Κρύβουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Κρύβουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Παίζουν με τη ζωή μας, δανείζονται ενόψει lockdown και μειώνουν τις δαπάνες για την υγεία το 2021

Στο δίπολο δημόσια υγεία – οικονομία η κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά. Στην πραγματικότητα παίζει με τη ζωή των πολιτών αφού από τη μία όσα μέτρα έλαβε, αλλά κυρίως όσα έπραξε στον τουρισμό και στα σχολεία, έχουν προσδώσει πυραυλοκίνητη ενέργεια στην αύξηση των κρουσμάτων Covid-19. Από την άλλη, οι επιλογές της στην οικονομία πληγώνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τα μηνύματα δε που έρχονται από την παγκοσμιοποιημένη οικονομία μόνο τρόμο προκαλούν.

Δανεικά αλλά όχι αγύριστα

Η λύση του δανεισμού δεδομένης της στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μοιάζει με σωσίβιο στην παρούσα κατάσταση. Το γεγονός ωστόσο ότι το δανειζόμενο χρήμα δεν κατευθύνεται στην πραγματική οικονομία αλλά στις τσέπες των λίγων (ούτε στο 20% των επιχειρήσεων δηλαδή) δημιουργεί μαύρη τρύπα που στο μέλλον θα καταπιεί την Ελλάδα. Hδη ο λόγος του ΑΕΠ προς το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 200% και οδεύει ολοταχώς προς το 220% (θα κριθεί στο τέλος του 2020 με βάση την πτώση του ΑΕΠ). Το αξιόχρεο λοιπόν έχει απεμποληθεί και όταν οι πλάτες της ΕΚΤ αποσυρθούν ο «μουτζούρης» θα πληρωθεί από την κοινωνία.

Η κατάσταση στην… Εσπερία μάλλον πρέπει να χαρακτηριστεί βορβορώδης. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει λόγω κορονοϊού την πιστοληπτική ικανότητα Βρετανίας και Γαλλίας. Στη Γερμανία εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες πτωχεύσεις και για το ότι έως το 25% των επιχειρηματικών δανείων θα μπει στην κατάσταση των «μη εξυπηρετούμενων».

Η ελληνική κυβέρνηση και ενόψει lockdown στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη καταφεύγει εκ νέου σε δανεισμό. Εως και ο μέχρι προ ολίγων ημερών «χαρωπός και αισιόδοξος» διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας που πήγαινε χέρι χέρι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη άρχισε να ανακρούει πρύμναν στις προβλέψεις, εισερχόμενος στην κατηγορία των προβληματισμένων. Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του παραδέχτηκε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έντονης αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα η ύφεση να κινδυνεύει να ξεπεράσει κατά πολύ το δυσμενέστερο σενάριο της ΤτΕ.

Το μέτωπο της υγείας

Από τη στιγμή που έχουμε αφεθεί στη δίνη του κορονοϊού πρέπει να δούμε τι συμβαίνει εκεί, καθώς η δημόσια υγεία θα προσδιορίσει και την οικονομία. Η λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει τις κυβερνητικές επιλογές είναι «τραγέλαφος». Από το ποδόσφαιρο, στο οποίο ανακοινώθηκε το ολιγόωρο άνοιγμα των θυρών στους φιλάθλους, μέχρι το τοπικό lockdown στην Κοζάνη, όπου τα σχολεία θα λειτουργούσαν κανονικά, οι κυβερνητικές αποφάσεις πάσχουν στο θέμα της σοβαρότητας. Ετσι η κυβέρνηση αλλά και οι στρατευμένοι λοιμωξιολόγοι ανακοινώνουν κάθε μέρα:

