Συνολική κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης άσκησε η Φώφη Γεννηματά, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, δεσμευόμενη να ασκήσει μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση προς όφελος των εργαζομένων, των ανέργων και των αγροτών κ.α.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «δευτερεύοντα ζητήματα», που παρουσιάζονται ως πρωτεύοντα από την κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθούν οι αδυναμίες της και τόνισε ότι το πρώτο δείγμα γραφής είναι αρνητικό. «Είναι φανερό», ανέφερε, «ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς αυτή η κυβέρνηση έχει σκοπό να πυροδοτήσει την ανάπτυξη και παράλληλα να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος».
Επέκρινε και τις φοροαπαλλαγές, με τον τρόπο που τις παρουσιάζει το κυβερνητικό επιτελείο, υποστηρίζοντας πως «όλο το σχέδιο αυτής της κυβέρνησης στηρίζεται στις οριζόντιες φοροαπαλλαγές. Οριζόντιες φοροαπαλλαγές, που δοκιμάστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2006, χωρίς θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη. Αντίθετα», υπογράμμισε, «ενισχύθηκαν τα κέρδη κάποιων, μειώθηκαν τα έσοδα και στη συνέχεια η οικονομία πήρε την κατηφόρα και είχαμε τις γνωστές συνέπειες που όλοι γνωρίζετε με τον εκτροχιασμό της και την είσοδό μας στην κρίση και στα μνημόνια».
Η Φώφη Γεννηματά επέμεινε στην «εγκατάλειψη», όπως είπε, από την κυβέρνηση και, μάλιστα, «με το καλημέρα», της προοπτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και για το ρόλο του Υπερταμείου. «Έσπευσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να δεσμευτεί ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις μας απέναντι στους εταίρους και δανειστές, πράγμα που σημαίνει ότι η θηλιά παραμένει στον λαιμό της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας και άρα οι διαφοροποιήσεις στο περίφημο μίγμα πολιτικής, μπορεί να είναι πάρα πολύ μικρές, αναιμικές», προσέθεσε και κατέληξε πως αυτό μας δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, «δηλαδή το δρόμο νέων περικοπών, νέας μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και προφανώς νέων περικοπών στο κοινωνικό κράτος».
«Προκειμένου να τα καλύψουν όλα αυτά, δεδομένου ότι έχουν και αρκετή επικοινωνιακή υποστήριξη, δευτερεύοντα ζητήματα παρουσιάζονται ως πρωτεύοντα», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου «να καλυφθούν τα βασικά προβλήματα και οι αδυναμίες αυτής της Κυβέρνησης».
Κριτική για τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα των Σκοπίων και της Συμφωνίας των Πρεσπών», είπε η κυρία Γεννηματά στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. «Και ενώ μας διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής πριν από λίγους μήνες ότι θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, διότι θεωρούσε ότι η Συμφωνία αυτή ήταν κακή και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, τώρα μας διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθεί και αυτή στο ακέραιο και ότι τελικά, όπως λένε οι υπουργοί του, υπήρχαν θετικές προθέσεις και ο στόχος ήταν η σταθερότητα στην περιοχή».
«Αστυνομικό κράτος»
Η μεταφορά της σωφρονιστικής πολιτικής και της μεταναστευτικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «παραπέμπει σε λογική αστυνομικού κράτους», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, για να σχολιάσει πως όλα αυτά μας δείχνουν ότι, στην πραγματικότητα, «επιστρέφουμε σε λογικές συντηρητικές, συγκεντρωτικές και ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο έρχονται και τα νέα νομοσχέδια».
«Πυρά» κατά Ιεράς Συνόδου, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ
Θυμίζοντας τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, η κυρία Γεννηματά δήλωσε ότι «τα τρολ της ΝΔ ξεκίνησαν ένα τρομερό πόλεμο εναντίον μου προσωπικά, γιατί τόλμησα αυτό να το καυτηριάσω στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ακόμη όμως περιμένουμε να δούμε μια αντίδραση αυτής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στην περίφημη ανακοίνωση – απόφαση της Ιεράς Συνόδου να καθιερώσει ημέρα του αγέννητου παιδιού»!
«Δεν ξέρω πόσα πολλά χρόνια πίσω θα επιστρέψουμε σε αντιλήψεις και λογικές», τόνισε επισημαίνοντας ότι, μέχρι σήμερα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας «δεν έχει αντιδράσει και δεν έχει βρει μια λέξη γι’ αυτό το θέμα και έπρεπε απλά να πει ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την ελληνική κοινωνία. Σημειώνω εδώ», προσέθεσε η κυρία Γεννηματά, «ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε μια λέξη να πει για να καυτηριάσει την απόφαση αυτή της Ιεράς Συνόδου».
Μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση
«Η αντιπολίτευση που θα κάνουμε θα είναι μαχητική και προγραμματική, με στόχο να ενισχύσουμε την φωνή των εργαζομένων, των ανέργων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των αγροτών, των νέων ανθρώπων, των γυναικών», επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά, για να διευκρινίσει ότι το ΚΙΝΑΛ θα κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση «διότι εμείς δεν λέμε “Όχι σε όλα”», όπως είπε, υπενθυμίζοντας ότι συνέβη και την προηγούμενη περίοδο απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στα περισσότερα άρθρα -όχι όλα, γιατί σε μερικά φρόντισε ο κ. Τσίπρας να λύσει τα χέρια του κυρίου Μητσοτάκη- για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης, απαιτούνται 180 βουλευτές και άρα έχουμε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις από εδώ και πέρα», προειδοποίησε με νόημα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Και προσέθεσε ότι «ο πόλεμος που ασκήθηκε προεκλογικά στο ΚΙΝΑΛ συνεχίζεται», επομένως, όπως είπε, «έχει πολύ μεγάλη αξία η δική μας στάση, η δική μας θετική παρουσία, η δική μας υπεράσπιση της αυτονομίας μας και το τέλος του ετεροπροσδιορισμού μας»
«Έχουμε κλείσει μέτωπα στο εσωτερικό μας»
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέμεινε ιδιαίτερα στην στρατηγική αυτονομίας του κόμματος (σ.σ. θυμίζουμε ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του την Κυριακή στο Έθνος, δήλωσε «ας έρθει πρόταση για συζήτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα τη δούμε»…) και τόνισε πως αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς «έχουμε ομόφωνες αποφάσεις, έχουμε κλείσει αυτά τα μέτωπα στο εσωτερικό μας, δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε ούτε πιο κοντά στον έναν, ούτε πιο κοντά στον άλλο, είμαστε κάτι εντελώς διαφορετικό και το τεκμηριώνουμε αυτό καθημερινά, έχουμε δική μας ταυτότητα. Είμαστε η συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης, υπερασπιζόμαστε με υπερηφάνεια τα θετικά αυτής της διαδρομής, αλλά είμαστε ταυτόχρονα ένας νέος φορέας η σύγχρονη έκφραση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.
«Αυτοκρατορικό και όχι επιτελικό κράτος»
«Στο νομοσχέδιο που φέρει τον ψευδώνυμο τίτλο “Επιτελικό Κράτος”, στην πραγματικότητα, το δήθεν ‘’επιτελικό’’ κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται “Αυτοκρατορικό’’: Η κυβέρνηση επαναφέρει την “ενός ανδρός αρχή” ως κυρίαρχη λογική της διοίκησης. Αυταρχικές και συγκεντρωτικές αντιλήψεις, που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συστηματικά πολέμησαν, επανέρχονται πλέον ενδεδυμένες με τον μανδύα του επιτελικού κράτους», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά.
Για το φορολογικό νομοσχέδιο
Όσο για το «πολυθρύλητο», όπως το χαρακτήρισε, φορολογικό νομοσχέδιο, είπε πως αυτό «κατέληξε μια αναιμική ρύθμιση δύο θεμάτων». Και διευκρίνισε πως «ενώ προεκλογικά έταζε φορολογικό μίγμα ανάπτυξης, φαίνεται ότι χτύπησε από την πρώτη εβδομάδα στον τοίχο του πρωτογενούς πλεονάσματος»! Η κυρία Γεννηματά ανέφερε ότι «η θηλιά του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα επιτρέψει να εφαρμοστεί ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στοχευμένων φοροελαφρύνσεων, που θα ενθαρρύνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την ανακούφιση των λαϊκών εισοδημάτων», προσθέτοντας ότι, ήδη, «τα 200 εκατ. ευρώ που κοστίζει η μείωση του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκαλούν ανασφάλεια για την επίτευξη του τερατώδους δημοσιονομικού στόχου που κληροδότησε ο κ. Τσίπρας».
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει τις ρυθμίσεις αυτές, «παρόλο που η κυβέρνηση δεν απαντά ξεκάθαρα αν βρήκε επαρκή δημοσιονομικό χώρο για αυτό». Επανέλαβε ότι το 3,5% «είναι μια αλυσίδα που θα μας κρατάει καθηλωμένους έως το 2022», προβλέποντας ότι ή ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει στη γραμμή του ΚΙΝΑΛ και θα επιδιώξει πολιτική συναίνεση για την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων «ή θα γίνει ένας ακόμα διαχειριστής του υπερπλεονάσματος, ακολουθώντας τη θλιβερή μοίρα του κ. Τσίπρα».