Κρούσμα θετικό, δείγμα αρνητικό

Κρούσμα θετικό, δείγμα αρνητικό

Πώς απαντά η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην άνοδο των κρουσμάτων Covid-19; 

Λουκέτο, απαγόρευση, ΜΑΤ και εισαγγελέας. Η διαχείριση που ασκεί έχει τρεις άξονες: αρχικά το καθολικό lockdown που δοκιμάστηκε, έβγαλε Μωυσή και κόστισε πανάκριβα. Μετά, ανατροπές σε αποφάσεις για υγειονομικά πρωτόκολλα και πληρότητες αεροσκαφών και πλοίων για το καλό του τουρισμού και της οικονομίας. Και τρίτος, η απόλυτη απραξία, το σχέδιο βλέποντας και κάνοντας.

Τίποτε δεν αλλάζει με τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις σχολικές αίθουσες και στον σχεδιασμό να εμφανιστεί ως «εσωτερικός εχθρός» η νεολαία.

Αντίστοιχα τίποτα φαίνεται ότι έχει συμβεί και στα τεστ. Αν και από την αρχή φαινόταν πως η ιχνηλάτηση και η καραντίνα όσων κρουσμάτων εντοπίζονται είναι η πιο αποτελεσματική τακτική από το καθολικό lockdown, εντούτοις με το πρόσχημα της αδυναμίας και των κονδυλίων έχουμε στην ουσία δεχτεί τον έλεγχο των ολίγιστων τεστ.

Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα τεστ καταγράφηκαν στις 19 Αυγούστου (63.411), αριθμός υψηλότερος όλο το καλοκαίρι, όταν τις υπόλοιπες μέρες έως σήμερα τα τεστ κυμαίνονται μεταξύ 6.000 και 18.600. Η αναλογία θετικών κρουσμάτων ανά τεστ είναι σημαντικά αυξημένη (3,3% χθες).

Τα στατιστικά δεδομένα αφήνουν την υπόνοια ότι ο κορονοϊός κυκλοφορεί ευρέως γύρω μας και δεν καταγράφεται από τη στιγμή που τα τεστ που διενεργούνται είναι λίγα. Για παράδειγμα, πόσο αξιόπιστο (στατιστικά αν μη τι άλλο) είναι να ανακοινώνεται κανένα ή 2-3 κρούσματα σ’ ένα τεράστιας έκτασης νησί όπως η Εύβοια με πληθυσμό περί τις 190.000 κατοίκους (απογραφή 2011); Κι αν τα κρούσματα είναι όντως τόσο λίγα, γιατί δεν ανακοινώνεται ταυτόχρονα και από πόσα τεστ στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή προέκυψαν; Τότε θα είχε (σχετική πάντα) στατιστική απεικόνιση η έκταση της πανδημίας στο παράδειγμα της Εύβοιας. Διότι άλλο να βγαίνουν 2-3 θετικά δείγματα, π.χ., σε 20-30 τεστ κι άλλο σε 50 ή 100 τεστ. Κι αλήθεια, αν στην ίδια περιοχή της Εύβοιας των περίπου 200.000 κατοίκων γίνονταν 5, 10, 20 ή 30 χιλιάδες τεστ τότε τι (πιθανόν εφιαλτικά) νούμερα θα έγραφε το κοντέρ; Γιατί όμως; Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι επειδή θα αυξάνονταν απότομα τα θετικά κρούσματα στην καταγραφή και το αφήγημα που κυκλοφορεί είναι το state of mind, η covid-free χώρα, ο ασφαλής προορισμός και θα προέκυπτε στραπατσαρισμένη η εικόνα του Μωυσή.

Γιατί άραγε η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία (UEFA) δεν κάνει στην Αθήνα την κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ όπως είχε αποφασιστεί από τον Ιούνιο;

Γιατί άραγε δεν ταξίδεψαν μέχρι την Αθήνα για τα χθεσινά εγκαίνια του νέου φωτισμού της Ακρόπολης, όπως είχε αναγγελθεί, οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Δανίας; Ακούστηκε μια δικαιολογία, περί δύσκολης κατάστασης λόγω Covid στις χώρες τους, αλλά δύο ηχηρές ακυρώσεις σε δύο μεγάλα ραντεβού στην Αθήνα δεν χτυπούν μόνο καμπανάκι αλλά συναγερμό.

Πόσο χρόνο έχει η κυβέρνηση να αλλάξει στάση στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης; Είναι στόχος της άραγε η διασφάλιση της δημόσιας υγείας ή η δημόσια υγεία θα καταστεί αναλώσιμη στους χειρισμούς της;

Ετικέτες

Documento Newsletter