  • Αριθμό κρουσμάτων ο οποίος δεν εισφέρει το παραμικρό, δεδομένου ότι εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται.
  • Αριθμό διασωληνωμένων και επιχειρείται να δοθεί η εικόνα επαρκούς αριθμού ΜΕΘ, με τον πρωθυπουργό να εγκαινιάζει διαρκώς κλίνες σε ΜΕΘ. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι κλίνες θα λειτουργήσουν σε δόσεις ή δεν θα λειτουργήσουν καθόλου καθώς δεν υπάρχει προσωπικό. Ακόμη και αυτές που θα λειτουργήσουν, τούτο θα καταστεί δυνατό με μετακίνηση υγειονομικού προσωπικού από άλλες υγειονομικές μονάδες, αποδυναμώνοντας άλλους τομείς (καρδιολογικό, πνευμονολογικό κ.ά.) του ήδη αποδυναμωμένου ΕΣΥ. Οι υπάρχουσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού είναι ελάχιστες, κατά κύριο λόγο συμβασιούχοι και μάλιστα όχι ιατρικό προσωπικό. Οπως έχει καταγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ, 80 κλίνες ΜΕΘ ανά την επικράτεια δεν λειτουργούν, ενώ σε νοσοκομεία της περιφέρειας καταγγέλλεται ότι ηλικιωμένοι πεθαίνουν από Covid-19 λόγω αδυναμίας νοσηλείας τους σε ΜΕΘ.
  • Αριθμό θανάτων, οι οποίοι αυξάνονται ραγδαία καθώς καθημερινά προστίθενται νέα θύματα του κορονοϊού και της κυβέρνησης.

Οι μισές αλήθειες

Ωστόσο υπάρχει κάτι που δεν μας ανακοινώνουν… Είναι αυτή η μισή αλήθεια που θα έκανε τη διαφορά.

Δεδομένου ότι τα κρούσματα εξαρτώνται από τον αριθμό των τεστ (έτσι προσπαθούν να πείσουν ότι δεν έφταιγε ο αλλοδαπός τουρισμός για την έκρηξη των κρουσμάτων, αφού δεν έκαναν τεστ το καλοκαίρι στα νησιά), το κρίσιμο μέγεθος που αποκρύπτουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και οι «στρατευμένοι» στην επικοινωνία είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι πληροφορίες μιλούν για άνω των 800 εισαγωγών, ενώ στις αρχές της εβδομάδας κυμαίνονταν περίπου στις 720. Εξ αυτών περισσότεροι από 240 συγκαταλέγονται στους βαριά πάσχοντες, ενώ όσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) ξεπερνούν οριακά τους 100 (δεν είναι μόνο οι διασωληνωμένοι αλλά και όσοι χρήζουν αναπνευστήρα).

Μειώνουν τις δαπάνες

Σε όλα αυτά υπάρχει και κάτι που προκαλεί οργή. Γιατί επέβαλε μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού η κυβέρνηση Μητσοτάκη την περασμένη άνοιξη; Τότε δήλωναν ως κυρίαρχη αιτία τον χρόνο για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Μέχρι τώρα έχουν κάνει ελάχιστα και σκοπεύουν να κάνουν ακόμη λιγότερα. Η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες υγείας για το 2021! Αναλυτικότερα, στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού 2021 που έχει κατατεθεί, στο σκέλος εξόδων που αφορά το ισοζύγιο νοσοκομείων – πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) για το 2020 έχουν αναγραφεί δαπάνες συνολικού ύψους 2,725 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 οι δαπάνες μειώνονται σε 2,704 δισ. ευρώ!

Καθίσταται προφανές ότι για τον Κυρ. Μητσοτάκη η προάσπιση της δημόσιας υγείας στον καιρό της πανδημίας (ειρήσθω εν παρόδω, ο προϋπολογισμός του 2020 ψηφίστηκε στο τέλος του 2019, τότε που δεν υπήρχε υποψία για την πανδημία) θα γίνει με μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός υποσχόταν 4.000 μόνιμες προσλήψεις στην υγεία αλλά αυτές δεν αποτυπώνονται σε κανένα σημείο του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter