Κρίτων Αρσένης: Απαξιώνετε το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στο Ίλιον για να φτιάξετε ιδιωτικά «boutique health care»

KRITON ARSENHS

Στην κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης στην Βουλή το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά “θα μπορούσε πραγματικά να είναι ένα στολίδι αλλά βρίσκεται αυτή την στιγμή σε πλήρη απαξίωση”.

«Το επισκέφθηκα την προηγούμενη εβδομάδα. Από τους τρεις λέβητες οι δύο δε λειτουργούν. Έχετε μειώσει, λόγω Covid, στο 54% τη λειτουργία του Κέντρου, και όμως, έχετε συσσωρεύσει περισσότερο κόσμο στα ίδια δωμάτια για να μπορούν να ζεσταθούν», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25. «Θέλετε να μάθετε τι γίνεται; Ότι λειτουργούν όλοι οι χώροι των εργαστηρίων αποθεραπείας με air condition τα οποία όταν κάνει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη δε λειτουργούν; Σκεφτείτε ένας άνθρωπος που πάει γιατί έχει νευρολογικά προβλήματα και είναι μέσα στο κρύο και κάνει αποθεραπεία».

Οι δύο από τους τρεις λέβητες δε λειτουργούσαν «γιατί δεν υπήρχε ακόμα το πιστοποιητικό της ασφαλούς λειτουργίας». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού, Θάνου Πλεύρη. «Θα εκδοθεί άμεσα», είπε . «Η θέρμανση», είπε ο Κρίτων Αρσένης, «αντιμετωπίστηκε με κλιματιστικά που νοικιάστηκαν για πέντε μήνες με κόστος 17 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι μας λένε ότι το κόστος του καθενός από αυτά είναι -μιλάμε για πέντε κλιματιστικά- στις 2 με 2,5 χιλιάδες ευρώ. Θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί». Θα μπορούσαν -αλλά το υπουργείο προφανώς δεν ήθελε.

Τι είχε να πει ο κ. Πλεύρης για τα κενά στις οργανικές θέσεις; Ότι είναι ακάλυπτο σχεδόν το 50% των θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού -στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης δηλαδή υπάρχουν οι μισοί νοσηλευτές από αυτούς που χρειάζονται- ενώ από τις οργανικές θέσεις γιατρών είναι ακάλυπτο το ένα τέταρτο. Το προσωπικό είναι εξαιρετικό, είπε ο Κρίτων Αρσένης. «Ακριβώς επειδή είναι εξαιρετικό, μονιμοποιείστε τους επικουρικούς, κάντε μόνιμες προσλήψεις.»

Ο υπουργός δεν είχε μία λέξη για το ότι το κτίριο της θερμαινόμενης πισίνας -τόσο σημαντικό εργαλείο αποθεραπείας- κρίθηκε στατικά ακατάλληλο μετά τον σεισμό του 2019 και δεν έχει οικοδομική άδεια για να πάρει άδεια αποκατάστασης.

Γιατί δεν ενισχύουν το ΕΚΑ και οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στα ιδιωτικά κέντρα; Στα ιδιωτικά κέντρα οι ασθενείς πηγαίνουν με τον ΕΟΠΥΥ, είπε ο κ. Πλεύρης, που καλύπτει, είπε, το 100% του κόστους της αποκατάστασης. Αυτή είναι η ουσία της ιστορίας. «Το κόστος αποκατάστασης ενός ασθενή για το δημόσιο στο ΕΚΑ Ιλίου, είναι το ένα πέμπτο -20%- από ό,τι είναι σε οποιοδήποτε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης. Τόσα χάνει το δημόσιο, τόσα κερδίζουν οι ιδιώτες», είπε ο Κρίτων Αρσένης.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το στόμα του υπουργού Υγείας της χώρας, του επικεφαλής του δημόσιου συστήματος υγείας, ακούσαμε ότι «οι τιμές στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη» -τόσο νοιάζεται να μας μιλήσει για την «προσφορά» των ιδιωτικών κέντρων αποκατάστασης που φέρνουν στην Ελλάδα και ασθενείς από «όμορες περιοχές».

Την ξέρουμε την τακτική. Αφήνουν τις δημόσιες δομές χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό και μετά λένε ότι πρέπει να αναλάβουν οι ιδιώτες – «με το αζημίωτο»- να καλύψουν «το κενό». Το τι πραγματικά τους ενδιαφέρει το λένε απροκάλυπτα στο στρατηγικό-επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΚΑ: «Η οργάνωση και λειτουργία μονάδων υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου ‘boutique health care’» -ένας από τους στόχους- «γιατί υπάρχουν ασθενείς που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε ένα περιβάλλον πολυτελείας».

Εμείς λοιπόν, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, νοιαζόμαστε για όλους τους άλλους, τους πολλούς, αυτούς που ούτε διατεθειμένοι είναι ούτε έχουν να πληρώσουν για αποκατάσταση «πολυτελείας». Αντί να δίνει το κράτος μέσω του ΕΟΠΥΥ χρήματα στους ιδιώτες, να δίνει το κράτος απευθείας τα χρήματα για να προσλάβει προσωπικό και να ενισχύσει τον δημόσιο τομέα αποκατάστασης. Αντί να ψάχνουν και να κοιτάνε φυλλάδια και ιστοσελίδες ιδιωτικών κέντρων για να «διαλέξουν» οι συγγενείς των ανθρώπων που υποφέρουν, να έχουν δημόσια κέντρα αποκατάστασης στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα. Αν η κυβέρνηση θέλει “boutique health care”, εμείς ζητάμε δημόσιες δομές με μόνιμο προσωπικό. Δεν είναι πολυτέλεια η παροχή φροντίδας. Ανάγκη είναι.

YouTube video player