Κρύφτηκε πίσω από την Κλιματική Αλλαγή και στο διεθνές ακροατήριο ο Μητσοτάκης

Κρύφτηκε πίσω από την Κλιματική Αλλαγή και στο διεθνές ακροατήριο ο Μητσοτάκης

Μία ακόμη απόδειξη για το πόσο εκτεθειμένη είναι η κυβέρνησή του αλλά και η χώρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και του επιτελικού κράτους προσέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, καθώς σε ερωτήματα για τις ευθύνες του, κρύφτηκε και πάλι πίσω από την Κλιματική Αλλαγή.

Ως «επιχείρημα υπεράσπισης» για την τραγική ανεπάρκεια της κυβέρνησής του συνεχίζει να χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κλιματική Αλλαγή, καθώς μετά από την προ ημερών προκλητική παρουσία του στη Βουλή, και την… λακωνική αναφορά του από βήματος ΟΗΕ, έκανε ξανά το ίδιο και σε συνέντευξη που κλήθηκε να παραχωρήσει στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα που δέχθηκε ήταν κόλαφος για την εικόνα της χώρας μετά από ένα ακόμα καταστροφικό καλοκαίρι, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί στην αρχή να αποφύγει το ερώτημα.

«Έκανε πολλή ζέστη στην Ελλάδα, έκανε πολλή ζέστη σε όλη τη Μεσόγειο φέτος. Μιλάω με ανθρώπους στη Σκανδιναβία και πιστεύουν ότι θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από αυτό. Πιστεύουν ότι οι άνθρωποι δεν θα θέλουν πλέον να ταξιδεύουν σε μέρη όπως η Ελλάδα, αν έχει 45 βαθμούς και έχουν ξεσπάσει φωτιές. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι, μακροπρόθεσμα, η πορεία του ελληνικού τουρισμού, εφόσον πρόκειται να δούμε την κλιματική αλλαγή να μένει μαζί μας για καιρό;» ήταν το ερώτημα που δέχθηκε αρχικά, με την απάντησή του να μην κάνει την παραμικρή αναφορά στις πυρκαγιές.

«Διαφωνώ με αυτή την υπόθεση. Ο κόσμος εξακολουθεί να απολαμβάνει τη ζεστή Μεσόγειο και θέλει να έρχεται στη Μεσόγειο, και ειδικότερα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επειδή του αρέσει να περνάει χρόνο στην παραλία. Αν μη τι άλλο, θα έλεγα ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία ευκαιρία ώστε να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο» είπε στον… κόσμο του ο Κυρ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας να επιχειρηματολογεί για την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

«Μπορεί να κάνει ζέστη όταν έρθει κάποιος στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά πάντα θα έχουμε αρκετούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών. Τώρα, όμως, έχουμε και περισσότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ή τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τις πόλεις μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» ανέφερε στη συνέχεια, για να καταλήξει:

«Η επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου αποτελούσε πάντα σημαντική προτεραιότητα για εμάς. Εκτιμώ, Guy, ότι θα υπάρξουν περισσότεροι άνθρωποι που, αν τους δοθεί η επιλογή, θα επιλέξουν να μην κάνουν τις διακοπές τους τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, όχι μόνο επειδή ενδέχεται να κάνει πολλή ζέστη, αλλά επειδή έχει παρά πολύ κόσμο. Για εμάς, πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να διευρύνουμε την τουριστική μας περίοδο και επίσης να προωθήσουμε νέους προορισμούς, στην ηπειρωτική χώρα, που θα μπορούν να εξερευνήσουν επισκέπτες. Θα περάσει ακόμα λίγος καιρός μέχρι οι σκανδιναβικές παραλίες, της Δανίας ή της Σουηδίας, να ανταγωνιστούν τις ελληνικές παραλίες. Δεν βλέπω να συμβαίνει αυτό σύντομα».

Ακολούθως, ο δημοσιογράφος επέμεινε στο ερώτημα του, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται κριτική για την διαχείριση της καταστροφής.

«Θα τους μεταφέρω αυτό το μήνυμα την επόμενη φορά που θα τους δω. Δεχτήκατε, ωστόσο, κάποια κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε τις πυρκαγιές φέτος. Ποια διδάγματα αντλήσατε;» τον ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον Κυρ. Μητσοτάκη όχι μόνο να υποβαθμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά να σπεύδει να… πουλήσει και στο διεθνές ακροατήριο το 112.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και ήρθε για να μείνει. Πάντα είχαμε πυρκαγιές στη Μεσόγειο, αλλά φέτος είχαμε ιδιαίτερα έντονες πυρκαγιές. Είχαμε επίσης πρωτοφανείς πλημμύρες. Είναι πολύ σαφές ότι πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή. Αυτό υποστηρίζω, βεβαίως, και στις επαφές μου με Ευρωπαίους συναδέλφους. Ξοδεύουμε τρισεκατομμύρια ευρώ για τον μακροπρόθεσμο μετριασμό των επιπτώσεων, δικαίως, θέλουμε να είμαστε ηγέτες στην μετάβαση που συνδέεται με το κλίμα. Ωστόσο, πρέπει επίσης να στηρίζουμε τους ανθρώπους όταν χάνουν τα προς το ζην, τις κατοικίες τους, ως αποτέλεσμα των κλιματικών καταστροφών τού σήμερα. Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, φτάνοντας στο σημείο να συγκρίνει και πάλι την κατάσταση στη χώρα με αυτή του Μάουι.

«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, έχουμε το «112», έναν αριθμό έκτακτης ανάγκης τον οποίο έχουμε χρησιμοποιήσει με μεγάλη επιτυχία για προληπτικές απομακρύνσεις ανθρώπων και για να διασφαλίσουμε ότι θα σωθούν ζωές. Αυτό είναι κάτι, για παράδειγμα, που δεν υπήρχε στο Μάουι. Όταν κοιτάζω την καταστροφή στο Μάουι, είναι τόσο οδυνηρό, γιατί είχαμε ζήσει παρόμοιες καταστροφές πριν από πέντε χρόνια. Όμως μάθαμε από αυτές και σήμερα χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με πιο έξυπνους τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές» κατέληξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσφέροντας μία ακόμη επιβεβαίωση της αλαζονείας και της αδυναμίας του να κατανοήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη διεθνή εικόνα της χώρας.

Διαβάστε σχετικά: «Κανονικοποιημενες σχέσεις» με την Τουρκία παρουσίασε ο Μητσοτάκης στον ΟΗΕ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter