Κριτική και προειδοποιήσεις Βολουδάκη σε Τσιάρα για ΟΠΕΚΕΠΕ, νέα ΚΑΠ και ΕΛΓΑ

Στον απόηχο της Ερώτησης των 11 «γαλάζιων» βουλευτών στον Κωστή Χατζηδάκη και της επακόλουθης προσπάθειας εξευμενισμού της ΚΟ από το Μέγαρο Μαξίμου, η βουλευτής Χανίων με τη ΝΔ, Σέβη Βολουδάκη, προέβη σε προσεκτική μεν, σαφή δε κριτική με αποδέκτη την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με τη μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας.

Αφού παρέθεσε πέντε μέτρα στήριξης των αγροτών που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία πενταετία, η κ. Βολουδάκη ξεκαθάρισε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να εντείνει τις προσπάθειες και να σχεδιάσει περισσότερες παρεμβάσεις που θα δίνουν ελπίδα και προοπτική στους αγρότες για να παραμείνουν στα χωράφια τους, καθώς «σύμφωνα με μελέτη της Ε.Ε. η αναλογία αγροτών ανά 1000 κατοίκους πρόκειται να μειωθεί από 23 το 2016 σε μόλις 8 το 2040».

«Οφείλουμε όμως να εντείνουμε την πίεση και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η “πράσινη μετάβαση” που προβλέπει η ΚΑΠ και οι φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές που προωθεί δεν έχουν σταθμίσει ορθά το αυξημένο κόστος που προκαλεί στον Ευρωπαίο παραγωγό» είπε και εξήγησε πως «δεν συνεκτιμούν ότι την ίδια στιγμή γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες που δεν τηρούν καμία προδιαγραφή δημιουργώντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό». Επ΄ αυτού, ζήτησε «άμεσες παρεμβάσεις» στη νέα ΚΑΠ «χωρίς γραφειοκρατίες και χωρίς πρακτικές που τελικά καταλήγουν να στραγγαλίζουν τους αγρότες, ιδίως τους μικρομεσαίους παραγωγούς και κτηνοτρόφους».

Παράλληλα, η «γαλάζια» βουλευτής υπογράμμισε ότι «πρέπει το υπουργείο να διασφαλίσει ότι η επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών», ενώ επέκρινε το γεγονός ότι «παραμένει η διαχρονική στρέβλωση της ανισοκατανομής των άμεσων ενισχύσεων. Μόλις το 10% των εκμεταλλεύσεων συγκεντρώνει περίπου το 50% των άμεσων ενισχύσεων ενώ το 45% που στην πλειοψηφία τους είναι μικροκαλλιεργητές λαμβάνουν ελάχιστα».

Προειδοποίησε δε με φόντο τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των αγροτών πως «για τις όποιες αλλαγές και τροποποιήσεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ -αν τελικά υπάρξουν- θα πρέπει να προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος και ενημέρωση των αγροτών». Κλείνοντας, η κ. Βολουδάκη ανέφερε ότι απαιτούνται στοχευμένες πρωτοβουλίες για την προστασία της αγροτικής γης και δη αυτής με υψηλή παραγωγικότητα, ενώ ανάγκη αποτελεί να εξορθολογιστεί και η τιμολογιακή πολιτική του αρδευτικού νερού.

Να σημειωθεί ότι οι Χρήστος Μπουκώρος και Γιώργος Καρασμάνης συνεχάρησαν κατά την τοποθέτηση τους την κ. Βολουδάκη για την ομιλία της, με τον βουλευτή Μαγνησίας να είναι ένας εκ των βουλευτών της συμπολίτευσης που «σέντραραν» τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τους «απροστάτευτους δανειολήπτες» από τα «νύχια» των τραπεζών και των funds.

Διαβάστε επίσης

«Persona non grata» για το Ισραήλ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ – Του απαγορεύει την είσοδο στη χώρα

Έλληνας νεκρός από την επίθεση ενόπλων στο Τελ Αβίβ – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Πυριτιδαποθήκη η Μέση Ανατολή: «Πιθανή η στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν» – Έντονη κινητικότητα στον Λίβανο

Καρυστιανού για Τέμπη: Ολοφάνερη προσπάθεια χειραγώγησης του Ευρωκοινοβουλίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (Video)

Αμαρτωλές συμβάσεις με κονδύλια της ΕΕ που… γλίστρησαν στο χιόνι – Εισαγγελική έρευνα για το «γαλάζιο» πάρτι αναθέσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί Χατζηδάκη στη Βουλή για τις τραπεζικές αυθαιρεσίες

Ετικέτες