Η συνοριακή αστυνομία της Κροατίας κατηγορείται ότι έκαψε ρούχα, κινητά τηλέφωνα και διαβατήρια που κατασχέθηκαν από αιτούντες άσυλο ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν τους απωθήσει πίσω στη Βοσνία.
Μια έκθεση με φωτογραφίες των καμένων αντικειμένων, μαζί με μαρτυρίες για σεξουαλικές επιθέσεις και ξυλοδαρμούς από την αστυνομία, την οποία μοιράστηκε με την εφημερίδα The Guardian η ανθρωπιστική οργάνωση No Name Kitchen (NNK), είναι τα τελευταία φερόμενα στοιχεία για την βιαιότητα εναντίον ανθρώπων που μεταναστεύουν στα σύνορα της ΕΕ.
Καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι από τη νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και, όλο και περισσότερο, από την Κίνα, επιχειρούν να διασχίσουν τα Βαλκάνια με προορισμό την ΕΕ. Υπάρχουν ελάχιστες εγκαταστάσεις, με τους ανθρώπους να αναγκάζονται να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του δύσκολου ταξιδιού σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Πολλούς τους σταματά η κροατική συνοριακή αστυνομία και ερευνώνται, ενώ ορισμένοι φέρονται να ληστεύονται και να σπρώχνονται βίαια πίσω στη Βοσνία, όπου χιλιάδες αιτούντες άσυλο μπορεί να εγκλωβιστούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες .
Τέτοιες απωθήσεις αποτελούν προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το οποίο ορίζει ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν το αίτημά τους για άσυλο μόλις βρεθούν εντός των συνόρων μιας χώρας.
Η NNK έχει καταγράψει λεπτομερώς τις τοποθεσίες οκτώ μεγάλων «σωρών καύσης» όπου οι Κροάτες αστυνομικοί φέρονται να αποτέφρωσαν τα προσωπικά αντικείμενα και τα έγγραφα των ανθρώπων που χρειάζονται για να υποβάλουν αίτηση ασύλου μόλις φτάσουν στην ΕΕ.
Τα καμένα smartphones θα μπορούσαν επίσης να περιέχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις καταχρήσεις που πραγματοποίησε η κροατική αστυνομία με τη μορφή βίντεο και φωτογραφιών που τράβηξαν οι αιτούντες άσυλο, δήλωσε η NNK.
Η NNK ταξίδεψε στα σύνορα Βοσνίας-Κροατίας στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024 για να βρει αποδείξεις για σωρούς καμένων που αναφέρονται στις μαρτυρίες ανθρώπων που απωθήθηκαν από τα σύνορα, τις οποίες όμως δεν είχε επαληθεύσει προηγουμένως.
Η οργάνωση εντόπισε τα σημεία σε περιοχές γνωστές για τις απωθήσεις και κατέγραψε ταυτότητες, μισοκαμένες τσάντες, εκατοντάδες τηλέφωνα, παπούτσια, γυαλιά, επίσημα κυβερνητικά έγγραφα, power banks, χρήματα και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες.
Σε εγκαταλελειμμένες και ερειπωμένες αποθήκες στη Σφαξ, νεαροί Σουδανοί έφηβοι έχουν βρει καταφύγιο, περιμένοντας το ταξίδι προς την Ιταλία
Κρατούμενοι, διακινούμενοι, εκμεταλλευόμενοι: η μοίρα των μοναχικών παιδιών μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην Τυνησία
Συγκέντρωσε επίσης μαρτυρίες για την μαρτυρούμενη βία από τη συνοριακή αστυνομία.
Τον Δεκέμβριο του 2023, μια 23χρονη έγκυος Μαροκινή δήλωσε ότι δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από Κροάτες αστυνομικούς πριν οι φρουροί κάψουν τα πράγματά της, μαζί με αντικείμενα άλλων μελών της ομάδας της.
