδρων, είχε υπαναχωρήσει από την ομόφωνη θέση όλων των κομμάτων να καλέσει η Επιτροπή Θεσμών όλους τους εμπλεκόμενους στην τραγωδία, παραπέμποντας στις καλένδες τη σύγκληση της λόγω, τάχα, αδυναμίας συμφωνίας ως προς το ποιος θα κληθεί. Σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία, όχι με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής, αλλά κάνοντας χρήση της διάταξης του Κανονισμού που επιτρέπει στους βουλευτές να τη συγκαλούν, με αίτημα των δύο πέμπτων, ζητά να κληθούν σε ακρόαση οι υπουργοί που είχαν εμπλοκή με τη σύμβαση 717/2004 για την τηλεδιοίκηση.

Η Βουλή πράγματι πρέπει να διερευνήσει την πολύπαθη σύμβαση. Αλλά όχι μόνο αυτήν. Η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή συνεχίζει την προπαγανδιστική τακτική να μετακινηθεί η συζήτηση απο τις πραγματικές ευθύνες της κατάρευσης της λειτουργίας του ΟΣΕ . Όλα τα αίτια και οι υπαίτιοι της τραγωδίας πρέπει να έρθουν στο φως, τίποτα να μην μείνει στο σκοτάδι. Η διάλυση των διαδικασιών, των δομών και η αποψίλωση του προσωπικού του Οργανισμού, η κατάργηση κάθε δικλείδας ασφαλείας που μέχρι το 2019 απέτρεπαν μετωπική σύγκρουση τρένων.

Γι’αυτό πρέπει, όπως ήδη έχουμε ζητήσει, να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών, δηλαδή και οι υφυπουργοί, που είχαν στις αρμοδιότητες τους τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, όπως και ο Γενικός Γραμματέας. Πρέπει να κληθεί ο κ. Χατζηδάκης, ο πρώτος που υπέγραψε σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, την 10005/2007. Πρέπει να κληθεί η προηγούμενη και νέα διοίκηση των εταιριών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train και, φυσικά, οι Πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των οποίων οι έγκυρες προειδοποιήσεις είχαν τόσο ανεύθυνα αγνοηθεί.

Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε: ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε εμείς θα ανεχθούμε οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης, διάχυσης και συσκότισης των ευθυνών.»

Documento Newsletter