Κροάτες πυροβόλησαν φορτηγό με πρόσφυγες και τραυμάτισαν δύο 12χρονους

Δύο πρόσφυγες ηλικίας 12 ετών, ένας Αφγανός και ένας Ιρακινός, τραυματίστηκαν χθες σοβαρά από Κροάτες αστυνομικούς, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος που τους μετέφερε, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Χθες γύρω στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), ένα φορτηγάκι με αυστριακές πινακίδες κυκλοφορίας δεν σταμάτησε για έλεγχο κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έλις Ζόνταν.

Τότε οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ προτού ανακαλύψουν πως δύο παιδιά, που ήταν ανάμεσα στους 29 μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ που είχαν επιβιβαστεί στο όχημα, είχαν τραυματιστεί. Συνολικά στο φορτηγάκι βρίσκονταν δεκαπέντε παιδιά. Ο οδηγός κατάφερε να διαφύγει στο δάσος εκεί κοντά και σήμερα εξακολουθούσε να καταζητείται από την αστυνομία.

«Βαριά τραυματισμένα» τα παιδιά διακομίστηκαν σε νοσοκομείο στο Ζάνταρ (νότια) και η κατάστασή τους είναι «σταθερή», δήλωσε ο Έλις Ζόνταν, που δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το είδος των τραυμάτων. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το όχημα, που προερχόταν από τη Βοσνία, διέσχισε παράνομα τα σύνορα και αρνήθηκε δύο φορές να υπακούσει στα αιτήματα των αστυνομικών να σταματήσει.

«Ο οδηγός έπεσε πάνω στους αστυνομικούς» και «προσπάθησε δύο φορές να παραβιάσει τον φράχτη», επέμεινε ο εκπρόσωπος.

Πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδρομή των μεταναστών που διέρχονται από τα Βαλκάνια, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία επικρίνονται συχνά για τη βίαιη μεταχείριση που επιφυλάσσουν στους μετανάστες οι αστυνομικοί τους.

«Η βία κατά των παιδιών και των νέων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Σερβία σήμερα είναι μια σταθερά και στην πλειονότητα των περιπτώσεων ασκείται από τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είχε καταγγείλει τον Οκτώβριο η αποστολή των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα στη Σερβία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ακολούθησαν τη διαδρομή των Βαλκανίων το 2015 προτού η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της στους μετανάστες και στους πρόσφυγες τον Μάρτιο του 2016. Ωστόσο εκατοντάδες από αυτούς εξακολουθούν κάθε μέρα να προσπαθούν να διασχίσουν κρυφά τα σύνορα, συχνά σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