Η γυναίκα, η οποία ταξίδευε με τον σύζυγό της, μια άλλη γυναίκα και τρία ανήλικα παιδιά, δήλωσε ότι ένας συνοριοφύλακας την υπέβαλε σε επεμβατικό σωματικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού των γεννητικών της οργάνων, και την απείλησε ότι θα τη βιάσει.
Η έρευνα «ήταν το χειρότερο πράγμα που μου έχει συμβεί», δήλωσε η γυναίκα. «Προτιμώ να με χτυπήσει παρά να με ψάξει με αυτόν τον τρόπο».
Αφού η ομάδα απελευθερώθηκε από τους φρουρούς και επέστρεψε τρέχοντας στη Βοσνία, είπε ότι είδε τους αστυνομικούς να καίνε τα αντικείμενα που τους είχαν κατασχεθεί.
Σύμφωνα με μια άλλη μαρτυρία, από τον Νοέμβριο του 2023, μια ομάδα τεσσάρων Μαροκινών ανδρών φέρεται να ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς οι οποίοι στη συνέχεια έκαψαν τα πράγματά τους.
Η αστυνομία φέρεται να ανάγκασε τους άνδρες να περπατήσουν ξυπόλητοι πάνω στις καυτές στάχτες, απειλώντας τους με γκλομπ. Σύμφωνα με την NNK, ο Μαροκινός που έδωσε τη μαρτυρία υπέστη εγκαύματα στα πέλματα των ποδιών του.
Παρά τις μαρτυρίες εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και δημοσιογράφων, η Κροατία αρνείται σταθερά ότι απώθησε αιτούντες άσυλο στη Βοσνία ή ότι άσκησε βία εναντίον τους. Η NΝK υπέβαλε πρόσφατα στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια μια εισήγηση με τα στοιχεία της.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Κροατίας δήλωσε ότι εφαρμόζει «πολιτική μηδενικής ανοχής για κάθε πιθανή παράνομη δραστηριότητα που διαπράττει το προσωπικό του» και ότι διαθέτει ανεξάρτητο μηχανισμό για την εποπτεία της συμπεριφοράς της αστυνομίας.
Όσον αφορά τις μαρτυρίες της εγκύου γυναίκας και της ομάδας των τεσσάρων Μαροκινών ανδρών, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Είναι εντελώς αδιανόητο να συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό χωρίς να αναφερθεί αμέσως στην αστυνομία».
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι συχνά οι λαθρέμποροι ήταν υπεύθυνοι για τη βία και τις κλοπές στα σύνορα και ότι η αστυνομία είχε καταγράψει «πολλές περιπτώσεις κατασκευασμένων ισχυρισμών».
«Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η κροατική αστυνομία καίει αντικείμενα που έχει κατασχέσει από μετανάστες, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, προκειμένου να αποφύγουν την επιστροφή τους στην Κροατία ως αιτούντες διεθνή προστασία, οι μετανάστες μερικές φορές καταστρέφουν αντικείμενα που μεταφέρουν μαζί τους και πετούν προσωπικά αντικείμενα όταν επιχειρούν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Το 2019, μετά από μήνες επίσημων διαψεύσεων, σε συνέντευξή της στην ελβετική τηλεόραση, η τότε πρόεδρος της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović φάνηκε να παραδέχεται τις απωθήσεις. Παραδέχθηκε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε βία, αλλά αρνήθηκε ότι οι απωθήσεις ήταν παράνομες.
Την ίδια χρονιά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η κροατική αστυνομία ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο ενός εξάχρονου κοριτσιού από το Αφγανιστάν, το οποίο μαζί με την οικογένειά του αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Σερβία διασχίζοντας τις γραμμές του τρένου. Χτυπήθηκε και σκοτώθηκε από τρένο.
Πηγή: The Guardian
Διαβάστε επίσης:
Ο Ερντογάν σε βαλκανική περιοδεία – Εγκαινιάζει το μεγάλο τζαμί των Τιράνων
Η ουγγρική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους Ισπανούς ακροδεξιούς; – Η ίδια το αρνείται
Unicef: Μία στις οκτώ γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν τα 18!