Κρυφτό ευθυνών και ομολογία αναλγησίας για τη μελέτη Τσιόδρα

Κρυφτό ευθυνών και ομολογία αναλγησίας για τη μελέτη Τσιόδρα

Την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει πειστικές απαντήσεις για τον παραλήπτη της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα επιβεβαίωσε με την εμφάνισή του πρωθυπουργός, καταφέρνοντας όχι μόνο να ρίξει λάδι στη φωτιά του ζητήματος των ημερών με ένα αποκαλυπτικό… σαρδάμ του, να συμβάλλει στην αποδόμηση της επιστημονικής επάρκειας του στενού του συνεργάτη, αλλά να φύγει από τη Βουλή βαρύτατα εκτεθειμένος για το θέμα και υπό το βάρος του αιτήματος για εκλογές.

Το αποτυχημένο πρωθυπουργικό κρυφτό συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για τον παραλήπτη της μελέτης του καθηγητή και επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμοξιωλόγων Σωτήρη Τσιόδρα και του καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρου Λύτρα, συνδυάζοντας στην ομιλία του το σύνολο των διαδοχικών «γραμμών άμυνας» που είχαν δοκιμάσει τα κυβερνητικά του στελέχη τις προηγούμενες ημέρες, στην προσπάθειά τους να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Μέχρι σήμερα, οι θέσεις «άμυνας» της κυβέρνησης απέναντι στα εκκωφαντικά ερωτήματα που βαρύνουν το Μέγαρο Μαξίμου, έχει επιλέξει να κινηθεί διαδοχικά στην αποσιώπηση της μελέτης, στην άρνηση πως την γνωρίζει, στην επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του και στην απαξίωση της ίδιας της μελέτης.

Σε αυτή την πεπατημένη κινήθηκε και ο πρωθυπουργός το Σάββατο, επιχειρώντας εξ αρχής να υποβαθμίσει το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας «σκόνη που σηκώθηκε με τη μελέτη» την αντιπαράθεση που έχει προκύψει και τα ερωτήματα των πολιτών. Ξεκινώντας όμως από τη θέση που πρώτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκαινίασε την περασμένη Πέμπτη, πως «ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε κανένας συνεργάτης στο Μέγαρο Μαξίμου παρέλαβε τη μελέτη», ο Κ. Μητσοτάκης κατάφερε να προκαλέσει νέα ερωτήματα και αμηχανία, ακόμα και στους βουλευτές του.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην κριτική για τη μελέτη, έκανε λόγο για «δεδομένα τα οποία πρώτος εγώ επικαλούμαι εδώ και πολλούς μήνες. Πολύ νωρίτερα, από τη δήθεν… από την παράδοση της μελέτης του κυρίου Τσιόδρα και του κυρίου Λύτρα στο Μέγαρο… στην κυβέρνηση… Όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, διότι τη μελέτη αυτή ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας» είπε, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις στο ακροατήριο, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «όμως είχαμε συζητήσει».

Με αυτή του την αναφορά, ο Κ. Μητσοτάκης όχι μόνο προδίδει πως η μελέτη είχε παραδοθεί στην κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά παραδέχεται πως τουλάχιστον το περιεχόμενο της μελέτης είχε συζητηθεί από τον ίδιο, χωρίς όμως να αποκαλύψει με ποιον συνομιλητή άρα και πιθανό παραλήπτη. Ουσιαστικά, παρότι παρακάτω ανέφερε πως «στην προηγούμενή μου ομιλία δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση», ο ίδιος ομολόγησε πως ο εξωφρενικός ισχυρισμός πως «δεν έχω ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα» έγινε από τον ίδιο αφού είχε λάβει γνώση του περιεχομένου της μελέτης, προδίδοντας έτσι την «ανάγνωση» που επεφύλαξε σε αυτή το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκ πρώτης, η παραπάνω αναφορά μοιάζει να αδειάζει τον σκιώδη υπουργό Υγείας και στενότατο σύμβουλό του, Άκη Σκέρτσο, που μόλις εχθές το βράδυ δήλωσε κατ’ επανάληψη πως «δεν την γνωρίζαμε» τη μελέτη, χαρακτηρίζοντας το ερώτημα ως «αδιάφορο». Ωστόσο, η διάσταση αυτή ήταν η μόνη που τήρησε από τον πρώην γραμματέα του ΣΕΒ, αφού ως ευρήματα δέχθηκε αυτά που ανέγνωσε ο υπουργός Επικρατείας την Παρασκευή, ότι όταν δέχεται μεγαλύτερο φόρτο το Σύστημα Υγείας είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, καθώς και ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο στο ΕΣΥ.

«Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ» ήταν η έτερη θέση απαξίωσης που έλαβε ο πρωθυπουργός. Επέτεινε έτσι το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις του με τον καθηγητή Τσιόδρα, δεδομένης της «δυσαρέσκειας» του ίδιου που διέρρευσε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για τις απαξιωτικές αναφορές Σκέρτσου-Γκάγκα-Μαγιορίνη.

Η τρίτη δέσμη απόκρουσης της έντονης κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση για τη μελέτη στόχευσε στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα στον χώρο της Υγείας, ακολουθώντας την γραμμή του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αδ. Γεωργιάδη πως «αν μας προκαλέσετε θα βρούμε μελέτες αντίστοιχες και επι ΣΥΡΙΖΑ». Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε πως και ο ίδιος πιστεύει πως η έντονη ανησυχία που έχει προκαλέσει στην κοινωνία το μεγάλο ποσοστό πολιτών που χάνουν τη ζωή τους χωρίς να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη, μπορεί να καμφθεί με την παράθεση συγκριτικών στοιχείων με τα χρόνια προ πανδημίας.

Με λίγα λόγια, κατά την εμφάνισή του ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν κατάφερε να σβήσει τη φωτιά που έχει ανάψει η μελέτη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά μάλλον κατάφερε να εντείνει την κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησής και του επιτελείου του. Ο ίδιος επικεντρώθηκε να βγάλει εαυτόν από το κάδρο, αφήνοντας στη σκιά τους συνεργάτες του, την ηγεσία Κικίλια του υπουργείου Υγείας αλλά και τον ίδιο τον καθηγητή Τσιόδρα. Εάν κανείς προσθέσει και το αίτημα για εκλογές, που για πρώτη φορά κατατέθηκε δημόσια από την αξιωματική αντιπολίτευση, φαίνεται πως η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ξεφύγει από την αντιπαράθεση που ξέσπασε για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου και την επίμαχη μελέτη μάλλον είχε αντίστροφα αποτελέσματα.

Το εάν για να τα ισοφαρίσει αρκούν τα ημίμετρα με ορίζοντα τον Δεκέμβριο που ανακοίνωσε την οικονομία, μοιάζει με ένα ερώτημα για το οποίο φαίνεται πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μελέτη.

Documento Newsletter